tisdag 25 oktober 2022

ADVANCING ON THE SHEEP

 

En av de mera minnesvärda – tragikomiskt minnesvärda - hundvärldskommentarer jag läst fälldes av en utsänd från en svensk hundtidning på plats i Birmingham. En border collie skrudad i den vackraste päls stod i ringen och vann. Den vann Cruft´s!

Man kunde titta på den och se för sig hur den vallade får, sa skribenten och bjöd sina läsare på ett gott skratt. Från Birmingham kan man på en timma eller två ta sig till marker där riktiga vallhundar vallar riktiga får. Man behöver inte drömma om att få se dem. De finns där. I mängder. 

Men fårskit är klibbig och kullarna branta och hundarna som rör sig där ser förstås inte riktigt ut som den välkammade variant som antogs representera dem på Cruft´s. Birmingham har dessutom fördelen att på restaurangerna serveras lammsteken på bordet utan att gästen behöver fundera på hur den kom dit.

Omedvetet rolig på samma sätt är bordercollieuppfödaren från förra inlägget, den som säger att hästarna är borta från jordbruket och så kommer det att gå för bordercollien också – rasens framtid är fritid och sport, lekkompis eller tävlingskamrat. Samma sak i båda fallen: en liten skiva ur stadsbefolkningens fritidsbuffé blir plötsligt det enda alternativet för en stor hundras. Det är, för att uttrycka det milt, en ganska egen verklighetsbild.


I England är väldigt få Bordercollies reggade i KC – rasen är en sen adoption i kennelklubben. Betydligt flera är reggade i den internationella vallhundsklubben ISDS, men de allra flesta är inte reggade alls. De är farm bred, gårdsavlade. Folk som behöver dem föder upp dem.  De är liksom självreggande, de där hundarna. De kvalificerar sig för avel genom att jobba. Här har ni en av dem, försedd med en varning för avel utanför användningsområdet från brittiska Border Collie Rescue, som vet vad de får ta hand om och varför. Tänk om de som vill avla om en specialiserad vallare till sällskap och nöje – och de som eventuellt vill göra dem till viljes - skulle fundera på vad som sägs?


Private individuals from all walks of life are seeking to breed pets from

unregistered dogs, but this is very risky indeed as most of these individuals really

do not understand

what they are doing and the results are hit and miss to say the very best about them.

Breeding is a science based on a knowledge of genetics, hereditary diseases and

behavioural problems,

without which problems are inevitable.




Fotot har rubriken Advancing on the sheep.



.


Imponerande hund, verkligen. Men den som inte vill se den avancera mot ungar på en lekplats ska nog låta den stanna hos folk som kan använda den.


Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar