onsdag 15 april 2009

Den klassiska collien

Frasen ”klassisk typ” stod att läsa i det nu så välkända numret av Hundsport.
I texten framkom att den klassiska typen av collie ska bevaras, inte förändras. En intressant mening var: ”Idag ses hundar utan korrekt klassisk typ”. Språkligt är det aning förvirrat men jag tror de menar att man idag kan se hundar som inte är av den klassiska typen.
Enligt författarna är en klassisk collie bl a ”harmonisk och i full balans” vilket jag tolkar som en beskrivning av hundens mentala stabilitet. En tolkning kan ju aldrig sägas vara fel eftersom den görs utifrån läsarens preferenser :-)

Jag instämmer helt med att det idag finns hundar som inte är harmoniska och i full balans, för en harmonisk och balanserad hund är vare sig rädd eller ängslig. Intressant att författarna också kommit till denna slutsats. Desto märkligare att de påstår sig inte veta var dessa hundar finns när de tidigare skrivit att de idag kan ses, men denna inkonsekvens lämnar jag därhän.

Collien har ett grundmurat rykte som en nervös och ängslig ras, vi hör det ofta från människor med, men också utan hund. Ett sådant rykte har inte uppkommit utan orsak.
Idag finns viljan hos många uppfödare att ge rasen ett nytt rykte, nu som en orädd och framåt hund men med både skönhet och värdighet i behåll.
Inte ska vi nöja oss med mindre?

/Johan N.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar