måndag 5 december 2011

EXPERTOMDÖMET 1)

Förslaget om ny djurskyddslag innehåller tre särskilda yttranden från experter. Först ett från LRF:s folk, som överlag inte är alldeles nöjda med det som föreslås när det gäller lantbrukets djur. Sedan kommer Johan Beck-Friis, ordförande i Veterinärförbundet, och hans kollega Lotta Berg. De är kortfattade, men de berömmer utredningens omfattande arbete och goda anda och rekommenderar remissinstanserna, riksdagen och regeringen att anta lagförslaget som det går och står.
I ett mail säger Johan Beck-Friis till Collievänner:

"Beträffande reglerna kring extremavel på hund finns i princip ingen avvikande åsikt i expertgruppen. Jag tror därför att de kommer att införas ganska ordagrant i lagen, jämfört med utredningens förslag. Reglerna kommer alltså att bli praktisk verklighet runt 2014 när lagen ska börja gälla, sedan återstår det att se hur uppfödare följer reglerna och hur myndigheterna kontrollerar dem." (min kursivering)

Han säger också att han tror att Länsstyrelserna kommer att bli mer alerta när det gäller uppföljning, då lagen börjar gälla, eftersom den innebär större tydlighet. Ja, det här är vad som blir tydligt om lagen går igenom:

Obligatorisk utbildning för hunduppfödare.
Obligatorisk information till valpköpare.
Lista över ärftliga defekter som skall vara otillåtna i avel med hund- och kattraser.
Obligatorisk utbildning i anatomi och fysiologi - hur en hunds kropp egentligen är funtad och vad den är till för! - för exteriördomare. Uppföljning av domares val när det gäller utseende som påverkar hälsan.
Beröm får SKK för insatser som RAS och SRD - med tillägget att det uppenbarligen inte har räckt och att mer behöver göras. Rasklubbar lika väl som individuella uppfödare kan komma att granskas av Länsstyrelserna! Uppmuntran i lagförslaget till rasklubbar att göra som i annan modern husdjursavel och börja arbeta med avelsindex.
Så det blir en hel del tydligt om drygt två år...

Och vad säger det sista expertutlåtandet?

Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. HEJ!

    Johan Beck-Friis har i många frågor uttalat sig klokt och nyanserat, jag hoppas han har rätt!!

    Sen blir det ju intressant att se hur lagen följs och följs upp, vilka åtgärder som kommer att vidtas om man inte följer den osv.

    Men klart är väl att vi tack och lov kommer längre och längre ifrån detta med uppfödare med "gröna fingrar" och "känsla för rasen" osv. Vi kommer inte att komma undan med sånt längre vi uppfödare och det känns BRA!!



    Bettan

    SvaraRadera