lördag 15 oktober 2022

O-SOPPAN

 

Hur många raser ryms på ett knappnålshuvud?

Fråga FCI.

I pappersvärlden är antalet oändligt. I den riktiga världen är det inte lika gott om dem, så då får man hitta på några.


Här har ni historien om de hundar vi känner som Australian Shepherd. Aussie, den gamla bonnarasen, som i likhet med andra bonnaraser hade ett omistligt kännetecken – den skötte sitt jobb.

AKC:s historik över aussien är intressant på mer än ett sätt. Den för fram tankar kring aussiens ursprung, den återger frågor som – påpekar AKC själv – aldrig kan besvaras. Kom de första över med conquistadorerna och följde efter norrut mot Mexico och USA när guldfebern började dra till sig folk? Eller var det så att basker från Spanien följde med exporterade spanska får till Australien och sedan tog med både fåren och deras hundar på båten till Nordamerika, är det därifrån hundarna fick namnet Australian? Eller – om man tänker efter lite – är det så att detta bara är en variant av de hundar som kom från England till USA:s västra och mellanvästern och kom att heta English Shepherd? English Shepherd kan också vara merle och ibland får de stubbsvansade valpar.

Det som är säkert är att guldrushen i Californien i mitten av artonhundratalet drev fram en hunger efter kött: att gräva guld kräver mat. Får kan man ha i mängder även på torra marker.

Får i mängder kräver fårhundar. Någonstans där och då blev de hundar som vi kallar för aussie vanliga. De var förstås ingen ”ras” på den tiden – den äran fick de som alla andra hundar senare och i aussiens fall väldigt mycket senare – utan en löst definierad hundtyp, som fick namn efter sitt jobb. Men så här ser det ur för AKC:


Evidence that the Australian Shepherd we know today derives from British herding dogs, whether via the eastern United States or Australia, is underscored by the landmark 2017 Cell Reports study that examined the canine genome to see how dog breeds are related and, by extension, how they developed. The study found that dogs can be genetically sorted into 18 clades, or groups of related dogs. The Australian Shepherd belongs to the UK Rural clade, alongside the CollieShetland Sheepdog, and Border Collie. Like many of the dogs in that clade, the Australian Shepherd carries the MDR1 mutation, which causes sensitivity to ivermectin, among other substances, and the breed can develop Collie eye anomaly – disease sharing that is further testament to its British roots.*



Hursomhelst blev de ibland stubbsvansade, ofta merlefärgade, vallhundarna populära i USA efter andra världskriget. De fortsatte jobba på gårdarna, men när de dök upp i westernridning, på TV och i filmer, blev de tillräckligt många och tillräckligt populära för att AKC skulle få upp ögonen för dem och bestämma sig för att aussien 1) var en helt unik ras som 2) borde ligga under AKC:s styre. Ryktet säger att inte alla lokala rasklubbar var överlyckliga och inte heller den första nationella rasklubben för aussie, ASCA, som bildades så sent som 1957. Folk var rädda för att aussien skulle tappa sina inre kännetecken - just det, sin användbarhet - och bli ännu en sällskaps& utställningshund med utseende som främsta merit - hur de nu kunde komma på den tanken. Men det gick som det gick, även om det tog tid: aussien togs in av AKC så sent som 1993 och blev därmed AKC:s 135:e ras. Förra året låg den på tolfteplatsen i listan över de mest populära hundraserna. Och jodå – stubbsvansen har blivit dominerande. FCI godkände aussien 2007 med en sex sidor lång detaljerad standard. Något arbetsprov krävs inte för att hundar av den rasen ska godkännas.


Medan detta pågick började folk i Californien avla på småvuxna aussies. Småttingarna hade aussieföräldrar, aussiebeteende, aussieutseende och ibland stubbsvans – men de var små. Vill du göra en smart, energisk hund lättsåld i stadsmiljö? Gör den mindre, så blir risken att den kör slut på valpköparen också mindre. Det var ett framgångskoncept. De småvuxna aussierna blev så till den grad poppis att de inte fick kallas Australian längre: de blev Miniature American Shepherd, MAS, i stället. Sedan 2019 ras nummer 367 hos FCI med en detaljerad, 8 sidor lång standard, men inga krav på arbetsprov och med Ungern som beskyddarland. 2021 förkunnar FCI att aussie och MAS är två helt separata raser och att parningar mellan dem alltså är otillåtna.  Vill ni krympa en avelsbas och inte bara en hund? Gör på detta viset! **

Om ni tycker att ni har hört den här historien förut, så kan det ligga något i det. Det är ett gammalt fint recept på hur man gör om verkliga, levande hundar till en ras. Någon jag känner kallar det för O-soppan: ologik, ord och organisationsrevir.


Bodil Carlsson



*Ur AKC:s rashistorik. De glömde English Shepherd. Det är väl nu vi ska bli överraskade: hundar som har samma användning och samma färgteckning som andra brittiska vallhundar (och samma CEA och samma MDR1-mutation) var en gång i tiden varianter på samma sort?

** SKK verkar ha slingrat sig ifrån påbudet, för såvitt jag kan se är det fortfarande tillåtet i Sverige med valpar som har en aussie och en MAS som förälder. Jag vet inte vem som skall tackas för det, men jag misstänker att det kan vara Avelskommittén.





2 kommentarer:

  1. Ja, det är "gamla" AK som tog beslutet. Nu var tydligen gamla AK lite besvärliga, så man bytte ut dessa. Om de nya vill mer "rätt" eller inte återstår väl att se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Gamla" Avelskommittén var ett av mina huvudsakliga skäl till att vara med i SKK och uppmana andra hundägare att gå med. Så ja, en del återstår att se.

      Radera