torsdag 20 juni 2013

Om monopol, roulett och rasstandard


Det finns ett kort i spelet Monopol där spelaren måste följa denna uppmaning:
”Gå i fängelse. Gå direkt i fängelse utan att passera Gå”.
Du har då gjort dig skyldig till något och måste till skämshörnan direkt, utan månadslön dessutom! Det kan tyckas orättvist men i det spelet finns inget utrymme för tolkningar, där är det klara besked.





Tänk nu om man laddade det verkliga livet med kort från ”Chans” och ”Allmänning”, vilket intressant experiment! Vem som helst kan när som helst vinna oväntade summor pengar, hamna i fängelse eller tvingas betala mer än likviditeten tillåter och gå i konkurs. Ingen vet vem det drabbar, eller när. Precis som rysk roulett. 


Just rysk roulett har en mängd människor ägnat sig åt, inte minst hunduppfödare. Inte med sitt eget liv som insats förstås, utan med hundarnas. För att särprägla, förstärka och framför allt – överdriva. Fast det sistnämnda vill förstås vare sig uppfödare eller domare kännas vid.
Man har lutat sig mot sina egna, och andras, mer eller mindre fantasifulla tolkningar av en rasstandard – detta dokument som av vissa betraktas som en Bibel.

Diskussionen har förts förut: Om alla följde rasstandarden, då skulle hundarna se ut som när rasstandarden skrevs. Alla vet att det inte är så idag eftersom en snabbkoll på nätet visar att många raser ser helt annorlunda ut idag än då - då när rasstandarden skrevs. Och i så fall har denna typ av Bibel spelat ut sin roll.

De många tolkningarna har lett till ett flertal rasers förfall. Alltmedan utställningsrosetterna haglat kring de skenbart framgångsrika uppfödarna har raserna mått allt sämre. Nästan dagligen stöter man på berättelser om hur hundar lider för att uppfödare och domare haft högst personliga tolkningar av en rasstandard. Det kallas visst "domarens fria skön".
Jag kallar det trams.
Det finns inte och har aldrig funnits anledning att särprägla, förstärka eller överdriva en ras exteriör så att den mår fysiskt eller psykiskt illa.

Om det inte är möjligt att uppdatera dessa rasstandarder till de etiska förhållanden vårt århundrade kräver så finns det bara en sak att säga till de uppfödare och domare
som fortsätter med sina märkliga tolkningar:
Gå i fängelse. Gå direkt i fängelse utan att passera Gå!


Till er andra önskar vi en trevlig midsommar!

Johan Nilsson

1 kommentar:

  1. Johan, häromdagen träffade jag på mig själv som valpköpare igen. Den här uppdaterade versionen av mig själv som ny och osäker hundägare fick mig att tänka. Det finns delar av hundvärlden som man kanske inte behöver uppmana att gå i fängelse? De sitter redan där, sedan länge, bakom märkliga galler och murar som de har konstruerat alldeles själva... och de verkar inte se att de flesta andra rör sig fram över rutorna.
    Trevlig midsommar till alla, människor och hundar!

    SvaraRadera