fredag 3 april 2009

En förklaring eller kanske två...

Denna blogg drivs av fyra, av varandra oberoende, collieägare som till sin död troligen kommer hävda att collien är en brukshund och att mentaliteten är viktigare än utseendet.
För läsare som är mindre vana vid begreppen det skrivs om kommer här lite hjälp.

MH – Mentalbeskrivning Hund.
Detta är en beskrivning av hundens reaktioner inför olika händelser såsom:
Kontakt, jakt, lek, aktivitet, överraskning, ljudkänslighet och hot.
Under ett MH går hunden runt en bana med sin förare där dessa händelser förekommer.
Momenten i sig är inga märkvärdigheter, de flesta kan dyka upp under en vanlig promenad.
Det viktiga är att man genom denna beskrivning, som helst bör göras på hela valpkullar, får en uppfattning om huruvida föräldrarna är en bra kombination rent avelsmässigt, dvs gav de valpar som står rustade att möta vardagen med allt vad den kan innebära, eller gav de valpar som visar brister. De brister man inte vill se hos collies är framför allt rädslor.

MH är framtaget som ett hjälpmedel för uppfödare. Ett verktyg för att kunna utvärdera sin avel och på så sätt också kunna arbeta aktivt för en bättre mentalitet.
För att få valphänvisning på en kull krävs att bägge föräldrarna genomgått MH.

Colliesverige är fullt av motståndare till MH. Kanske är det oförstånd, kanske är det bara ren tjurskallighet. Vissa tycker att de har kunskapen och erfarenheten att själva bedöma vilken tik som ska paras med vilken hane. Problemet är att collien fortfarande alltför ofta är en nervös och rädd hund. Trots decennier av erfarenhet och kunskap så står sanningen ändå där, markerad med tydliga kryss i MH-protokollen.

Jag (och säkerligen mina medbloggare) skickar en stor, skimrande röd ros till alla uppfödare som aktivt använder sig av MH och förstår värdet av det.
De andra…tja, vi kan ju hoppas på att ett gammalt Bibelcitat kanske uppfylls:
”Sent ska syndaren vakna.”

/Johan N.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar