fredag 4 oktober 2013

Vikten av att bada…


…ska inte underskattas. Uppfriskande, framför allt kallare årstider, samt säkert hälsosamt på alla de sätt.
Vår hane har en liten brun kompis som hittills skytt vatten i möjligaste mån, enligt sin matte. En blöt tass är en handikappad tass, det tycks ha varit hans sätt att se på saken. Idag gjorde vår hane en insats för ett ökat badande för alla raser. Röd och gul och vit och svart, gör detsamma har han sagt. Alla ska bada!

 
 

 


Följden blev att den lille brune gjorde sitt första magplask idag. (Som ej finns på bild, tyvärr...) Följt av något som närmast kan liknas vid fjärilssim. Märklig syn. Men när väl detta simsätt började, och det plaskade rätt bra, så fick vår hane och en medföljande korthårscollie göra en samtidig utryckning: Där plaskar en fet sjöfågel – let’s go!
Men det var bara en liten blöt kelpie… Snopet, men sant.
Självfallet började colliehundarna titta på något annat när de förstod att de haft fel. Ett virvlande löv eller en intressant grästuva. Herregud, de visste de ju hela tiden! Det måste väl alla förstå?

Just det där känns typiskt collie. ”Ha, det visste jag hela tiden. Förstås. Men inget fel i att kolla, eller?” Rycka ut, kontrollera och sedan retirera. Ibland med svansen mellan benen.

Rätt ofta får man som collieägare se något som man skulle kunna beskriva som ett ”mänskligt drag”, fast det är en hund som visar det. Just det där som vi inte riktigt har ett ord för. Och som rasstandarden aldrig har förmått beskriva. Jag kallar det ”mänskligt drag” i brist på annat men det är en anledning till att jag tycker om rasen. Det finns fler.

Johan Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar