torsdag 14 januari 2021

FOTEN I EN POTTA?

 Något år innan FCI bestämde att World Dog Show 2019 skulle hållas i Kina tyckte FCI:s generalkommitté att SKK och andra medlemsländer skulle låta bli att bjuda in engelska domare att döma på utställningar. Ytterligare några år tidigare ville FCI:s generalkommitté förbjuda medlemsländerna allt samröre med den kanadensiska kennelklubben. Inte vet jag vad konflikten med den engelska och den kanadensiska kennelklubben handlade om, men det var tydligen inte så viktigt med medlemsländernas rättigheter i det sammanhanget. Anledningen till beslutet om Kina är däremot lätt att se: suget efter en ny penningstark marknad under uppsegling. Enligt SKK i ett brev till FCI fanns skäl att misstänka kraftfull lobbying från Kinas sida före beslutet, för det är väl så man måste läsa SKK:s kommentar att det kändes som om beslutet redan var taget, när mötet i generalförsamlingen hölls. Genast efter mötet erbjöds alla delegater från FCI ett VIP-kort, som gav tre nätters kost och logi på femstjärniga hotell i Shanghai.

FCI var inte lika svårflörtat när Kina bjöd upp till dans som när dess avelskommitté ville att hundnosar skulle ha fria andningsvägar. Inte heller var det lika viktigt med länders rättigheter: norska kennelklubben hotades med uteslutning av FCI:s generalkommitté för att den vågat motsätta sig att WDS skulle gå till Kina, om inte hundslaktsfestivalen i Yulin stoppades först.


SKK var rakt på sak i sitt brev till FCI den gången. Ord och inga visor! Andra var också upprörda.* Det gick så långt, att specialklubben för Bearded Collie på KF 2015 la fram en motion om att CS skulle utreda om SKK kunde lämna FCI och bilda en ny internationell organisation. CS övervägde allvarligt möjligheten. Ur svaret på rasklubbens motion: ”Kritiken mot FCI och inte minst mot den kultur som där etablerats är massiv och här behövs rejäla förändringar. ...

/Vidare/ ...anser CS att det finns för många exempel på missbruk av FCIs regelverk av enskilda kennelklubbar som skapar de resultat motionären bland annat ger exempel på. SKK och andra länders kennelklubbar har motionerat och krävt förändringar och fortsätter med detta. Tyvärr kan CS konstatera att i vissa kulturer så blir den första reaktionen från det landets kennelklubb hur kan vi kringgå denna nya regel?”


I motionssvaret påminner CS om att man redan året innan hade varit med om att bilda IPFD med nätsajten DogWellNet.com för ”erfarenhetsutbyte om hundar och hundars hälsa” - men det fanns ett stort MEN. Det är inte IPFD utan FCI som håller i frågorna om stamböcker, rasstandards, regler för utställning och tävling. Skall SKK kunna lämna FCI, kan man inte göra det ensamma – då behövs en organisation, som tar över de uppgifterna.


2019 låter det så här på KF:

"Allt är definitivt inte bra inom FCI men samtidigt behöver vi en fungerande internationell plattform och idag är FCI, med dess brister, det som för dagen bäst kan tillgodose av accepterande av rasstandarder, möjlighet till internationellt tävlande, internationellt skyddande av kennelnamn med mera."


Kommer ni ihåg den där gamla låten av Tage Danielsson om han som hade foten i en potta och inte kunde komma loss?

 

Bodil Carlsson




*China Pet Trade, som jobbar med marknadsföring av husdjurstillbehör, beskrev det stora motståndet mot valet av Kina som en fyra år lång organiserad ”hatkampanj” av högerextrema kinafiender i samarbete med godtrogna djurvänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar