söndag 8 maj 2011

DE IRLÄNDSKA BYRACKORNA



Alla har väl sett den här illustrationen? Rasens fader, som alla nu levande collies går tillbaka på. Trefärgad som sin mor Bess och med rätt okänd bakgrund vallade han får på Irland ihop med mr. Smith, som var mr. Shirleys egen fårherde på mr. Shirleys eget gods. Och vem var mr Shirley?
Jo, engelska KC:s grundare och första medlem. Om Trefoil skrevs det 1874, när han var ett år och ställdes ut för första och enda gången, att han var ”a dog of great intelligence, and with a most beautiful temperament”. Fjorton år senare har han blivit ”the champion of his time in good looks and genuine Collie qualities”. (Hajp i hundvärlden är nästan lika gammal som de slutna stamböckerna och hänger väl då som nu ihop med vem som ägde hunden.)
Allt det där står i en tio år gammal bok. Författarna är välkända engelska colliemänniskor. Även där hittar man en härledning av ordet ”collie”, som sägs komma från en keltisk dialekt och helt enkelt betyda”useful dog”. De finns fortfarande kvar, de där hundarna, står det också, för man har inte blandat in annat, beroende dels på geografisk isolering och dels på ”careful selection of suitable breeding stock”.



Den här tiken såldes på Irland igår eftermiddag. Hon har en rätt okänd härkomst, säljaren sa litet svävande att pappan var en bordercollie och mamman en ”working farmdog”, men jag skulle inte vilja svära på det där med border collie. Vallar boskap gör båda föräldrarna - ”they´re very useful animals”.
Där står hon, knappt fem månader gammal, tjudrad vid ett järnspett som har drivits ner i marken nånstans på landet. Titta på linjerna i den kroppen!
Hon gick för 150 euro.
De ”renrasiga” rough collies som säljs på samma sajt med argument som show lineage, morfar utställningsvinnare, full stamtavla, kostar mellan tre och fyra gånger mera.

Johan, det gick nog inte snett när Lady St.John hittade en terrierdamhund att falla för och det gick inte snett när allt fler damer ville efterlikna henne. Det gick snett i stor skala när alla efterföljarna till ladyn upptäckte att det gick bra att sälja levande hundmärken till höga priser på en snabbväxande marknad och när hundvarumärkena och hajpen började konkurrera ut själva hunden.


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar