lördag 27 mars 2010

DET RASTYPISKA

Kära läsare!
Om ni, som vi, står med minst ett ben utanför den riktigt inbitna hundvärlden undrar ni säkert vad det är som pågår.
Collievänner tror att det kan ses så här:

Vi har återkommande kommentarer från två personer – kvinnan som kallar sig Petter och en Taina, som säger att hon föder upp en annan ras än vår.
Vi är tacksamma mot både Petter och Taina för deras kommentarer. De illustrerar så fint något som varit snudd på rastypiska hunduppfödardrag i den gamla exklusiva renrasvärlden.
Den ena talar om för oss vad vi får lov att prata om.
Och den andra talar om vem som får lov att prata.

Petter, du går inte hem här. Det är inte så, att ett samtal om rasens standard skall handla om att dina kompisar i collieuppfödarvärlden föder upp problemfria hundar och att andra uppfödare, som du ogillar väldigt och identifierar så där lite lagom, kan skyllas för en massa rammel. Det är inte du som bestämmer vad som är rastypiskt och det är inte du som bestämmer vad det ska talas om. Konkurrensbegränsande skitsnack finns det gott om utrymme för på andra bloggar. Håll dig där.

Taina – du som ofta ”glömmer att vi bara är vanliga valpköpare” här på Collievänner...
Du glömmer en sak till. Vi vet att det är domarens ”fria skön” som delar ut priset. Vi vet att det har varit uppfödarnas ”fria skön” som väljer avelsdjuren, väldigt länge och med – om du ursäktar att vi tycker det – tyvärr rätt blandat resultat. Det som har hänt med de gamla brittiska vallhundsraserna är inte alla så särskilt tacksamma över.
Minns du att det är valpköparnas ”fria skön” som bestämmer OM vi köper valp? Och VAR vi köper valp? Hör du oss bättre om vi pratar med plånboken än om vi pratar så här?

Jag vet inte hur man ska uttrycka sig för att få en del att höra. Kanske så här?

DEN TRADITION NI SITTER I TAPPAR SNABBT I TROVÄRDIGHET.
MEDAN NI PRATAR OM ÖRONANSÄTTNING EXPLODERAR BLANDRASAVELN I ANSIKTET PÅ ER OCH RUNTOM I VÄRLDEN GÖR FOLK FÖRSÖK ATT OMSTARTA SIN RAS.
SKK SER VAD SOM HÅLLER PÅ ATT HÄNDA. FOLK PÅ GATAN GÖR DET. HUR ÄR DET MÖJLIGT ATT NI INTE SER DET?


Fortsättning följer, gott folk. Först kommer standarden, där vi har lite problem med illustrationer, och sedan en jättenyhet!
Vi kommer att presentera den förstfödda valpen från uppfödar/ägarkooperativet Collie Community:

C C Back to Basics!

So hang on, we´ll be back!

Bodil Carlsson

8 kommentarer:

  1. Oj, vad du skriker Bodil.
    Hur menar ni att man skall bedriva avel utan en standard?
    Ni har er åsikt om hur raser skall se ut och det är väl bara att börja att föda upp sådana hundar då, som jag skrev förut.
    Någonstans så har ni en idè om hur Collien skall vara och det skall bli spännande att få se med egna ögon hur ni har tolkat Colliestandarden.
    Är det oväsentligt med storlek, färg, öronansättning, päls och annat som man kan se? Blir ni inte glada av att se en vacker hund?

    O.B.S. INGEN blir glad av en vacker idiot, om ni nu tolkar det så... Men man blir inte heller så glad över att se en Collie som ser ut som en Borzoi i huvudet, med raka vinklar och silkepäls.

    SvaraRadera
  2. Men kära nån...- :-) Kul att ni skall försöka få till en alldeles ny egen hundras. Skall ni försöka få dem registrerade i SKK? Skall ni kalla dem collies LH eller något annat? Ni vet förmodligen att man som medlem i SKK skall arbeta för rasrena i SKk registrerade hundar, se gärna SKK:s generalparagraf. Å andra sidan så bryr ni ju er inte om rasstandards så ni kanske struntar i att försöka få er nya ras godkänd för registreing i SKK. Hur går det då med medlemsskap i SKK/SBK, tro? Skall ni registrera kennelnamnet Collie Community?

    Beträffande vanliga valpköpare: Om man väljer en collie så vill man ha en collie.Som ser ut som en collie som är bra mentalt som en collie, dvs en familjehund som klarar av allting i det normala livet. De allra flesta köper en collie för de vill ha en fin, och vacker sällskapshund som kan vara med på allting. En som klarar ALLT. Inte en sådan som Johan vill ha, dvs en som inte är van vid utställningar och många hundar och som därför försvaras för den inte klarar av en normalstor inomhusutställning i vuxen ålder. vem vill ha sådana stressade collies? Ingen tror jag---

    Och Bodil, lilla, att jag Svarte Petter inte går hem här är inte precis någon förlust. Här är det ju rena klubben för inbördes beundran... dvs beundrande av hängörade eller ståndörade collies med dåliga pälsar och trista temperamenten, för att inte tala om dåliga kroppar och kohasiga ben. Ni kommer SÄKERT att lyckas med er föresats att föda upp en ny hundras... skall bli mycket intressant att skåda dem om några år... :-). Ni anser ju att rasstandarden på collies inte är ngt att bry sig om så er egen blir säkert något alldeles speciellt...Väntar med spänning på er nya collieras eller vad ni nu tänker kalla den./Svarte Petter

    SvaraRadera
  3. Visst vill vi ha en vacker collie. Men vad är en korrekt exteriört collie? Domarna har ju sitt "fria skön" men det får inte gå hur lång som helst. Har du sett bilderna på högt placerade så kallade collies från Crufts? Man blir deprimerad. Det är inte collies längre. Vi har en rasstandard men jag tycker många har väldigt svårt för att läsa innantill. Kanske måste den preciseras nogrannare så vi slipper dessa avvarter. Skulle även önska en mer detaljerad beskrivning av mentaliteten.

    SvaraRadera
  4. Hej Taina!
    Kära nån, vilket missförstånd...Vi Collievänner tror inte heller att det går bra att bedriva avel utan en standard.
    Beviset finns framför ögonen på både dig och oss.
    Det vi säger är att att EFTERSOM det inte finns en verklig standard, utan fritt tolkningsbara lösa beskrivningar, så ser inte bara collien utan ett antal raser ut som något helt annat än de gjorde från början.
    Det knepiga är att förändringen drivs på av folk som aldrig gör annat än hänvisar till standarden. För colliens del har det evinnerliga hänvisandet till standarden producerat en collie, vars ena farförälder ser ut att ha varit en sheltie och vars ena morförälder bestämt måste ha umgåtts alldeles för intimt med en chow-chow.
    Hur kan det komma sig, Taina? Det är det vi frågar oss här. Bidra gärna!

    SvaraRadera
  5. Svarte Petter,
    är det något av det vi skriver här som du inte förstår så är du välkommen att fråga. :-)

    Johan Nilsson

    SvaraRadera
  6. Det finns en verklig rasstandard för såväl lång som korthårig collie, nämligen en FCI standard.Denna borde alla collieintresserade och så kallade collievänner ha och kunna utantill. Förstår man inte vad det står i den har SCK gjort en illustrerad kommentar till rasstandarden, skriven av Charlotte Höier med mycket tydliga kommentarer till hur rasstandarden på långhårscollies ( och även på korthårig collie) skall tolkas.
    Långhårsstandarden:
    FCI-nummer 156
    Originalstandard 1987-06-24
    FCI-Standard 1987-06-24; engelska
    SKKs Standardkommitté 2001-09-26,
    ändrad 2008-08-26.

    Om ni tycker saker hit eller dit är det väl upp till er, men att tro att ni skall kunna göra en egen stadndard är rent skrattretande.Vem är ni? Vad har ni för kunskap om kynologi som gör att ni tror er kunna få SKK: standardkommitte att acceptera en av er illustrerad och påhittad standard när det redan finns en som är bra och genomtänkt samt som dessutom SCK-SBK-SKK har beslutat skall gälla?Er megalomana föreställning om er egen storhet är rent rolig att läsa om...Att tro att ni skall kunna göra en ny egen rasstandard...

    Och Johan jag förstår inte vad du menar. Jag förstår korrekt skriven svenska, jag är till och med kapabel att göra en genomgripande syntaxanalys om det skulle behövas./ Hälsningar en kolsvart Svarte Petter

    SvaraRadera
  7. Hej igen Eva!
    Stort tack för visat intresse för Collie Community´s spännande avelsprojekt.Du är faktiskt inte ensam om att höra dig för. När det gäller standarden, har vi en tanke som fortfarande känns lite djärv och som vi samråder om, men som sagt - rapporten om förstfödseln är inte ens färdigskriven ännu, så vi ber att du ger dig till tåls bara lite.
    Medan du väntar, skulle du kunna åta dig att göra en genomgripande syntaxanalys av följande mening som jag hittade nyligen:
    "Begreppet `breed circle´ syftar på den magiska kritrundel i vilken den infångade hönan sitter, glasartat stirrande, utan att kunna se utanför cirkeln och utan att kunna ändra position."
    Jag begriper inte vad som menas. Gör du?

    SvaraRadera
  8. Bodil och Johan!
    Vet ni - jag tror att Svarte Petter i den här leken egentligen är döpt till Jeanette :0)

    Säger Britta
    - tillfälligt drabbad av hybris(eller för all del megalomani om man så vill ;) )

    Jag har nämligen gjort en syntaxanalys som bygger på information som genererats av en lexikalisering :0)

    Eh? Var i denna blogg står det att "Collievänner" skall utforma en egen standard? Har jag missat något?

    Citat
    "Om ni tycker saker hit eller dit är det väl upp till er, men att tro att ni skall kunna göra en egen stadndard (standard Bs anm.) är rent skrattretande.Vem är ni (Vilka är ni? alt. Vem är du? Bs. anm.)?"

    Svarte Petter förstår korrekt skriven svenska, men hur är det med den egna skrivkunnigheten?

    Jo, jo, jag vet - billiga poänger att plocka, förlåt - men ibland är det skrivna så infantilt (=juvenilt = barnsligt) att man inte kan låta bli.... :0)
    Skall inte utveckla detta vidare - promise!!!

    SvaraRadera