måndag 24 oktober 2022

BREVLÅDAN

Hur känns det att tömma SKK:s brevlåda i dessa dagar? Svaren från andra klubbar än SvAK börjar komma in. Att fåravelsföreningen motsätter sig kravet på att ta bort vallhundsprov för att få avla border collie är kanske inte så förvånande. Att rasklubben för working kelpie gör det är inte heller konstigt. Den ena behöver arbetande hundar och den andra vet vad arbetande hundar gör. Detta är fåravelsförbundets svar.

 Svenska Fåravelsförbundet ser mycket allvarligt på förslaget att hela populationen av Border collie ska kunna registreras utan krav på godkänt vallhundsprov.  För näringen är en fungerande vallhund ofta en förutsättning för att kunna bedriva  djurhållning, lammproduktion både i större och mindre skala! Man brukar enkelt säga att en hund gör 10 mans jobb. Utan hund är många jobb nästan intill omöjliga att genomföra! Ur djurvälfärds perspektiv är en bra vallhund med goda anlag ovärderlig i all djurhantering både med får och nöt.  Vallegenskaperna har hög arvbarhet och Fåravelsförbundet anser att Border Collie måste bevaras som ren vallhund och att det endast ska kunna registreras valpar efter godkända föräldrar helt i linje med Sv. Vallhundklubbens riktlinjer. 

Här är working kelpie:
  Vi i Svenska Working Kelpieklubben stödjer Svenska Vallhundsklubbens krav på att bevara vallhundsprovet som merit för att få registrera Border Collie.
   Vänliga hälsningar Ordförande i Svenska Working Kelpieklubben

Och här två jakthundsklubbar. Jägare vet också vad arbetande hundar gör. Så här svarar SKF, Specialklubben för kontinentala fågelhundar: 

  Angående SE ‐ registrering av Border collie Specialklubben för kontinentala fågelhundar, SKF, har tagit del av SKK/CS protokoll och, genomSvenska Vallhundsklubbens representanter, även den diskussion som förs ibland annat SKK/Ak kring förslag om att SE‐registrera de Border collie som inte uppfyller kraven enligt i Svenska Vallhundklubbens hälsoprogram och RAS. Inom SKF har vi rasansvaret för mer än 10 arbetande kontinentala fågelhundraser, och har 6 rasklubbar med delegerat rasansvar. SKF och dess rasklubbar lägger stor möda vid att bevara och utveckla dessa rasers bruksanlag och även organisera aktiviteter för att stimulera och utvärdera dessa anlag. Detta är ett viktigt arbete särskilt i dessa tider då hundar, som inte är renrasiga, accepteras och främjas i många sammanhang, kanske inte minst i sammanhang där hundens hälsa och välmående får stå tillbaka för kommersiella intressen. SKF anser att styrelserna och avelskommittéerna hos respektive rasklubbar och specialklubbar måste få utöva sitt mandat att verka för rasens bästa för de raser som de fått ett delegerat rasansvar för. Vi anser även att SKK ska stödja detta arbete så mycket som möjligt, och inte motarbeta en specialklubb eller rasklubb vars RAS och ingående hälsoprogram, är brett förankrade bland rasens uppfödare och medlemmar, med mångåriga erfarenhet av, och stor kunskap om, sin egen ras. SKF stöder därför SVaKs skrivelse i frågan.
 SKF Styrelse

Och så levererar - något mera oväntat för mig - rasklubben för Griffon Fauve de Bretagne ett svar med en svidande snärt i slutraden:

Vi i Svenska Griffon Fauve de Bretagne-klubben har tagit del av olika skrivelser vad gäller SKK/CS och AKs förslag att SE-registrera de border collie som inte uppfyller kraven i Svenska Vallhundklubbens program. Det står tydligt i stadgarna att det är special- och rasklubbarnas ansvar att arbeta för bevarandet av olika hundrasers funktion och konstruktion. Detsamma gäller i allra högsta grad för SKK. Att genomföra en registrering av hundar som inte uppfyller kraven i en rasklubb, undergräver inte bara förtroendet för rasklubben utan även medlemmarnas förtroende för SKK. Vi i GFdB-klubben ser ingen anledning till att SE-registrera hundar som inte uppfyller rasklubbens krav utan finner det oacceptabelt. Svenska Griffon Fauve de Bretagne-klubben ställer sig bakom SVaKs skrivelse och förutsätter att SKK tar sitt ansvar och hjälper rasklubbar att bevara olika hundrasers funktion i stället för att se till några få uppfödares ekonomiska intressen.
 Styrelsen för GFdB-klubben via ordförande 

Men än är det nog inte fullt i brevlådan. Fortsättning följer!

  Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar