fredag 20 maj 2011

Självklart, eller?

Såg just några klipp på Jemima Harrison’s blogg (se länk till höger) om hur man fixar perfekta öron på bl a en bulldog: Häftapparat är ett fint litet verktyg man kan använda sig av då. Man häftar helt enkelt fast öronen i den önskvärda positionen. Men varför ska man sätta häftklamrar i ett hundöra? frågar sig säkert många. Förklaringen följer:

Because the Kennel Club breed standard stipulates: "Rose ear correct, i.e. folding inwards back, upper or front inner edge curving outwards and backwards, showing part of inside of burr".


Är det verkligen sant eller är det en sk nätanka? Om det är en anka så måste ju rasstandarden också vara en anka, eller? Hm, jag tror att vi lämnar det spåret och fortsätter som om inga ankor alls är närvarande.



Ok, man sätter alltså häftklamrar i hundens öron för att de ska överensstämma med ovan citerade rader från rasstandarden. Förstås. Vad är väl ett normalt hundöra mot en rasstandards konstruerade skönhetsideal?

Det är synnerligen oetiskt att med häftapparat omforma öron på levande varelser. För mig är det på gränsen till ett sjukligt beteende att ens tänka tanken. Vidare kan man ju undra hur den som skrev rasstandarden tänkte eller snarare underlät att tänka.
Man upphör aldrig att förvånas över den skruvade hundvärlden, men man fortsätter att förfasas…

Johan Nilsson

4 kommentarer:

  1. Ja vist är det en skruvad och hemskt " hundvärld" Men att använda häftapparat även om han nu sade att det var en kirurgisk häftapparat som man " vanligtvis " använder att häfta ihop sår i stället för att sy så är det fruktansvärt att göra så på en valp eller hund. Jag har tejpat mina collies öron men aldrig så att de skulle komma till skada eller få men. Tejpen var en s.k. sjukhustejp man använder för just sår m.m. Sedan satt den lätt och ledigt och fast i endast ngr dagar. Nej jag vill inte ha en collie med ståndöron. För mig är collie en hund som skall ha sina särdragna tippöron, annars kunde det lika väl se ut som en border collie. Priset för att få tippöron får aldrig inverka på en hunds välmående.Vet man vad man sysslar med så behövs inga större konstigheter att få en collies öron att tippa. Någonstans finns det en gräns men det verkar inte finnas hos andra, usch vad hemskt.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Man kan också fråga sig av vilken anledning collien ska ha tippöron. Är det för att det står så i rasstandarden eller är det för att hunden får ett bättre liv om öronen tippar en aning framåt?
    Kan vara värt att ägna en tanke eller två...

    SvaraRadera
  3. Det skrivs en hel del på nätet och "photoshoppas" för att väcka uppseende. Man ska ta det med en nypa salt om man inte har en säker källa.
    Om man använder häftapparat till öron är risken stor för infektion med svullnad och annat elände som följd, då får man allt annat än de öronveck som man avsåg att skapa. Dessutom kliar en hund sig mycket när något irriterar på huden och man får andra oönskade effekter.
    Personligen tror jag än så länge på ankteorin.

    SvaraRadera
  4. Johan att collien ska ha tippöron har jag hört av en Brittisk uppfödare. Ljudvågorna når öronen, tippen gör att vågorna riktas neråt. Det blir ingen spridning. Hundar med tipp hör lammens bräkanden bättre än hundar med ståndöron eller hängöron.
    Jag skojar inte, det gjorde inte han heller!

    SvaraRadera