måndag 19 december 2011

THE PREAMBLE: VAD HÄNDE...

... på CS möte den 23 september i år? Jo,

"Ulf Uddman inledde med en orientering om vad de nya politiska inställningarna till djurs välfärd innebär i praktiken inom ramarna för bl.a. vår verksamhet.;">Samhällets ökande intresse för hundutställningars riskabla inverkan på hälsa och sundhet kommer tvinga fram tydliga reparativa åtgärder-;">

Diskussionen koncentrerades kring bedömning och värdering av hundars andningsförmåga utgående från artikeln om Brachycefaliska syndromet*. Det är angeläget att alla exteriördomare är väl bekanta med den nya kunskapen kring hundars andning och temperaturreglering som grund för hur domares ansvar på detta område bör omsättas i praktiken. Inom domarkåren förekommer olika synsätt dels när det gäller hur andningsbesvär ter sig och ska beskrivas och dels hur de skall värderas och i vilka raser man finner problem. Domaren måste genom enkel besiktning kunna försäkra sig om att ”Alla hundar ska kunna andas obesvärat även i rörelse” i praktiken notera och bedöma sådana hörbara och/eller synliga tecken på besvärad andning som kan observeras i utställningsringen. Även om aktuella forskningsresultat kan värderas kritiskt så berör detta inte i praktiken domares ansvar för att bedöma hundars andningsförmåga i utställningsringen.
De missbildningar som följer med den brachycephala genetiska bakgrunden är inte alls lika uttalade hos alla raser eller hos alla individer i samma ras. Det finns anledning att kartlägga olikheterna mellan olika raser för att få en uppfattning om hur svåra problemen är i de enskilda raserna – men detta påverkar inte de nya kraven på att utställningsdomare skall beakta den här problematiken tydligare och då med tillämpning av gemensam kunskap och struktur i bedömningen.
Den genetiska variationen är grundvalen för att domare ska kunna premiera besvärsfria djur och även positivt kunna påverka och reparera brakycefalrasernas andningsbesvär. Utan en insiktsfull ansvarstagande inställning gemensam hos såväl domare som uppfödare kommer vi inte kunna reparera det som extremavel och okunnighet/överseende hos domare åstadkommit."
(Utdrag ur protokoll från CS möte. Mina kursiveringar.)

Här talar Uddman klartext. Han vill vara tydlig och då blir t o m protokollspråket rakt, ljusår ifrån FCI:s alla pampigt uppstaplade vagheter.
Uddman har bättre täckning än FCI. Vad är det han får in?




Bodil Carlsson

*artikeln om det brachycephala syndromet = utmärkt artikel av Göran Bodegård om kortnosade hundrasers andningsbesvär, nyligen publicerad på förstasidan i Dog World och uppskattad av bl a Jemima Harrison

1 kommentar:

  1. Ursäkta! En ond ande, Maxwells demon eller någon liknande, har krupit in i min dator och roar sig med att slumpmässigt följa, ignorera eller bara ändra i kursiveringarna... AGHHH!

    SvaraRadera