Skriv en syrlig kommentar till hur SKK:s VD bemöter ett inlägg i en tidning för jurister och ni får på ett dygn 600 läsare. Skriv en bakgrund till coronautbrottet och vad det betyder för framtiden och ni får 35.
Å andra sidan - man lär sig av att skriva. I slutet av den här serien lovar jag dessutom att peka ut det enda stora felet med Anders Tegnell!
Men nu, tålmodiga läsare - åter till virusepidemiernas bakgrund. Om man inte vet något om hur en situation har uppstått, så vet man inte heller något om hur man kan ta sig ur den.
Kinesiska och europeiska
industriella fiskeflottor har i många år fiskat rent i vattnen
utanför Guinea och Ghana för att försörja växande mängder med
människor på hemmaplan med protein – inte som fisk, utan som
gris- och kycklingkött. Djur som får proteinrikt fiskmjöl att äta
växer ju bättre och når slaktvikt fortare. Fiskmjölet ger alltså
bättre lönsamhet i industriell köttproduktion. Lokalbefolkningen
längs den afrikanska kusten, som livnärt sig på eget småskaligt
fiske, hade snart inte mycket kvar att fånga i näten, för
fiskbestånden bara fortsatte att minska. Folk började få ont om
fisk att äta och ont om fisk att sälja. De som kunde drog till
skogs och jagade vilt i stället. De fick välbehövligt animaliskt protein
för egen räkning och upptäckte dessutom, att köttet gick att
sälja till bra priser nu, när vägarna nådde in till de större
städerna så att man kunde transportera det man själv inte åt upp.
Fortfarande var viltköttet billigare än annat kött, så människor
i städerna som inte hade råd med det dyra köttet köpte det
billiga. Numera är bushmeat big business i de här delarna av
Afrika. Det går rentav på export. Fladdermöss, primatkött, apkött
och allt annat i artväg som går att äta och ses som exotiskt går
bra även utomlands. En rapport till brittiska parlamentet räknar
med att tonvis av bushmeat smugglas in via flygplatserna i England
varje år. Även i USA är import av bushmeat förbjudet av
hälsoskäl, men för vem är risken att stöta ihop med ett
bushmeatvirus störst? För den som fångar, dödar och rensar ur
djuret.
I en helt annan del av
världen är bushmeat också big business, men av andra skäl.
I Afrika vill man få in pengar; i Kina har man pengar att spendera.
Där är efterfrågan på viltkött så stor, att den kinesiska
regeringen i åratal har uppmuntrat folk i de fattigare landsändarna
att starta uppfödning av myrkottar, påfåglar, rävar, civet cats,
fladdermöss, ormar, paddor och andra arter. Det har setts som ett smart
sätt för folk i utbygderna att få inkomster och dra till sig
besökare från storstäderna på köpet. Ett populärt program på
statlig TV med den passande titeln Secrets of Getting Rich
har i åratal propagerat för viltuppfödning.
Uppgifter från Kina nu
efter coronavirusutbrottet säger att antalet licensierade uppfödare
av vilda djur är en bråkdel av det verkliga antalet – 19 000
uppfödare skall ha stängts ner på kort tid, många fler än de som har licens. Det finns också
uppgifter om att ett antal djurarter föds upp på samma ställe och att
farmerna dessutom lätt kan användas för att ”tvätta” vildfångade
djur, som fångas in, placeras bland de som fötts upp i fångenskap
och sedan säljs vidare som egen uppfödning.
Om man vill maxa chansen
för spridning av virus mellan djur, vad gör man då? Precis så.
Träng ihop flera djurarter på en liten yta och blanda dem med samma
arter som kommer direkt från skogen och kan ha haft kontakt med
ytterligare andra virusbärande arter, som ingen vet något om.
Om man vill maxa chansen
för spridning till människa, vad gör man sedan? Man gör så här.
Djuren exporteras levande in till städerna. De säljs och slaktas på
s k wet markets, traditionella och ofta välbesökta ställen där
blod, kroppsvätskor och spolvatten rinner över marken. Fortfarande föredrar många
kineser, särskilt de äldre, ”varmt kött”,
nyslaktat, därför att kylskåp och frys är såpass nya företeelser
att man inte riktigt vant sig vid tanken att ett djur inte behöver
vara slaktat framför köparens ögon för att köttet skall vara färskt och säkert att äta.
For the past few years
China’s leadership has pushed the idea that “wildlife
domestication” should be a key part of rural development,
eco-tourism and poverty alleviation. A 2017 report by the Chinese
Academy of Engineering on the development of the wildlife farming
industry valued the wildlife-farming industry those operations at
520bn yuan, or £57bn. (The Guardian 25 februari 2020) Det
är alltså inga småpengar det handlar om – 600 miljarder i
svenska kronor – men den kinesiska regeringen verkar ändå för första
gången nu på allvar ta sig en funderare över konsekvenserna. SARS
2003 tros ha startat med ett virus från en fladdermus via en civet
cat och, som vi alla hört till leda sista tiden, Covid19 från en
fladdermusart via en ännu okänd mellanvärd på en wet market i
Wuhan. De arma myrkottarna var först misstänkta – och ifall
ni undrar: jodå, det finns organiserad illegal handel med
myrkottar från Afrika till Kina. Folk i Afrika behöver inkomster och många
kineser tror att myrkottsfjäll har smått magiska egenskaper.
Myrkottarna är utrotningshotade nu. Tror vi att priserna
på deras kött och fjäll minskar då?
Det är nog mera troligt, att resultatet blir en masslakt på myrkottar, precis det som hände med civet cats efter SARS-utbrottet 2003. Rädda människor slår hellre ihjäl djur och slåss om toapapper än tänker efter.
Om man inte förstår hur en situation har uppstått, så kan man inte heller förstå hur man ska åtgärda den. Då ger man sig på det som råkar finnas framför näsan.
Bodil Carlsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar