söndag 16 oktober 2022

KRAVET PÅ KRAVLÖSHET

 

Att läsa historien om aussien och MAS är som att läsa historien om collie och sheltie en gång till, fast den här gången går storyn på femmans växel. Först en popularitetstopp i ringarna för den kuperade versionen av en gammal vallhundsvariant; sedan börjar man sälja miniversionen. Och nu går det fort!

Första Miniature American Shepherd kom till Sverige 2017. I slutet av 2021 fanns enligt Jordbruksverkets register 971 MAS i Sverige att jämföra med knappt 5 000 aussies. Om jag räknar rätt, är det alltså så att idag tillhör en dryg sjättedel av alla svenska aussies den mycket nybildade variant som, om man skall lyda FCI, inte får avlas med sitt eget ursprung. Här pratar vi försäljningsframgång!

2021 låg rasen på trettionde plats på AKC:s lista över mest populära raser – i båda länderna alltså en snabb marsch uppåt från ingenting, som ni ser. På svenska MAS-uppfödares hemsidor kan man läsa saker som att ”efterfrågan har ökat explosionsartat”;  troligen delvis, men inte enbart, en pandemieffekt. Snittpriset 2020 – 2021 anges ligga på 19 000.

Så varför köper folk MAS? För att den är mindre och sötare än ursprungshunden? För att den passar i populära sporter som agility utan att kräva lika mycket daglig motion som en aussie? För att pälsfärgen är iögonenfallande? Allt detta på en gång? Jag tittar igenom foton från utställningar i USA och funderar. Många av de vackert merliga hundarna ser ut som storögda valpar och väldigt få av dem ser ut att ha ens en ansats till svans.


De egenskaper som framhävs i annonserna och i rasinfon är läraktighet, samarbetsvilja, social lyhördhet, smidighet i kropp och knopp... Ja, självklart, det är det som gör den bra på agility, bra på lydnad, bra på freestyle och bra som familjehund. Och vad är det för egenskaper?

Det är vallhundens egenskaper. Vallning är de egenskaperna sammankopplade.

Om man tar bort vallningen från hunden, hur länge kommer egenskaperna att finnas kvar?


För tre veckor sedan dök en namninsamling upp i mitt facebookflöde. En medlem i Svenska Vallhundsklubben, som i Sverige är rasklubben för border collie, ville ha hjälp. Det finns önskemål från SKK:s sida – hela SKK? - att klubben tar bort godkänt vallhundsprov som krav för att få avla på border collie. SvaK har i många år haft detta som krav för att vara anslutna till SKK och SKK har varit med på noterna. Nu har det hänt något. Vad? Jag frågade några BC-människor och de berättade en historia för mig.


Här kan ni tills vidare läsa en kommentar från en av undertecknarna - som nu är  drygt 3 000. Det finns många andra kommentarer och de säger i stort sett samma sak.


Tack vare hur bestämmelserna ser ut idag, med krav på godkänt vallhundsprov för att registrera renrasiga bc, så är rasen bevarad på ett sätt som gör att de behållit sin fantastiska och unika arbetsförmåga. Tack vare att det ENDAST avlas på vallande hundar så är bcn dessutom en minst sagt konkurrenskraftig ras även inom flertalet andra hundsporter/grenar än vallning. Det borde räcka att titta på ett antal andra raser där det blivit en uppdelning mellan arbetsdugliga hundar och ngn slags utställningsvariant, som fullständigt förlorat sin funktion att klara det rasen faktiskt skapats för att klara.


Varifrån detta krav på kravlöshet och varför nu?


Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar