måndag 12 april 2010

Haren eller sköldpaddan?

Eller i det här fallet - fåret eller hunden? Vi fick en kommentar om kommentaren att en hund inte kan springa ifatt ett får.

"Hej

Jag läser ett svar på din blogg och blir lite förbannat när nån skriver att Collien inte skall hinna ikapp med fåren….. Jag vallar och om inte mina hade hunnit i kapp med fåren så hade jag inte kunnit använda dom.
Tre kort av Heike där hon har hunnit i kapp och vänder fåren.

Hälsningar från
Elisabeth"






2 kommentarer:

  1. Jättehärligt att se Heike valla. Collien i sitt rätta elemnet.

    SvaraRadera
  2. Tack Elisabeth för kommentar och härliga bilder!
    Tidigt förra sommaren hände en oväntad sak. Hästarna var lösa på gårdsplan och på väg in i stallet. Alla tre hundarna var i närheten. Plötsligt får ledarstoet för sig att hon ska dra med sig de andra två i galopp upp i trädgårn för gott gräs och bus!
    Alla tre hundarna for upp. De sprang i kapp hästarna, d v s de sprang fortare, efterseom de gjorde en halvcirkel och vände, mötte hästarna med en gemensam skällande front...varpå hästarna fann för gott att vända och återtåga till stallet, visserligen under arga bakutsparkar och fnysningar för att tala om vad de tyckte - men dock.
    Definitivt hade jag aldrig tränat hundarna på att vända hästar och aldrig önskat eller väntat mig detta...och visst var det kortbenta shettisar på begränsad yta, så de hann inte ens få upp farten, men ändå. Jag blev rädd!
    Berättade detta samma kväll, fortfarande lite skärrad, för gammal walesisk fårbonde. Det blev alldeles tyst i telefonen. Sedan - klentroget:
    "Your show Collies TURNED HORSES???"
    Då gick det upp för mig att den gamle gossen var impad!
    Vågade inte berätta på bloggen då, för det var den tiden en Annan Bloggs kommentatorer höll på att beskriva hur mina galna hundar fritt fick hetsjaga hästar...:-)))
    I en annan tid, på en annan plats, än colliesverige idag skulle hundarna ha fått beröm för insatsen. Ingen skulle ha lyft på ögonbrynen för att de gjorde det de är födda till. och hur skulle de ha klarat det om inte genom att springa fortare än hästarna?

    SvaraRadera