tisdag 13 december 2011

....ERRR?

Sedan januari 2011 har FCI en rasstandard för collie, där det står - som det gjort i hundra år ungefär - att collien är en ras av stor skönhet, standing impassive utan spår av aggressivitet eller rädsla. Nu står det också att många collies fortfarande kan arbeta och att deras kroppar inte bara ska vara vackra. De ska dessutom vara sådana att collien fysiskt kan utföra det arbete den en gång var till för!
Nytt är att det kommit till diskvalificerande fel. De brittiska raserna har inte haft diskvalificerande fel i hemlandets standards - men nu har de det i FCI:s standards. Och för collien ligger det diskvalificerande felet i temperament och nerver. Överdriven skygghet, extrem ängslighet eller aggressivitet.
Det står där, på svenska och engelska, i svart och vitt.

Vem kan läsa det och inte tänka "TACK! ÄNTLIGEN!" -? För hur vacker hunden än är, är dess sinnelag vackrare ändå. Att låta rädsla tränga undan intelligens och vänlighet och hjälpsamhet - värdera snygg utsida mer än den lysande vackra insidan - ja, där snackar vi diskvalificerande fel!
Sålunda fylld av tacksamhet kontaktade jag brittiska Rough Breed Collie Councils kontaktperson för att få höra hur man diskuterat sig fram till detta stora framsteg.
Det hade man inte. Rough Collie Breed Council känner inte till någon förändring i standarden för collie och vill inte bli citerad, men tycker att läsarna kan slå upp engelska KC:s lista över breed standards och se efter själva.
Gör det. Ni kommer att hitta det samma som jag: på västfronten intet nytt.

Nu har det ju uppenbarligen äntligen och inte en dag för tidigt hänt något på en annan front. Vad kan FCI ha att säga om saken?

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar