torsdag 1 oktober 2009

Dags för utredningskammen!

På en annan blogg sprider sig villfarelser som ringar på vattnet. Låt mig därför reda ut några enkla saker:

1. "Collievänner" vurmar för rasen Collie medan "Blandrasvänner" (om de finns) vurmar för blandraser. Finns ingen plats för tveksamheter där.

2. Jag är inte, och har aldrig varit, aktiv inom rasklubbens Lokalområde Norr av den enkla anledningen att det inte finns något sådant. Däremot har jag varit aktiv inom Västerbottens lokalområde innan det upplöstes 2008. Mina personligt framförda åsikter på denna blogg har självfallet ingenting med rasklubben att göra. Jag är bara en vanlig collieägare samt medlem i rasklubben.

3. Många, många människor, däribland jag själv, är verkligen genuint glada över att renrasaveln, så som den ofta sett ut hittills, ifrågasätts. Det är inte försvarbart att avla vidare på deformationer hos hundar för att "det är snyggare så" eller att tiga ihjäl problem som innebär lidande för hunden.
Tyvärr har collien alltför många hämmande rädslor och jag vill bidra till att försöka ändra på det. Det borde alla sanna collievänner vilja.


Collien är en socialt kompetent, vänlig brukshund och skall avlas för att förbli det. En självsäker, orädd collie - det är en värdig hund. Värdigheten finns aldrig på ytan, det är en inneboende egenskap.

Johan Nilsson

1 kommentar: