tisdag 20 december 2011

SIGNAL SOM NÅR FRAM?

Länsstyrelsen i Skåne kom i maj 2011 med ett föreläggande till samtliga länets shar-peiuppfödare. Det här är beslutstexten - samtliga kursiveringar mina:


Länsstyrelsen beslutar med stöd av 26 § djurskyddslagen (1988:534) att förelägga dig, XX, att omedelbart efter att du mottagit detta beslut vidta följande åtgärder gällande avel med hundar av rasen shar pei:

1) att före parning veterinärbesiktiga samtliga hanhundar och tikar som du avser att använda i avel, avseende hud- och ögonstatus och låta göra en lämplighetsbedömning om hunden är lämpad för avel.

2) att veterinärbesiktiga samtliga valpar i en kull, avseende hud- och ögonstatus, när behov av eyetacking uppstår, oavsett om det är en eller flera valpar som behöver åtgärdas i kullen.

3) att endast låta eyetacka valpar och hundar som enligt veterinärbedömning är i behov av åtgärd.

4) att i punkt 1, 2 och 3, samt vid alla former av kirurgiska ingrepp gällande ögon- och hudåtgärder, anlita en veterinär som är anmäld till Svenska Kennelkubben och deltar i ögonhälsoprojektet.

5) att förvara besiktningsintygen (från punkt 1 och 2) i fem år och på begäran lämna ut kopior av dessa till Länsstyrelsen.

6) att i samband med försäljning skriftligen informera alla hundköpare om hunden som säljs har genomgått kirurgiska ingrepp eller ej, samt skriftligt informera om vilka rasrelaterade sjukdomar och åkommor som kan drabba hunden, samt hur hundköparen ska agera om hunden uppvisar symtom.

Motivering
Länsstyrelsen har utrett om aveln inom hundrasen shar pei är förenlig med djurskyddslagstiftningens krav. Länsstyrelsen har varit i kontakt med Svenska kennelklubben (Karin Drotz), Sveriges Lantbruksuniversitet (Åke Hedhammar) samt en veterinär som är ansluten till ögonhälsoprojektet (Eva Hertil). Länsstyrelsens bedömning är att aveln inte är förenlig med lagstiftningen eftersom det är vanligt förekommande att det medför lidande för djuren.

Shar peirasen har exteriöra överdrifter, vilka medvetet har avlats fram av människan endast i ett estetiskt syfte. Utseendet har inga fördelar för hundens hälsa, välmående och möjlighet att bete sig naturligt. Hundrasen har avlats i riktning mot att ha tydliga och framträdande rynkor, särskilt i huvudet. Rynkigheten orsakas av en genetisk defekt, mucinos, som innebär att underhuden är kraftigt förtjockad. Mucinos leder till att huden veckar sig. Hudvecken i pannan ökar i sin tur trycket mot ögat och kan leda till onormal inåtrullning av ögonlocken och ögonfransarna in mot ögat, så kallad entropion. Ögat kan vid entropion skadas allvarligt. Eyetacking utförs i syfte att förhindra att hornhinnan tar skada eller skadas mer. Inom branschen förekommer också att valpar eyetackas preventivt, dvs. utan att ögonhälsoproblem har uppstått.

Eyetacking innebär att ögonlocken, både övre och undre, sys upp med en eller ett par suturer. Stygnen sätts ett par millimeter ifrån ögonlockskanterna. För valpar i ung ålder innebär bedövning en risk att valpen avlider eller att inre organ påverkas negativt. Det förekommer därför generellt att mindre ingrepp, så som eyetacking, i denna ålder utförs utan bedövning. Det är därför högst sannolikt att eyetacking även inom rasen shar pei ibland utförs utan bedövning (källa: veterinär Eva Hertil). Många valpar eyetackas ungefär vid 17-18 dagars ålder. Då har oftast ingen smärta hunnit uppstå. Om valpen inte eyetackas får den däremot ont några dagar senare på grund av att den hängande ögonlocken retar ögat. Uppskattningsvis behöver 40-50 % av valparna sys (källa, veterinär Christopher Martinsen, SKK:s protokoll från den 2008-11-26). Efter ingreppet är det vanligt förekommande med svullnad och att valparna inte kan blinka fullständigt (källa: ”En skrynklig kompis. En bok om shar pei”, Kömüves och Thorsjö).

Eyetackingen kan gå upp och kan behövas göras om på hundarna. Detta kan ske medan hunden är ung men även i vuxen ålder. I vissa fall kan eyetackingen inte upprepas utan hunden behöver genomgå en operation där överflödig hud tas bort.

Inom rasen finns även sjukdomen shar peifeber, vilken också orsakas av en genetisk defekt som är sammanlänkat med mucinos. Hundar med tjock underhud (och mycket rynkor) drabbas i högre utsträckning av shar peifeber som är ett tillstånd med oförklarlig feber som i hög grad leder till att djuret lider och dessutom riskerar att avlida.

Det finns även andra hälsobekymmer så som tight lip syndrome och hudinfektioner, som också orsakas av mucinos och innebär ett lidande för de drabbade djuren.


Det var föreläggandet. Här är en färsk kommentar från Länsstyrelsens handläggare:

"Vi håller just nu på att följa upp föreläggandena. Vi utreder dels hur de följs, hur aveln fungerar idag, hundhälsa, och hur lagstiftningen efterlevs i största allmänhet. När vi har sammanställt informationen vi samlat in så kommer vi att utreda huruvida det finns behov av att fatta ytterligare beslut. Vi kommer att fokusera på om aveln idag följer lagstiftningen eller om man avlar på djur med defekter. Om aveln kan bedömas följa lagstiftningen så kommer vi inte att följa upp det vidare. Om aveln inte bedöms följa lagstiftningen så avser vi att fatta fler beslut om förelägganden. Vi kommer då att kräva de åtgärder som bedöms vara nödvändiga. Vi kommer inte ta någon hänsyn till bevarande av rasen, utan endast till djurs eventuella lidande."

Hur kommer marknaden för den moderniserade versionen av shar-pei att se ut den dag valpköparna skriftligen måste informeras om sjukdomsrisker och kostnader?
Ungefär som marknaden för alla stamboksförda hundar kommer att se ut när ännu fler kopplar ihop renrasavel med sjuka hundar och stenblinda uppfödare.
Det är den signalen som börjar nå fram.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar