onsdag 8 augusti 2012

UT UR DIMMAN?


Det finns dagar då man inte önskar något annat än att bo där man bor och göra det man gör. Och så finns andra dagar.
Det här är en annan dag. Ihållande ösregn. En promenadvägrande hund och två uttråkade, rastlösa. En katt dystert hoprullad på soffan och två fetslöa fästingar hittade på golvet.
Oändligt med material att sortera: i huvudet, i pärm, på bokmärkeslistan. En dimma av termer och fakta – påstådda fakta – som när man närmar sig ser ut så här.



Man vet inte vad det är för skepnader som gömmer sig bakom ordmolnen. Ibland är det såklart obvious – titta på det här!



”På den vanliga vårdcentralen tänker man: Herregud, är det här DDR? Efterfrågan kommer att öka på att få gå till exempelvis en minimalistisk ljus och fräsch verksamhet.” 


Vem sa så? Ska man tro Kommunalarbetaren 2011, så var det Håkan Svärdman på Folksam. Och vafför säger han på detta viset?
Han kränger privata sjukförsäkringar till folk som vill betala för att slippa trängas med DDR-boskapen på de gamla vanliga vårdcentralerna.

Så just den skepnaden var inte så svår att urskilja. Brackor är sig lika i alla sammanhang –  samma koppling mellan pengar och lusten att vara lite förmer. Samma kontur: säljer exklusivitet med hjälp av skitsnack och köper sig positioner för pengarna. Just den här gossen titulerar sig ”välfärdsanalytiker”.
Det är lätt att hålla med Kommunalarbetaren, som påpekar att för tio år sedan hade man (kanske) fått höra sådant tugg från en ungmoderat på fyllan.
Tiderna förändras.
Nu är det faktiskt fortfarande på det viset, att den välfärd som välfärdsanalytiker Svärdström skulle ha råd att köpa för helt och hållet egna pengar är alldeles oerhört minimalistisk – typ ett paket Alvedon på ICA - och att alternativet som han försörjer sig på att sälja är finansierat med DDR-boskapens pengar.
Det finns inget privat kapital som kan klara eller ha intresse av att investera de enorma mängder av pengar och kunskaper och erfarenhet och personal som behövs för att bedriva modern sjukvård. Därför existerar ingen privat vård. Det Folksams pojke pratar om är skattefinansierade fräscha privata vinster via vårdföretagen och skattefinansierad segregation.

Så, kära läsare! Det har hänt väldigt mycket med landet som vi bor i under de tio år som jag har gått med näsan i växtligheten härute på vischan och tänkt på hundavel. Det kan vara dags att börja tänka på annat och det här är nog inte rätt plats att göra det på. Ett eller två inlägg om konferensen i Stockholm är på ingång och sedan får vi se.
Ibland är det riktigt vackert, det som kommer fram ur dimman.



Andra gånger är det inte det. Men det ursäktar inte att man låter bli att ha koll.







Annars kan man gå och bli överkörd helt oförhappandes av det ena eller andra med bred front och snyggt chassi, ni vet.

Bodil Carlsson








2 kommentarer:

  1. Hej Bodil
    Upptäckte nyss att du har kommenterat ett uttalande som jag gjorde i Stockholm City för drygt ett år sedan. Klippt ur sitt sammanhang är det givetvis lätt att missuppfattas, men för att skingra eventuella dimridåer så vill jag hänvisa till en artikel i ämnet på vår blogg: http://trygghetsspanarna.folksamblogg.se/2011/05/23/varumarkesdesignad-vard-kan-oka-efterfragan-pa-privata-sjukvardsforsakringar/
    Håkan Svärdman

    SvaraRadera
  2. Hej Håkan!
    Tack för snabbt och observant svar! Problemet är att nu, när jag har läst sammanhanget - d v s både bloggen du hänvisar till och artikeln i Stockholm City, som citerar dig - så blir det inte värst mycket bättre. Samma gamla skepnader looming in the mist.
    Återkommer!

    SvaraRadera