onsdag 24 februari 2021

NÄR DET LÖNAR SIG ATT SÄTTA NER FOTEN

 

I varje nytt CS-protokoll finns genomgång och godkännande av protokollen från de olika kommittéerna. Ibland är det intressant läsning. Minns ni protokollet från november med en blixtrande reservation från en arg jägare? Här är stycken ur senaste CS-protokollet.

"Protokoll nr 4-2020 Protokoll fört vid sammanträde i Svenska Kennelklubbens Jakthundskommitté den 17 november 2020 b)Information från ordförande. Jakthundklubbarna uttrycker en stor oro över att de som specialklubbar tappar inflytande. CS och dess kommittéer driver ärenden, ofta självskapade, utan att tydligt förankra dessa hos specialklubbarna. Känslan är att kommittéerna inte tydligt informerar om efterverkan och effekter av vad beslut kan leda till. Som specialklubb önskar man vara delaktig inför förändringar som påverkar dem. Man vill få tydlig och djuplodad information om ärenden som inte är formella uppdrag av FK eller andra organisationer. Likaså önskar man ha inflytande över beslut som ger effekter på deras specialklubb.

CS noterade informationen.2021-01-29 Sida 14/25" (Min fettning)


Ja, det var ju en rätt blygsam begäran: att åtminstone få ha lite inflytande, om än inte beslutanderätt, över sådant som har konsekvenser för aveln på de raser man använder och förvaltar. Kan man tycka.

Men...


"§ 13SKK/UtstK, Utställningskommitténa)Protokoll nr 7-2020Protokollfört vid sammanträde på distans i Svenska Kennelklubbens Utställningskommitté den 10 november 2020.b)Protokollsutdrag § 141 Regelrevidering 2022

SKK/CS nr 1-20212021-01-29Sida 12/25 UtstK har beslutat att inte driva frågan vidare vad gäller regelrevidering som behandlar att möjligheten att på vissa raser sätta krav på provmerit för att ta emot certifikat på utställning ska tas bort." (Min fettning)


Riktigt så lågmälda var kanske inte jägarna ändå, för någon hörde till sist vad de sa. De här två paragraferna i senaste CS-protokollet från den 29 januari hänger i  högsta grad ihop. Jakthundskommittén talar om för CS, att man väntar sig att bli lyssnad på. Kanske gör andra också det. T ex de  specialklubbar, som tillsammans med jägarna blev försöksöverkörda av Utställningskommittén i början av november, alltså polarhundsklubben och SBK. Jägarna vill i allafall  vill inte ha en ledning och en Utställningskommitté som dikterar reglerna för dem i ”självskapade” frågor. Det är en rätt så tydlig markering.

Utställningskommittén har sett skriften på väggen och bestämmer sig för att den där viktiga regelrevideringen - om att arbetande hundar inte längre skulle behöva arbetsmeriter för utställningstitel – visst inte var så viktig ändå.

Eller som några skulle säga: det lönar sig att sätta ner foten.

 

Bodil Carlsson


P S: De senaste blogginläggen apropå Kalla Fakta och organisationskultur i vidare bemärkelse är nu uppe i drygt 2 300 läsare och även ett par andra gamla godingar dyker upp i statistiken. Tack! Men med risk att några blir besvikna måste jag meddela, att inlägget Sängkamrater från 2018, som också har hittat läsare igen, inte alls handlar om hemliga kopplingar eller privata förbindelser mellan personer eller grupper inom några hundorganisationer, utan om bäddkvalster. :-)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar