tisdag 27 april 2010

VEM ÄR OSERIÖS?

Häromkvällen hade jag ett intressant telefonsnack med en uppfödare av oreggad schäfer. Jag har hållit på i drygt ett år med att prata med folk som har blandrashundar om varför de inte har renrasiga hundar – man får mycket tänkvärda svar! - och jag har ringt på några annonser om blandraser. Ett par var rent sorgliga. Någon födde upp collie/belgisk vallhund och hade inte mycket aning om varken collien eller belgaren i kombinationen. Tanken att hundar har höftleder som man kan behöva veta något om verkade inte alldeles välbekant heller. En annan födde upp schollie och visste nog mer än hon ville berätta om respektive förälder, men tyckte tydligen inte att jag hade någon anledning att vara frågvis om den saken. Man lägger på luren och hoppas att det finns en gud eller något som ser till att valpstackarna kommer i goda händer.
Jaha – och så dök den här annonsen upp!



Vad är detta? Här föder någon upp efter HD/AD röntgade föräldrar, valparna levereras chipmärkta och doldafelförsäkrade, och när man letar sig fram till en blogg om valparna hittar man foton av föräldrarna och får klart besked:
DETTA ÄR HUNDAR FÖR AKTIVA HUNDFÖRARE!
Klart jag ringde.

Jodå, tjejen i andra änden av tråden var stolt över sina hundar. Hon pratade gärna och länge om sin tik, och om hanhunden som hade kommit resande långväga ifrån för att visas upp och finna nåd inför hennes ögon – hon ville ju ha en mentalt stabil kille och så skulle han passa ihop med tiken. Som var klok och fin och väldigt bra med barn.
Så varför reggar inte denna schäferuppfödare sina valpar?

Av två skäl. Ett – valparnas mormor hade adopterats från ett hundhem och lämnat sin stamtavla kvar där. Tjejen visste inte riktigt hur det skulle gå till om man ville försöka skaffa fram den igen. Två – och det säger en del om hur folk har börjat uppfatta den moderna hundaveln och dess organisationer - denna hundintresserade person tror att SKK inte vill ha hennes hundar, därför att de inte har den moderna sluttande utställningsryggen!
Och – sa hon bistert – min tik har den gamla mankhöjden. För tjugo år sedan skulle dom se ut som min tik gör, schäfrarna. Nu ska dom vara flera centimeter lägre! flera centimeter på tjugo år, det är mycket!
Hon hade en hel del att säga om den moderna varianten av schäferavel, kort sagt, och det mesta hade jag hört förr... från schäferfolk.

I vår ras som i andra sitter de etablerade uppfödarna och ojar sig över blandrasaveln och över sådana hunduppfödare som den här unga tjejen. SKK borde göra något åt dem! SKK borde gripa in! SKK ska sluta med att lägga en massa otäcka restriktioner på uppfödarna – det spelar bara oseriös avel i händerna!

Kort sagt: SKK ska helst garantera en fortsatt monopolmarknad för sina egna uppfödare, så att de i lugn och ro kan fortsätta med den sorts avel som de har sysslat med i en oherrans massa år. Och som vid det här laget har skaffat renrasiga hundar så dåligt rykte att folk ofta tror att renrasig är samma sak som sjuk och att SKK står för räkstjärt!

SKK griper redan in, men det fattar inte de här uppfödargrupperna. Just i syfte att bevara de renrasiga hundarnas anseende förbjuder SKK nära släktskapsavel, avel på oröntgade höftleder och olysta ögon. Just i syfte att rädda renrasuppfödarnas skinn insisterar SKK på RAS och MH och Bas-MH!

När det gäller den här unga tjejen och hennes schäfervalpar önskar man i o f s verkligen att SKK eller SBK griper in. Tror ni allmänheten tycker att hon är oseriös? Hon föder upp en ras som hon uppenbart är stolt över, med avelsdjur som hon tycker är bra hundar och som hon hälsotestar.
Varför ska inte hennes valpar reggas så att deras stam kan dokumenteras? Varför ska bra djur gå förlorade för rasen?
Varför inte kontakta henne, hjälpa henne ta reda på om den missade stamtavlan kan skaffas fram i ljuset, och om det går - se till att tik och valpar reggas, skaffa henne en erfaren schäferuppfödare som fadder och hälsa en ung seriös schäferuppfödare välkommen ombord!
Då har vi gjort en insats för renrasiga hundar. Intresserade, SBK?
Collievänner har namn och telefonnummer.

Bodil Carlsson

6 kommentarer:

  1. Du glömmer en viktig sak !
    Det är varken olagligt eller straffbart att föda upp blandrasvalpar och kommer aldrig att bli.
    Sedan kan man tycka vad man vill om deras uppfödning. Så länge de följer jordbrukslagen, uppfödning utav djur, är det ingen som bryr sig.
    Det finns en hel del blandrasuppfödare som innehaver F-skattsedel och föder helt lagligt upp hundar.
    Det finns, även en hel del folk som är oerhört trötta på SKK´s s.k. hundpolitik.
    Låta tex trubbnosiga hundar registeras, fast de knappt kan andas ordentligt och inte tala om de raser som kan inte föda fram sina valpar själva.
    Sådana raser skulle må bra att utavlas med en annan ras för att få bort dessa abnorma utseenden. Schäfrar som knappt kan gå normalt pga övervinklade bakben och långa haser.
    Hundraser som har så stora läppar att de ständigt går och dreglar.
    Vi skall inte prata om dessa fantasipriser rasuppfödare tar många gånger för sina valpar.
    Folk får ta lån för att äga en registrerad hund.

    Jag är imot blandras avel men många gånger förstår jag dem som är imot SKK. SKK som inte lever som de lär ut. Avel efter sunda hundar, regler efter regler och krav, men efterlever inte sina egna krav. Dessa som inte följer SKK`s regler att avla efter sunda föräldrardjur, händer inget med. SKK vill bara ha in mera pengar.
    Vänligen Suzanna ( dock ej Flame )

    SvaraRadera
  2. Jag har köpt en "blandras" eller som det kallas inom draghundsvärlden en funktionsavlad draghund. Han har 6-leds stamtavla. Att det blev en sådan är för att jag vet att de framstående dragkennlarna är mycket duktiga på avel och skithundar slås ut i ett tidigt skede. Här har enbart avlats på funktion och man får fram duktiga draghundar.
    Vill man kolla upp draghundarna så finns de seriösa dragkennlarna på www.stamtavla.no

    All blandrasavel är inte av ondo. Draghundsuppfödarna avlar främst för eget bruk och tävlande och ser inga vinster i sina kullar.
    Många av uppfödarna besitter milsvida mer kunskap än rasrena hundars uppfödare annars hade de inte haft några framgångar på tävlingsbanorna.

    Kajsa, Cliff, Voodoo & Bruno

    SvaraRadera
  3. Hej Suzanna!
    jag är inte emot SKK - jag menar faktiskt, att SKK precis som nu engelska KC gör vad de kan för att bättra på renrasavelns anseende i allmänhetens ögon och att tacken de får är att vissa etablerade uppfödargrupper skränar huvudet av sig om den växande blandrasaveln och annan "oseriös avel".
    Undrar om de något litet ögonblick tänker på VARFÖR blandrasaveln växer? Och VARFÖR kennelklubbarna inför restriktioner?

    Tjejen bakom annonsen om schäfervalparna säljer oreggade hundar. Jag tycker att hundar ska reggas, alldeles särskilt friska välfungerande hundar, för att deras stam ska kunna följas bakåt och framåt - man ska veta vad man avlar på och varifrån egenskaper har kommit. Jag hoppas att hon får hjälp och att det ska kunna lyckas för henne att regga sina valpar! Men än en gång - tror ni att allmänheten skulle anse att hon är oseriös?
    Det tror inte jag. Jag är nog beredd att tycka att etablerade uppfödare som avlar på exteriöra extremer kunde ta och tänka till lite över vad som ses som oseriöst av vanligt folk.

    Hej Kajsa!
    Blev helt paff. menar du att det verkligen finns en www.stamtavla.no? Måste titta in!
    Håller helt med om att all blandrasavel inte måste vara av ondo. I mycket små raser, eller mycket exteriört extrema raser, eller i raser där ett defektanlag är jätteutbrett genom tidigare släktskapsavel, kan det nog vara enda utvägen. Dessutom tänker jag en sak till. Avel som görs med hälsa och funktion som mål kan helt enkelt inte vara alltigenom fel.
    Det är avel som struntar i hälsan och funktionen som är oseriös! Och då spelar det ingen roll om den aveln är med eller utan stambok och medlemskap i SKK.

    SvaraRadera
  4. Hej Suzanna! Alla schäfer hundar har inte övervinklade bakben och långa haser, mina har inte det! Jag är en älskare av schäferhundar MEN dom ska INTE vara "räk" stjärtade... så mina kan gå alldedes utmärkt det är därför jag föder upp den gamla typen av schäfrar. /Camilla

    SvaraRadera
  5. Hej Bodil
    Tror inte att denna tjej kan få regga sina hundar, det går nämligen inte i efterhand, och hela kullen måste reggas samtidigt.
    I mina ögon är hon både seriös och oseriös, det första för att hon tänker på sin ras, och det sista för att hon har ju faktiskt ingen aning om vad som finns bakom sina avelshunder (menar då tex hd/ad.
    Visst finns det blandisar som inte är av ondo, har man kunskap och har kollat upp avelsdjuren och har ett syfte med sin kull, så ok, men hur många blandisuppfödare har det ?
    Draghundssporten och vissa jaktblandisar är ju lysande exempel på hur bra det KAN vara.

    SvaraRadera
  6. Ja, kära läsare...Här sitter vi nu i den situationen att en seriös hundmänniska väljer hund av blandad härkomst för funktionens skull och en annan -uppfödare av oreggad schäfer - försvarar schäferrasens rätt till normal anatomi!

    En gång i tiden var det tvärtom. Man avlade renrasigt därför att hos renrasiga hundar fanns den BÄTTRE funktionen och den BÄTTRE anatomin och reggade för att kunna bevisa sina avelsval...
    Jisses! hur har vi hamnat här? Och hur tar vi oss tillbaka?

    SvaraRadera