måndag 29 mars 2010

Colliestandarden - del ett

VINDFLÖJLARNA

Collievänner har haft både praktiska och etiska problem med illustrationerna till inläggen om de verkliga versionerna av rasens påstått oföränderliga standard.
Hur gör man? Bra bilder finns och skulle kunna läggas ut utan att hund, uppfödare eller ägare namnges. Men antingen har någon skaffat sig rättigheter till dem och kräver betalt – för foton som togs för etthundra år sedan! - eller så är bildkvaliteten sådan att önskade detaljförstoringar skulle bli konstiga. Alternativet är att lägga länkar till foton – vilket ju innebär, att hund och uppfödare namnges.
Vi har inget intresse av att peka ut enskilda. Varken hundar eller människor. Vi tycker inte att den eller denna hunden är ”ful”. Vi tycker att aveln till följd av tävlingsinriktad exteriör fokusering stuvar om utseendet på en älskad hundras efter rådande modenycker till den grad att det skadar både hundarna och folks intresse för att bli collieägare. Dilemmat blir att hitta exempel utan att såra någon. Kort sagt, läsarna ombedes ha överseende med att illustrationerna inte alltid blir vad vi hade önskat.

Tills vidare presenterar vi den här lösningen. Netive HaAyit Collies har en flik,
Collie Silhouettes, som beskriver händelseförloppet så tydligt man kan önska.
Det finns dörrprydnader och vindflöjlar i collieskepnad, som alla vet. Hemsidans ägare fick en i present och blev nyfiken.
En vän började göra svarta siluetter av vinnande collies genom årtiondena med hjälp av sitt grafikprogram. Som ni ser – och som hemsidan säger – har hundarna ändrat sig en hel del med tiden.
Varenda en av de vinnande hundarna sågs givetvis som en typisk representant för en och samma standard.
Det är svårt att förklara. Utan att fundera lite på begreppet vindflöjlar, alltså.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar