fredag 27 maj 2011

NUTRITION INSPIRED BY CHINA?

Versele-Laga heter ett belgienbaserat företag, vars hemsida talar varmt om produkter som tagits fram i samarbete med universitet och som strävar efter att fylla djurens behov. Ett innovativt, internationellt, växande företag med en vacker devis:
Nutrition inspired by nature.
Fint, va?

Veresele-Laga är det företag, vars hundfoder GROWTH nu undersöks som bäst av belgiska jordbruksdepartementet. Svenska Jordbruksverket följer analysarbetet med uppmärksamhet och säger idag via telefon, att första misstanken gällde ämnet melamin. Kommer ni ihåg det?
Melamin hittades i kinesisk spädbarnsmat för ett par år sedan. Maten innehöll mjölkpulver. Mjölkpulvret var utspätt för att bli billigare och för att det inte skulle märkas, tillsatte man melamin. Några spädbarn dog på kuppen och ett stort antal fick njurskador. Så då utökade myndigheterna sina undersökningar och upptäckte, att det fanns flera företag som var innovativa på samma sätt.

Första misstanken beträffande Versele-Lagas GROWTH var att tillsatsen var just melamin, men det visade sig vara fel. Idag verkar ingen veta mer än så, men arbetet med att analysera foderproverna pågår. Jordbruksverkets kontaktperson säger att det väckte misstankar när det angivna kväveinnehållet i fodret var orimligt högt i relation till angiven halt aminosyror. Kvävehaltigt ämne tillsatt för att ge intryck av högt proteininnehåll?

Vi hoppas på att ha mer att berätta i början på nästa vecka på Collieinfo. Trevlig helg tills vidare!

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar