lördag 11 april 2009

Jag, en hundi(di)ot

Och "Colliedebatten rasar vidare" var en av framsiderubrikerna på senaste HS, kul att collien uppmärksammas, kan man tycka, men det börjar gå för långt nu och detta är inte den publicitet rasen behöver. Läser man vad en del skriver skulle man nästan kunna tro att det inte är en hund utan något slags väsen som svävar fram ovan jord helt i avsaknad av allt som gör hunden levande.
Namn på hundar som med all säkerhet har förbättrat det yttre höljet och format collien till hur den ser ut i dag (att collien är en vacker hund det är väl kanske det enda alla är överens om) men vad dessa hundar gjort för mentaliteten och för arbetskapaciteten är en annan femma och då är det väl i sin tur, tur att det finns andra uppfödare som sett till att tillsätta den "ingrediensen" så att collien är både vacker och arbetsför.
För egen del är jag så in i h-e trött på denna till synes oändliga diskussion som inte leder någon annanstans än en ännu större delning av folket med samma intresse.
Det löjliga är, att de flesta som även tävlar och tränar med sina collie även gillar att ställa ut och även jag hör till dem som gärna åker på en och annan utställning. Eftersom vi både lägger spår, tränar lydnad, ställer ut och intresserar oss för den mentala biten undrar jag, vilket ”läger” tillhör vi då? Hundi(di)oterna??????
Skulle då vilja påstå att det är alla dom som aktiverar sin collie inom de olika disciplinerna, är de som visar att collien verkligen är "allround".
Ena dagen, spårande/sökande i skogen med kvistar och granbarr i pälsen och de vita tassarna fulla med lera, eller kutandes runt en agilitybana med tungan fladdrande i mungipan och nästa dag uppiffad från nos till svanstipp med "snyggsnöret" om halsen flygandes fram i bästa söndagstraven i utställningsringen. Är helt övertygad om att alla som ens äger en collie vill att det är på detta viset vi vill se vår ras och att alla andra med för den delen.
”Colliekriget” är så infekterat just nu, någon lösning verkar inte finnas på allt tjafs för ögonblicket. Kanske det enda raka vore att ta ”time out” ett tag och låta krutröken lägga sig.
Att det sen verkar som om det finns folk som hela tiden lägger ännu mer ved på brasan (som om den inte brinner hett nog) för att hålla liv i debatten och så ännu mer split bland colliefolket och en del av dessa har inte ens collie.
OK, visst, man behöver inte ha collie för att ge sig in i debatten, men för 17, vi behöver inte mer fyr i pannan.

Bettan B

8 kommentarer:

  1. Ja, inte hör då du till dom som försöker släcka brasan. Snarare tvärtom, och sluta kalla dig för en vanlig valpköpare. För det är du inte, och börja inte prata om tjuvparningar. Har man hundar av 2 kön så skall man väl agera där efter. Även om olyckan skulle vara framme så går det också att fixa till.

    Och påståenden som att den sidan som du så hårt motarbetar skulle vara rädda för att inte få sina valpar sålda är rent av sagt skrattretande. Jag tror det hela börjar med att dom här såkallade brukskennlarna har svårt att få sina valpar sålda. Då måste de hitta på nåt sätt för att minska ner konkurrensen. Hur gör man då, jo sätter avelsspärr på hundar som vill jobba, är orädda och friska.

    Men tyvärr så finns det såna som du som tror att MH är det enda rätta. Sen om det finns folk som visar på alla brister med MH, då stoppar ni huvudet i sanden. Skulle aldrig i livet gå ett MH för collieklubben, och jag är inte ensam om det. Snacka om jäva beskrivare, för att inte tala om kompissamarbete. Men det har du väl aaaaldrig hört talas om, nej stoppa huvudet i sanden så slipper du det i fortsättningen också. Har tom hört schäferfolk prata om kompisbeskrivning.

    Antar väl att några av dina såkallade sanningar kommer i nästa Hundsport. Kanske lika bra och slänga tidningen på en gång så slipper man höjd blodtryck.

    SvaraRadera
  2. Nu tror jag nog "Anonym" blandar ihop skribenterna ;-)

    SvaraRadera
  3. Jomen Bettan, mer fyr i pannan är på väg...:-)
    Har hunnit ögna igenom inläggen och min skapare... vilket tugg!
    Min granne jägaren brukar säga att det är sällan man ser tiotaggarna ställa sig på kö för att komma in i skottläge. Men nu har det hänt!
    Och den gamla vanliga Anonyma tvåtaggaren hänger på också, ser jag, med mer av det gamla vanliga anonyma skitsnacket. Det känns väl som vanligt lättare att ösa ur sig, när man inte behöver skriva ut sitt namn.
    Snälla Anonym(a) - har ni prövat att byta skiva?Den här gamla börjar bli lite repig.
    Observera också att Bettan B inte är samma person som Bodil C. Så att du vet vilken av oss du hoppar på - om det nu gör någon skillnad för dig.

    Glad Påsk i solen!

    Bodil C

    SvaraRadera
  4. Kan någon ge mig en godtagbar förklaring till varför 1 händelse som uppfattas subjektivt och beskrivs med 1 kryss i 1 ruta på 1 protokoll vid 1 tillfälle skall vara utslagsgivande för ett helt liv !!!

    SvaraRadera
  5. Ja, Anonym. Det är nog många som kan. Men inte här och inte nu - verkligheten, hundarna, familjen och påsken kallar. Så fort detta är överstökat, t ex i morron eller i övermorgon, och så snart du får kurage nog att visa dig under eget namn, så får du bättre svar på tal.
    Deal?
    Bodil C

    SvaraRadera
  6. Hur kan ni tycka så illa om denna bloggare? Det enda hon gör är att lyfta fram collien. Hon visar klart och tydligt vilken underbar hund collien är. Läser ni bloggen med tånaglarna eller?
    Collien är placerad i SBK av människor...Där den inte borde vara. Om hunden inte är medlem i SBK gör inte hunden sämre. Det är bara att träna och tävla ändå. Men det är ju väldigt få som gör med sin collie.
    Collien är en hund med stor värdighet. Den har ni tappat någonstans...Köp schäfer eller nåt.....

    SvaraRadera
  7. Om jag talar för mig själv så tycker jag inte illa om personer jag inte känner. Däremot vänder jag mig mot både åsikter och hur dessa framförs. Speciellt av en person som inte ens äger en collie själv.

    Att collien inte borde finnas inom SBK är din åsikt. Lyckligtvis finns det många som inte håller med dig. Anledningarna till detta är för många för att ta i en kommentar. :)

    Hur du får in värdighetsdiskussionen med SBK-diskussionen får du nog utreda lite mer... Fast det är klart, brukshundar kan väl inte vara värdiga. Eller?

    /Anja G

    SvaraRadera
  8. Majorie, det enda vi gör är att skriva om vilken underbar hund collien är, vi också :-)
    Om vi ville haft en schäfer hade vi köpt det. Vi ville ha en collie, en bra brukshund.

    /Johan N.

    SvaraRadera