torsdag 26 november 2020

KORRIGERAT!

 

Att skriva när man är arg är sällan bra. Nu gjorde jag det, när jag skrev inlägget från igår. Formuleringarna om missbildningen i skallbasen som låter lillhjärnan tryckas ner i öppningen för ryggmärgen och som förändrar tryck och flöde i cerebrospinalvätskan så att att vätskefyllda hål bildas, blev fel. De är korrigerade nu.


Det som inte är korrigerat är påståendet om att syringomyeli är mindre vanligt än hjärtfelet. Det trodde jag när jag skrev, men det kan vara precis tvärtom. Från Norge kom igår ett tips om en forskningsrapport, där 550 cavvar undersöktes. Ju äldre hundarna var, ju vanligare blev de vätskefyllda hålrummen. Syringomyeli är en progressiv sjukdom. Den blir värre med tiden. Allteftersom de onormala tryckförhållandena i ryggmärgen består, blir konsekvenserna svårare – det bildas fler och större vätskefyllda hålrum. Hos äldre hundar i den här undersökningen med magnetröntgen ses de hos 70%.

Rapporten är snart tio år gammal. Vet deltagarna i 2018 års årsmöte vad som står i den, när de sitter på sitt konferenscentrum? Det gör de, men det mesta de kan tänka sig att göra åt saken är att öka godkänd ålder för avelsdebut med sex månader.

Hur mycket förändring blir det då? 



RAS for Cavalier King Charles Spaniel Side 14av 26 Norsk Cavalierklubb Prioritering og strategi for å nå målene

Det skal satses på en kombinasjon av regler og retningslinjer for avl i kombinasjon med forbedret informasjon og kompetanseutvikling av klubbens oppdrettere. For å oppnå effekt av disse tiltakene vil det bli stilt flere krav til oppdretterne enn tidligere. De to mest alvorlige sykdommene for cavalierer kommer først i voksen alder. Det er dessuten et mål i seg selv at sykdommene oppstår sent i hundenes levealder, både fordi dette sikrer dem et lengre og bedre liv, men også fordi SM ofte opptrer mildere jo senere den slår ut. På denne bakgrunn vil vi prioritere tiltak som bidrar til at avlsdyrenes gjennomsnittsalder økes. Dette gjøres både ved å øke debutalderen fra 2,5 til 3 år samt å sette i gang tiltak knyttet til avl, der avl av godt voksne hunder framstår som den beste løsningen.


Ni hittar detta både i RAS och i årsmötesprotokollet - identiskt formulerat, lika rikt på långa fina ord som fattigt på innehåll. Går det att förskjuta en sjukdomsfrekvens genom de här metoderna? Att avla på de minst drabbade? Det var väl vad Collieutredningen ville?

Det går alldeles utmärkt, även om det tar tid. Men det fungerar bara om det finns många  friska eller lindrigt drabbade individer och när det finns ett enda allvarligt problem att ge sig på. Om generna för två överlappande allvarliga sjukdomar är så spridda som de är hos cavalier king charles och det dessutom finns andra gener, som lurar i bakgrunden, har man varken möjligheten eller tiden att ägna sig åt stegvis förskjutning. Då är utkorsning det som återstår. FCI fattar det, KC fattar det, NKK:s Hovedstyrelse och avdelning för hälsa fattar det, men den norska rasklubbens uppfödare väljer att inte fatta.



Rasen är inlåst. Inte av sin gensammansättning, för den kan lätt förändras. Utan av människor, som säger sig företräda hundar, när alla fjorton sannolikt bara företräder sig själva.



Bodil Carlsson

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar