måndag 14 oktober 2013

LÖVKRATTARTANKAR

 På väg hem från jobbet såg jag de första nyanlända syrierna utanför det lilla vandrarhemmet, hastigt utplacerade till kommunen sedan några dygn. Tonåringar som kastade boll; ett litet syskon som satt på gräsmattan och tittade på. Lättnaden och tacksamheten över att få se dem, levande och säkra!
De ligger inte i havet utanför den där italienska ön. De sitter inte fast i  lägren. Åtminstone dessa få är i trygghet och man kan ringa en kommunalpolitiker och fråga om de har blivit välkomnade och om det finns vintervantar och leksaker till ungarna och om någon har tänkt på att förklara att krevaderna de hör är övningar på militärförläggningen i Karlsborg och så de gamla vanliga skotten från älgjägarna. Inget annat, inte här. Tack!
Det finns sannerligen annat att tänka på än hundar. Det finns gott om människor som har andra problem. Kan inte USA:s regering före torsdag räkna ut ett sätt att ta sig ur gisslandramat som ett fyrtiotal hard-core Tea Party-dårar i representanthuset iscensätter för att hålla sina vita minoritetsväljare på gott humör, så kan vi allesammans snart ha annat att tänka på, för då riskerar världsekonomin lövfällning och mörker. Hundavel som vi är vana vid att se den är en konjunkturkänslig sak. Hundköp också.



Annars hittar jag en lång, gediget formulerad annons om collievalpar på Blocket. Ser så seriöst ut! Namngiven hane låter sig hittas i Hunddata: utställningar, kontinentala utställningsanor och ett MH med kvarstående rädsla på överraskning; trea på skotten. Annars ser det inte så illa ut.
Så vem används hanen till? En tik - vinnande hund, högt prisad, känd uppfödare - med 4.or på rädsla och kvarstående rädsla vid både överraskning och ljud... och så en 5:a på skotten. Hon har 23 avkommor. Undrar hur det skulle vara att bo här ute med henne?
Ja - och så används hanen förstås till ytterligare en tik, som han har en kull med 2013, och den tiken har 5 på skotten.
Och så används han förstås till ännu en tik, som fick 6 avkommor med honom, och som bröt tidigt på MH. Båda gångerna hon försökte.
Och slutligen - ja, det är ett litet gäng uppfödare som återkommer med sina kennelnamn, så man får vara glad. Man ser åtminstone vem man inte ska skaffa nästa collie från.
Vad ser de som läser annonsen och inte är vana att kolla i Hunddata?



De ser inte alls. Inte skillnaden mellan en skotträdd hund och en stabil orädd kompis, för det framgår inte i annonsen  Inte skillnaden mellan det här gänget och de seriösa uppfödare som bryr sig om hundens insida. Men i största ödmjukhet tror jag, att det är insidan som avgör om man vill ha hund, även om tiderna blir kärvare, och vilken sort man vill ha; så varför lämna annonsutrymmet obestritt åt en avelstradition som det redan höstas ordentligt för?

Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen slående hur seriöst det ser ut när man går in och tittar på kennelns hemsida... Det är verkligen lätt att bli lurad om man inte känner till så mycket om rasen och dess mentala problem, hm. Man blir så ledsen och arg när man tänker på det! Till syvende och sist så är det ju, trots allt, hundarna som får lida mest :(.

    SvaraRadera
  2. Ja, med de tikarna i avel så har man ju gjort vad man kan för att permanenta det enda stora hälsoproblem som rasen har, eller hur?
    Sedan förstår man att glädjen måtte stå högt i tak inom utseendet-är-funktionen-falangen av uppfödare inom vår och andra raser. Nu när Uddmans förslag om att skippa rasklubbskrav och enbart hålla sig med rekommendationer som fritt tillval varit uppe på KF! Inom vår ras säger det gänget inte en stavelse om MH i sina annonser i dagsläget, när det är ett krav. Vad kommer de då att säga i morron?

    SvaraRadera