söndag 9 oktober 2011

VITT PÅ VIT BOTTEN?

Kommer ni ihåg taxuppfödaren i länken från Blådårar, som förklarar vad som menas med merle?
Sådana som den killen är sannerligen guldet vid regnbågens fot.

Det här är vad han säger: merle är inte en färg, utan ett mönster av färgavbrott. Det är slumpmässig färglös fläckspridning på en bottenfärg. Om du målar väggen i ditt rum i grönt och sedan stänker ner den med en visp doppad i vitfärg, så får du oregelbundet vitt/grönt. Bara på avstånd ser det ljusgrönaktigt ut.
Var fläckarna hamnar är en slump. Detta är enkel merle.
Gör du om samma sak en gång till, så hamnar de vita fläckarna överallt precis lika slumpartat som första gången. Men ett antal kvadratcentimeter av den gröna väggen får vitstänken två gånger, och bli vita snarare än blekgröna. Exakt vilka kvadratcentimeter som får dubbelt stänkmönster går inte att förutsäga. Detta är dubbel merle. Men det är fortfarande vitstänk på färgbotten!

Jag målade träbjälkar av obehandlad furu, medan jag tänkte på taxuppfödaren. Först med ren linolja, som bara fördjupar det trävita en aning mot gyllengult, men inte täcker. Sedan utspätt pigment – träådringen syns fortfarande tydligt igenom. Sedan ett andra pigmentlager och nu försvinner det underliggande trämönstret och jag får en jämnvit yta. Man kan inte ens se att det är trä under efter tredje strykningen.

Tänk er nu att taxuppfödarens gröna vägg, som vi började stänka över med vitt, inte är jämngrön från början. Någon har nämligen gått på den innan vi startade, med en tvättsvamp doppad i vit färg. Hur vitt blir det inte när vi sedan stänker med vispen en gång – och sedan en gång till?
Och om väggen nu var brunsvart, för det är hur vi ser det mörka pigmentet i det som ska bli näthinnans och innerörats sinnesceller, pälsens pigmentering och irisens färg, för att inte tala om cellerna i såna nervkärnor inne i hjärnan som substantia nigra och locus coerulus ….och nervcellerna i tarmväggen som svarar för tarmmuskelfibrernas styrning... och de mörka cellerna som på något sätt är inblandade i immunförsvaret...

FÖR KOM IHÅG: KROPPEN ÄR EKONOMISK! ETT ÄMNE SOM HAR MILJONER ÅR PÅ NACKEN ANVÄNDS OFTA I MER ÄN ETT SAMMANHANG OCH FIPPLAR VI MED DET HÄNDER MER ÄN VI HADE TÄNKT OSS!

...men allt detta har vi inte en aning om, när vi vispar vitstänk över det redan vitsvampade mörkbruna pigmentcellsskiktet. Vi tror att pigment bara är ytterfärg, så varför inte snygga till den med stora vita tecken?
Det här är George Strain, professor i neurovetenskap vid Louisina State University. Han talar om identifierade färggener hos hund.
”Two of these genes, S(piebald) and M (merle), have been linked to the appearance of congenital hereditary deafness.”
”Två av dessa gener, S (piebald, ung skäckighet) och M (merle) har kopplats till förekomsten av medfödd ärftlig dövhet.”
Vad händer om man avlar merle på stora vita tecken?
Vad händer om man stänker vit färg över en redan vitsvampad vägg?


Forts följer, när förf lärt sig lite till. Mera George Strain följer.
substantia nigra: ordagrant "den svarta substansen", nervkärna i gammal del av hjärnan som bl a styr motorik
locus coerulus: ordagrant "det blå stället", dito


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar