fredag 16 december 2011

LÅNG ROCKAD


Grundligt avsnoppad av engelska KC, som säger att här har ingenting ändrats och som hänvisar till the Rough Collie Breed Council
som säger att här har ingenting ändrats och som hänvisar till KC,
skickade jag frågan till FCI:s standardansvariga. För någonting har förändrats och någonstans finns ett svar.
Och medan jag förhoppningsfullt väntar, funderar jag på flickan med fisködlan.

När ödleskelettet tittade fram ur kalkstenen, skickades stenhuggare dit. De högg ut hela blocket och sedan tog andra yrkesmän vid och knackade bit för bit fram Ichtyosaurus ur årmiljonernas sediment. Det tog tid. Men när det var klart började saker byta plats.
Fisködlan klev fram som levande biologisk verklighet. De skarpsinniga resonemangen blev fossil. En lång, lång rockad som fortfarande pågår.


Det här är Mary Anning och hennes hund Tray. Mary föddes i en fattig familj och var dessutom flicka. Ingen universitetsutbildning för henne - kyrkan tog sig an henne och lärde henne läsa. Hon försörjde sig på att leta och sälja fossil resten av livet och blev skicklig på det - en tidig fältforskare, på sitt sätt, fast inte många känner till hennes namn. Tray dog i ett jordskrev när han följde Mary på ännu ett fossilsök många år senare. Nästan prick tjugo år efter Marys fynd - i december 1831- gav sig Charles Darwin ut över havet där fisködlorna en gång fanns. Han jagade biologiska sammanhang och kom tillbaka med en last av upptäckter, som blev grunden till evolutionsteorin. Fartygets namn blev nästan lika berömt som hans eget – det hette the Beagle, förstås, efter en spårsökande hundras.
Det borde ha fått heta Mary Anning, så hade fler av oss kommit ihåg en av de första naturvetarna.
Eller Tray efter den som följde med henne.



Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar