lördag 21 november 2020

EN KORRESPONDENS

När man ingenting begriper, måste man fråga. Jag frågade CS och Ulf Uddman. Uddman svarade. Vi får se, om CS gör det.

 




Wed, Nov 18, 8:04 AM (3 days ago)



to ulf.uddman, cs


På SKK:s fb-sida har Centralstyrelsens beslut om Collieutredningen kommenterats. Jag utgår från, att det "svar" på utredningen som publicerats är taget ut ett kommande protokoll från CS möte den 4-5 november. Svaret är tyvärr kompakt svårförståeligt. Tacksam hjälp!



"Svenska Kennelklubben

Hej Bodil! Här kommer centralstyrelsens motivering ?

Centralstyrelsen ställer sig bakom collieutredningens förslag utom vad gäller två delar:

? Vi finner inte att centralstyrelsen idag kan besluta vad en kommande styrelse ska fatta för beslut. Det får avgöras utifrån hur utvecklingen ter sig av att rasens mentala status, i enlighet med utredningen, förändras.

? Vår uppfattning är att med ett delegerat rasansvar innebär det ett ansvar för klubben att skapa sådana ekonomiska resurser att klubben kan uppfylla detta ansvar.”



Jag beklagar, men jag förstår inte hur detta svar skall läsas.

  1. Centralstyrelsen kan alltså inte idag besluta, vad "en kommande styrelse" skall besluta. Vilken kommande styrelse avses? Nästa CS? Eller nästa styrelse för rasklubben? I min erfarenhet av organisationer ingår, att en av de saker man har en styrelse till är att fatta beslut , som kommande verksamhet bygger på. En styrelse lägger fast kursen. En överordnad styrelse lägger fast kursen för underordnade styrelser, om flera organisatoriska plan existerar.Ytterligare en erfarenhet av organisationers arbete är, att en styrelse kan upphäva beslut om åtgärder, som t f a utvecklingen inte längre är behövliga. Vad är annorlunda i SKK-organisationen? Tacksam förtydligande!

    2) Ett delegerat rasansvar innebär "ett ansvar för klubben att skapa sådana ekonomiska resurser att klubben kan uppfylla detta ansvar." Vad betyder det? Vilken klubb, SBK eller SCK, skall ha tillräckligt med pengar för att se till att hundar födas upp på ett sätt som motsvarar djurskyddslagen? Hur mycket pengar behövs och exakt hur skall de pengarna användas? Tacksam förtydligande!

Jag ställer nu dessa frågor direkt till CS och SKK:s VD. Hur menar ni här?



M v h

Bodil Carlsson

medlem i SKK, SBK och SCK


Hej,

 

Med anledning av dina frågor får jag komplettera SKK/CS svar

 

1.      Med kommande styrelse avses SKKs styrelse i protokolltexten. Beslutsordningen inom SKK är den du beskriver rasklubb – Specialklubb – SKK. Det är SKK/CS önskan att frågor i huvudsak hanteras i ordningen medlemmar – rasklubb – specialklubb – SKK, men ibland så är det nödvändigt att det sker i en annan ordning.

2.      SKK har delegerat rasansvaret till SBK som sedan har mandat att kunna delegera detta vidare till Collieklubben. Storleken på de kostnader som kommer uppstå beror vad som kan ske med ideella krafter och vad som måste köpas in externt. Hur en klubb väljer att använda sina pengar är ett beslut som varje klubb själv beslutar om.

 

Med vänlig hälsning
Ulf Uddman
VD



Hej och tack för svar!


Den klargörande meningen var att ”kommande styrelse” avser SKK:s styrelse. I övrigt förstår jag tyvärr fortfarande inte. Lämnar den säkert noga övervägda formuleringen en öppning för kommande CS att åter ta ställning till Collieutredningens förslag?


    Collieutredningens förslag och tankar har stöd av en medlemsmajoritet i rasklubben. Förslaget stöddes av rasklubbens styrelse, av SBK och av SKK:s egen Avelskommitté. Det har alltså stöd på samtliga nivåer i den beslutsordning, som du beskriver. ”Ibland så är det nödvändigt att det sker i en annan ordning”, skriver du.

    Varför var det nödvändigt den här gången?


M v h

Bodil Carlsson



Ulf Uddman


Nov 20, 2020, 11:54 AM (19 hours ago)



to Annika, me


Eftersom beslutet är att SBK som avelsansvarig klubb ska lämna en årlig rapport till CS över rasen utveckling kommer denna bedömning självklart ske även mot den riktning som Collieutredningen pekat ut.


Som framgår av beslutet kom CS fram till sitt beslut efter en ingående diskussion och samlad bedömning av de underlag som förelåg och som inkommit. 

Ulf




Det var det. Och jag förstår fortfarande inte. Gör ni?


Bodil Carlsson

 Mailväxlingen publicerad med Ulf Uddmans tillstånd

2 kommentarer:

  1. Kan de inte bara göra ett fungerande bindande hälsoprogram? Och om nej och majoritet redan finns i rasklubben för ett hälsoprogram. Kan inte rasklubben bara gå ur skk då?
    För övrigt tycker jag tex windhounds verkar födas upp väldigt bra utan skk.
    Måste ni ha så många lager av byråkrati?
    Och nej jag förstår inget av den här mejlväxlingen.

    SvaraRadera
  2. Du ställer tre bra frågor och jag har inget bra svar. Kanske för att jag inte heller förstår den här mejlväxlingen.

    SvaraRadera