söndag 22 maj 2011

TILLFÄLLIGT STÄNGT P G A ÅSKA


Men i denna korta paus i blixt&dunder när vi väntar på det välbehövliga regnet - fundera på det som kommer fram i Jemima Harrisons blogg.
Klipp som visar hur man anpassar hundvalpars öron till standarden.

En amerikansk colliemänniska säger att "praktiskt taget INGA collies har naturliga tippöron, ALLA ändrar öron och öronen är en komplett fejk".

Jemima H skickar en länk till amerikanska klubben för Irish Terrier, som skriver: " Man kan säga att i stort sett alla valpar, oavsett om de är tänkta för utställning eller som sällskap, behöver få öronen behandlade så att de följer standarden."

Är det terriervalparna som behöver ingreppet?

Och om det inte är valparna som ber om att få sina öron ändrade, vem är det då? Och varför?


Bodil Carlsson

6 kommentarer:

  1. Den där amerikanska uppfödare vet nog inte mkt, och inget ifrån Usa förvånar mig heller.
    Att inga collievalpar har äkta tippöron är båg, det finns många collieöron man inte behöver röra överhuvudtaget. Jag har haft flera collie med korrekt tipp som jag aldrig har gjort något åt när de var valpar eller vuxna.. Min Kh collie hade fina tippar hela tiden, det var bara ett öra som ville vinklas åt ett annat håll, då tejpade jag ihop örat lite lätt med mellanrum i ngr dagar
    ( svårt att förklara hur jag gjorde) och sedan låg tipparna och öronen helt korrekta.
    Om man laborerar för mkt med en collies öra så kan man förstöra mera än rätta till. Det är min erfarenhet utav collie öron. Vet man inte vad man sysslar med skall man inte ge sig in på det.
    När man blandar collie med annan ras verkar det vara det som försvinner först, tippöronen.
    Samma är det med komondor, snörerna försvinner,
    alltså om man tex blandar komondor med rottis som ngr har gjort kommer det bara ut svarta ruffsiga valpar. Även när man har blandat komondorer med vita pyreneer så försvinner snörena. Ärligt man kan i bland undra varför en rasbeskrivning beskriver hur öronen skall vara på olika raser. Bla så hade min dobermann hane rosettöron, de skall ha framåtvikta öronen.
    Jag försökte tejpa dem men det gick igent vidare, jag var ung och viste inte så mkt om hur och länge man tejpade öron. Det enda jag viste vara att en hund INTE skall må dåligt utav sina tejpade öron eller få skador.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Det ligger väl också ytterliggare en aspekt i att manipulera hundars utseenden förutom om det skadar hunden. Vi, från att vi är små barn, blir intalade att vi måste tycka om våra medmänniskor för hur de är på insidan och inte hur de ser ut. Annars är vi ytliga och många människor drabbas av detta indirekt- genom försämrat självförtroende, ätstörningar etc.
    Och när vi värderar estetik så djupt hos våra hundar att vi måste manipulera utseendet på dem för att de ska passa in i vad vi tycker är vackert: är vi inte ytliga då också? Även om öronmanipulation inte är en allvarlig företeelse kan man argumentera för att den tillåter oss att värdera våra djur som ett konstverk och inte längre ett individuellt liv. Konstverk som kan avlivas om de har fel färg, eller säljas bara för att de är inte lika värda som sitt perfekta kullsyskon. Konstverk som kallas krullamputat och felaktiga för att de föds med en hög svansansättning eller för lite päls.

    Vad säger det om oss människor när vi accepterar att djuret är fött med fel utseende och måste manipuleras för att bli det vi vill?

    SvaraRadera
  3. Vad det säger om oss? Tja, det som JH:s första kommentator sa: WE ARE NUTS!

    Eller som den formidabla räddningshundsmänniskan Heather H uttryckte det, apropå öronmanupilation: "Who cares if it´s cheating? Strunt samma om det är lurendrejeri i ringen - det är bedrägeri mot HUNDEN att värdesätta dess öronform över allt annat som hunden är!"

    SvaraRadera
  4. Hej
    Nä jag läser era inlägg så tycker jag att det är lite knasigt ändå, för om vi inte skulle ha några rasspesifika ( stavas det så ) detaljer på hundar, hade vi endast haft blandraser och hur kul är det !
    Man fastnar ju för en hunds utseende och temprament. Om alla hundar sett likadana ut så hade det varit en mkt tråkig värld, för inte ens vi människor ser " lika " ut- Hur mkt opererar inte folk sig för att se både annorlunda och snyggare ut.
    Vist hundar eller andra djur ber inte att se annorlunda ut men att förstå att hundar ser olika ut är mkt förståeligt.
    Så länge inte hundars utseende inkränktar på sundhet är det helt okej.
    För dem som tycker att en hund kan se ut hur som helst får väl hålla sig till just byrackor.
    Jag vill i alla fall ha en hundras som både tilltalar mig både med ögat och temprament, hårlag.
    För vist finns det hundraser som jag aldrig skulle kunna tänka mig ha. Jag gillar helt enkelt inte utseendet på dem.
    Som sakt smaken är som baken, mkt olika ;-)
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  5. Jovisst, du har rätt. Så länge inte utseendet inkräktar på sundheten är det OK.
    Nu är det ju tyvärr så, att utseendet inkräktar på sundhet (hälsa, rörelser, andningsvägar och annat) ganska ordentligt i ett antal raser och dessutom i allt större omfattning. Synpunkterna från världen utanför blir alltmera kritiska och hundvärlden hör inte. Pia säger att "Då kan man ju lika gärna ha byracka" och det är ju precis det som händer! Bekymrar det inte renrasfolket eller sover ni bara?

    När det gäller bordercollie, collie, terrier och andra öron kan man ju tycka att det viktiga väl ändå måste vara att hunden använder dem till att lyssna med?
    Om man opererar/häftar/permanent tynger ner ett fullständigt fungerande hundöra, då sätter man en utseendedetalj väldigt långt före sundhet.
    Det är inte hundöronen som är osunda eller inkorrekta. Det är vår relation till biologi som är det.

    SvaraRadera
  6. Det inkräktar på sundhet att begränsa den genetiska variationen genom krav på att hundarna SKA ha viss öronform!

    Allting är inte så enkelt som att platt nos = andningsvårigheter. Idag har vi ett stort problem med att inaveln är för stor och det ser vi tydliga effekter av hos våra rashundar.

    För övrigt ser jag inte hur du kan tyckta att så fort man släpper vissa utseendekrav så är det blandraser?? Det talas inte om att hundarna ska se ut hursomhaver men öronställningen kommer inte drastiskt att förändra en ras utseende och göra folk tveksamma om det verkligen är en collie eller inte. Snacka om att vara överdramatisk......

    SvaraRadera