måndag 9 november 2020

JAHA....?

Från SKK:s hemsida idag:

Centralstyrelsen förde en mycket ingående diskussion om utredningens förslag och beslutade därefter följande: 

  • CS rekommenderar att uppfödare och hanhundsägare av collie, kort- o långhår, använder mentalbeskrivning hund och där på baserat index så att rasens medelvärde för nyfikenhet/orädsla förskjuts i en positiv riktning.

  • CS är inte beredd att införa hälsoprogram på nivå 3 enligt utredningens förslag.

  • Att SBK i samråd med Svenska Collieklubben, SCK, får i uppdrag att senast den 31 januari varje år, med början 2022, redovisa hur rasens mentala status utvecklas. SCK ska fortlöpande publicera ett uppdaterat mentalindex.

  • Att SBK/SCK årligen beräknar rasens släktskapsindex, eller uppdrar åt någon att göra detta, t.ex. SLU, och att denna beräkning publiceras på SCKs webbplats.

  • Att SBK/SCK genomför ett riktat och utökat arbete bland klubbens medlemmar för att skapa en ökad gemenskap och samsyn vad gäller rasens utveckling med avseende på hälsa, mentalitet och utökad genetisk variation inom rasen.

Centralstyrelsen var enig i sitt beslut. Bo Skalin återvände till mötet efter att beslut fattats.


Det här var alltså det länge efterlängtade beslutet från SKK:s ledning. Det var inte det vi hoppades på, nej, men det var det förväntade: ett långt sätt att säga litet. Intressant skulle det vara för oss medlemmar att få veta hur de mycket ingående diskussioner fortlöpte, som ledde fram till ett så rungande jasså.



Nu tror jag att det är tid för Collieklubbens styrelse att tänka på vad det här betyder, innan resten av oss säger något annat. Många är besvikna. Men kom ihåg en sak!

Den här rekommendationen kommer efter trettio års strid inom rasklubben om mentalitetsproblemet hos våra hundar. Den kommer efter många långa årsmöten, där vi vanliga hundägare har berättat om våra erfarenheter och funnit förståelse hos många uppfödare. Den kommer efter Projektet Mentalt Sund Collie. Den kommer efter åratal av diskussioner på nätet och efter ett långt, väl genomfört utredningsarbete som SKK själv har begärt.

Utan allt detta hade vi idag inte ens haft en rekommendation att tacka för.

Vi hade inte fått se frågan tas fram i dagsljus överhuvudtaget.

 Bodil Carlsson




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar