fredag 28 juni 2013

KONSTEN ATT GÖRA SJÄLVMÅL

Ulf Uddman gör flera intressanta påståenden i sin ledare Nya grundregler! i HS Special. Hur de hänger ihop med varandra är en annan femma. Men låt oss spalta upp vad SKK:s vd säger!

1) Uddman säger, att uppfödare inom SKK har bara fått fler och fler regler att hålla reda på. SKK skickar information om reglerna 4 ggr om året i HS Special, men det hjälper inte. Det är lika många anmälningar om regelbrott bland uppfödarna ändå! Uddman tror att den logiska slutsatsen är att det är reglerna som ställer till det.
Det är hundvärldsversionen av det klassiska skämtargumentet om hur man över en natt får slut på alla brott  och stänger domstolarna för gott. Upphäv alla lagar! Om allt är tillåtet, är ingenting olagligt.
Nej, det är ju sant. Men inte många tar det resonemanget på allvar. Gör SKK:s vd det?

2) Uddman säger, att drygt hälften av uppfödarna under en femårsperiod bara föder upp en enda, eller max två,  kullar. Uddman säger att med så långt emellan är det lätt att tappa kollen på reglerna mellan varje ny kull. Någon annan skulle kanske tycka att med så gles uppfödning har man tid att uppdatera sig.  Och om mer än hälften av uppfödarkåren föder upp så få hundar,  måste  ju den mindre halvan vara desto flitigare, för de svarar ju för alla de andra kullarna.  Desto större skäl för dem att hålla kollen, inte sant?

3) Uddman säger att han är "fullständigt övertygad" om att "vi alla inom sin ras i allt väsentlighet (sic!) ställer sig bakom ...//...RAS, hälsoprogram, valpregistreringsregler etc." Uddman kanske verkligen tror på detta, men då borde han faktiskt inte vara så lättövertygad. Vi är alldeles för många som vet att det inte är så det är. Inom  de raser jag känner till finns uppfödare som tar RAS och hälsa på stort allvar och lägger mycket tid och pengar på att kvalitetssäkra sina avelsdjur och sin uppfödning så långt det är möjligt... och så finns resten. De gör inte så mycket i den vägen. De gör det de absolut måste och de klagar högljutt över att de måste. De prioriterar andra saker. Och de brukar vara duktiga på att höra av sig till SKK med sina synpunkter. Eller hur, Uddman?

4) Uddman säger - och här kommer han slutligen till saken - att i Danmark ökade antalet regler för hundaveln till 250 stycken - men inte för varje ras, väl, Uddman? - och att registreringarna föll från 40 000  till 20 000 per år. Det måste ha svidit någonstans för DKK. Så det man gjorde för att säkra aveln på fysiskt och bruksmässigt fullgoda hundar, eller hur det nu står i grundreglerna, var att slopa regelverket och låta varje rasklubb köra med egna rekommendationer i stället. Och si! det gick vägen! Efter bara ett år säger DKK att antaler registrerade valpar ökade kraftigt...
... och man undrar: HURDANA VALPAR? Temperament?  HD-bakgrund? Inavelsgrad? Rasbundna sjukdomar?Och man undrar: VEMS valpar började plötsligt reggas igen?...
...men det framgår tyvärr inte. Däremot framgår att  deltagandet på utställning också ökade under detta jubelår. Så SKK:s vd drar slutsatsen, att Sverige skall göra likadant.

Men vad var det som hände? Var det på det viset, att uppfödare som hade bojkottat DKK genom att sälja oregistrerat kände sig tillräckligt kliade under hakan och gick med på att regga igen och glada återvände till ringen med sina snygga avelshundar?
 Eller var det så, att en kategori av uppfödare, som hellre sålde oreggat än la ut cash och besvär på hälsoundersökningar, nu tyckte att om allt som krävdes var att pynta in registreringsavgifter, så kunde det vara värt det, om man fick en kvalitetsstämpel från DKK i gengäld? Eller både och?
Är det i så fall en  framgång för renrasaveln? Eller är fokus på registreringsavgifter ett självändamål för SKK och var kommer pratet om alla hundägares organisation i så fall in i bilden?  Blir självändamålet inte ett praktsjälvmål i konkurrensen med blandrasuppfödarna på lite sikt? Det säger Uddman inte något om.
Vad säger ni uppfödare?

Bodil Carlsson






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar