torsdag 21 augusti 2014

DEN FRAMSKJUTNA POSITIONEN

Det finns ingen perfekt hund. Ingen begär heller att uppfödare skall producera en sådan. Det man väntar sig som valpköpare är att SKK-anslutna uppfödare tar de steg som behövs för att undvika att föra vidare välkända, väl dokumenterade hälsoproblem inom sin ras och prioriterar stabilitet, social kontaktförmåga och fysisk hälsa. Annars finns ingen vettig anledning  att köpa från SKK-anslutna uppfödare.
Här följer SKK:s grundregel 2.3.


Vägledning vid uttolkning av grundreglernas avelsparagraf, 2. Avelsetik

"2:3 att till avel endast använda hundar som inte har allvarlig sjukdom/funktionshinder och som har ett gott och för rasen typiskt temperament. Hund som uppvisar beteendestörning i form av överdrivna rädslereaktioner eller aggressivt beteende i oprovocerade eller för hunden vardagliga situationer ska inte användas i avel."
Med allvarlig sjukdom avses tillstånd som till exempel ger upphov till bestående smärta, fordrar livslång medicinering eller orsakar förkortad livstid.
Med allvarligt funktionshinder avses tillstånd som väsentligen påverkar funktioner såsom andning, cirkulation, rörelseförmåga, syn och hörsel.
Exempel på allvarlig sjukdom/funktionshinder är kliniska symtom på grund av HD, ED, osteochondros, patellaluxation, legg perthes, diskbråck, hjärtfel, epilepsi, atopisk dermatit, nedsatt sköldkörtel- eller bukspottkörtelfunktion och andra i rasens avelsstrategi (RAS) prioriterade sjukdomar/funktionshinder.
Ovanstående gäller oavsett om hunden medicineras eller har opererats för sjukdomen/funktionshindret.
Att generellt uttolka överdrivna rädslereaktioner och aggressivt beteende är i dagsläget inte möjligt. Förutom uppfödarnas egna iakttagelser kan till exempel Mentalbeskrivning Hund (MH) och/eller Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund (BPH) användas som vägledning, exempelvis i de fall svårighet till avreaktion och social oförmåga kan utläsas. Information om rasens mentalitet och typiska särdrag bör kunna återfinnas i den rasspecifika avelsstrategin (RAS).
För att avgöra om någon handlat i strid mot grundregel 2:3 kan en bedömning komma att göras om uppfödaren, utifrån tillgänglig information, borde ha förstått att hunden i avseende på mentalitet inte var lämplig att använda i avel.


I all ödmjukhet tror jag, att det skulle betyda mycket för renrasavelns framtidsutsikter om uppfödarna bestämde sig för att följa den regeln och om SKK bestämde sig för att kräva efterlevnad. Men läs sista stycket en gång till och lägg det på minnet!

"...OM UPFÖDAREN UTIFRÅN TILLGÄNGLIG INFORMATION BORDE HA FÖRSTÅTT ATT HUNDEN I AVSEENDE PÅ MENTALITET INTE VAR LÄMPLIG ATT ANVÄNDA I AVEL" - då kan SKK komma att göra en bedömning av uppfödarens avelsval.
Är SKK den enda instans som kan tänkas göra en bedömning?
Fundera på den saken! Valpköpare som har levt med sorgligt rädda hundar och ibland som tack för sin förtvivlan blivit utskällda av sina uppfödare finns det ett antal av inom vår ras. Hittills har det i praktiken inte lett till mycket mer än nya episoder av upprörda dispyter på sociala medier. Ja, RAS finns ju,och MI,  och även i nya versionen av SRD sägs att exteriördomare särskilt skall uppmärksamma mentalitet hos collie.Det är bra. Det som inte är bra är att det är gratis att strunta i alla tre.
Måste det fortsätta att vara gratis?
Fundera på saken!

Bodil Carlsson




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar