onsdag 18 november 2020

DE SMÅ NOTISERNAS VÄRLD

Hundsport fanns i brevlådan för en vecka sedan efter ännu en lång promenad i ljuvligt höstväder. Långt in i november regerade en försenad oktober med ljus och vind och guld överallt ute, som om den ljuvligaste höstmånaden vägrade lämna över regeringsmakten till sin grå efterföljare. Inomhus rådde iallafall tillräcklig halvskymning för att lertassarna och de små, små avslöjande blodstänken på golven inte skulle synas alltför mycket under de insläpade löven. Och eftersom vi alla just nu väntar, antingen på att coronarestriktionernas skarpa tråkighet ska ta slut, på resultatet av valen i USA eller på konsekvenserna av CS omröstning i frågan om Collieutredningen eller alltsammans på en gång, för att nu inte tala om väntan på att golven ska torka efter tvätt och tikarna äntligen sluta löpa - varför inte läsa Hundsport?


Åke Hedhammar, veterinärmedicinsk rådgivare åt SKK, intervjuas på en halvsida. Han säger att hundvärlden har haft en lång och olycklig fokusering på utseende. ”Organisationen behöver fylla tomrummet mellan det jag kallar glamour, det vill säga utställningsverksamhet, och det jag kallar elände, det vill säga att vi grottar ner oss i sjukdomsproblematik.” Hög tid att i stället fokusera på hundens beteende och användbarhet, både i jobb och till vardags! Hedhammar har rätt, som han brukar ha. Det här är vad han inte sa: Om hundvärlden inte i alla år hade grottat ner sig i glamouren, så hade vi haft mindre elände att tampas med nu. Och flera användbara hundar! 

Efter Hedhammar följer tre sidor om utställningsträning sex dagar i veckan, med klövjeväska för muskelbyggande eller med balansboll som kan göra underverk för en topline och gåband i vatten för hundar som behöver bredda sig i fronten. Åsså löpband i garaget och besök hos hundfysioterapeuten varje månad för att bättra vinstchanserna. Varför få en tävlingssäsong förstörd för att man missat fokus?

 Sedan följer fyra sidor om tävling i skydds.



Men skam den som gnäller! Det finns notiser, inskickade korta glimtar från hundägare, om hur människor kan jobba med hundar och om hur hundar jobbar för oss. Hundar hittar äggsamlingar från mördarsniglar, söker efter försvunna på land eller i vatten, är terapi för barn med diagnoser och nosar fram covid-19-smittade på Helsingfors flygplats.

Jag hade önskat de hundarna och deras människor mera utrymme. Det är i de små notisernas värld som hundars och hundmänniskors gemensamma framtid finns.

Så jag lägger ifrån mig SKK:s tidning och tänker, som jag allt oftare gör, att det känns konstigt att den ena världen – tävlandet, konkurrensen, det som Hedhammar kallar glamouren - fortsätter ta upp så stor plats...

...när den världen är så liten.


Bodil Carlsson

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar