söndag 4 april 2010

Colliefolkets rasstandard

Del ett

Trots trumpetstötarna om att standarden behövs för att ”en collie ska se ut som en collie” så finns mycket litet i rasstandardens text som beskriver hur collien skiljer sig från andra raser. Testa själv! Stryk ordet ”collie”. Läs upp texten för någon och se vad ni får för förslag på vilken ras det handlar om! Spaniel? Aussie? Chow? Standarden talar inte om hur en hund av rasen collie ska se ut för att kännas igen som en collie. Den talar om på vilka punkter en collie ska granskas för att anses tilltalande i ringen.
Faktum är att folk på gatan, som garanterat aldrig har läst standarden, känner igen rasen och tycker att den är vacker. Ingen har någonsin förväxlat en collie med en spaniel, även om det på senare år blivit oklart om inte vissa collies kan förväxlas med chow. Hade man velat ha en standard, som skulle hålla colliens grundtyp konstant över tid för att förhindra glidningar och överdrifter, så hade det lätt varit ordnat. Några foton skulle räckt gott ihop med två enkla meningar. Så här, till exempel!



Så här ser en collie ut. Den kan ha annan färg, den kan vara lite mindre eller större, den kan ha lite mera päls eller lite mindre, men den hund som ser ut så här är en collie.


En sådan standard skulle därmed inte behöva inte dela upp colliekroppen i den ena delen efter den andra, som ett styckningsschema för köttboskap, och hänga på en radda adjektiv utan solklar innebörd, från nosparti - välfyllt till svans – lagom hög.
Det skulle inte stå ett ord om sådana saker som man kan läsa i domarkritiker - att bröstkorgen ska vara välvd för att ge plats åt lungorna, så att hunden kan springa långt och fort. Inte ett ord om vinklarna heller. Det är möjligt, att domarna med röntgenblick kan avläsa hjärtlungkapaciteten inuti varje bröstkorg och syreupptagningsförmågan i varje mer eller mindre vinklat ben. Precis som det är tänkbart att de med en snabb blick utifrån kan se fördelningen mellan röda och vita muskelfibrer och uppskatta den totala andelen muskelmassa, som stagar lederna och driver vinklarnas hävstänger – och viljan och lusten att sätta efter och en massa andra saker som i verkligheten avgör hur fort och hur länge och hur långt upp i åren en hund springer - men vi hundägare kan inte så svåra saker. Vi är enkelt folk. Vi tittar inte på bröstkorgar.
Vi får nöja oss med alternativet, att titta på hunden som springer.
Går det fort, så är det nog tillräckligt med bröstkorg.




Det skulle inte stå ett ord om det egenartade ansiktsuttryck som i årtionden har ansetts vara colliens främsta företräde här i världen och för vilket så mycken möda har lagts ner och så många collieegenskaper offrats. Uttrycket, som har hetat melting, yearning, sweet och på sistone dreaming, är till förväxling likt det som man kan få fram på vilken ras som helst genom att hålla fram en skiva ost.
Ostmetoden är säkrare än att genetiskt plantera in väldigt små och snedställda ögon i nyllet på en hel ras och kalla det kisande resultatet för sweet. Och faktiskt är det så att


INGENTING I RASENS STANDARD SÄGER ATT EN COLLIE SKA SE UT SÅ HÄR.

Collieägarens standard skulle förstås ha med något om päls. Till exempel att den är tät och vattenavvisande, står emot en ordinär snöstorm, låter collien vistas ute i timmar ner till runt minus 8 utan obehag...men aldrig är så massivt förvuxen att den medför risk för värmeslag en ordinär sommardag, risk att fastna i törnsnår, eller risk att drunkna om hunden faller i och pälsen vattenfylls – vilket lär ha hänt.
Men



INGENTING I RASENS STANDARD SÄGER ATT EN COLLIE SKA SE UT SÅ HÄR.


Vad tror ni om något i stil med detta som standardförtydligande?

Collien är en medelstor till stor hund med okomplicerad byggnad och lätta rörelser. Under pälsen har kroppen en ekonomisk elegans – den är både smäckrare och mera musklad än man tror. Den är byggd för att valla får i svår terräng och ska fortfarande kunna utföra sådant jobb. Rasen är rörlig och oöm och gjord för utomhusliv. Pälsen skall vara till hjälp och skydd i kallt regn och i snö – den får inte bli ett problem för hunden och ett halvtidsjobb för ägaren. Täckhåren ska vara sådana att lera, sand och annat ska torka och glida av utan idelig borstning. Collien ska vara tillräckligt snabb för att springa ikapp ett får och tillräckligt vig för att vända på en femöring när fåret gör det och så länge den klarar detta, har den utmärkta vinklar. De normalstora ögonen är uttrycksfulla – hunden använder blick och skiftande ansiktsuttryck för att kommunicera med sin familj och för att uttrycka avsikter gentemot djur som den har uppsikt över eller vallar. Colliens minspel och rörelser är dess språk! En avelstradition som bara intresserar sig för pälsmängd och detaljer i huvudets form har det mest diskvalificerande fel som finns. Den har ingen respekt för hunden.

Bodil Carlsson

31 kommentarer:

  1. Jag är inte domare eller Collieuppfödare så jag kan inte uttala mig så tvärsäkert.
    Men visst har Collie som andra raser domarkonferanser? Där skall raserna diskuteras och påpeka överdrifter, svagheter och "modetrender".
    Sheltieuppfödare diskuterar livligt med varandra och är mycket uppmärksamma på olika tendenser som finns i dagsläget. Vi kan också få nedslag på överdrivna pälsar av domare.
    Det viktigaste i en ras är att få med sig uppfödare och där alla kan komma till tals. God stämning är livsviktigt för att raser skall utvecklas och behålla kvalitet.

    Att bedöma en hund som springer behöver inte visa att den är välbyggd. Hundar kan springa med tre ben också.
    Vinklar och kropp är synnerligen viktigt och som du skriver så är det utbildat folk som får bedöma detta då vi andra är amatörer.

    En Collie med rakställda ögon som glor på en, och en avfallande skalle med öron som pekar kvart i tre är en ledsam syn.

    På Sheltie så har vi lyckats att få fram underbart vackra hundar som är välbyggda, hållbara och friska. Det finns Collieuppfödare som också har lyckats med det. Framhåll dessa och gör arbetsklimatet lättare för dessa uppfödare.

    Taina

    SvaraRadera
  2. Hej Bodil m fl

    Den teknik du använder i debatten kring Collierasen liknar mycket agitatorns retorik som med enkla populistiska salvor vill få med sig pöbeln.

    Dina förenklingar är löjliga . Det pågår i Skandinavien och i de flesta Europeiska länder ett seriöst och omfattande arbete med att behålla sundhet hos alla raser (även Collie) det finns naturligtvis avarter som seriösa domare och uppfödare försöker motverka. Den vulgärdebatt som du ägnar dig åt för dock inget gott med sig utan förstör det arbete som seriöst arbetande människor ägnar sig åt. Dessutom vittnar det om en stor okunskap när du angriper standarden på Collie. Det är inte någon svensk angelägenhet att hantera detta, det sköts i England.

    Jacke

    SvaraRadera
  3. Hej igen, det är Jacke.

    Vad jag förstår är det en "ny colliekull" på gång. Blandras förmodar jag 50% Collie och 50% Greyhound. Du skrev nämligen i ditt förslag till standard att Collien skulle vara tillräckligt snabb för att springa ifatt ett får. Det finns ingen Collie som kan springa ifatt ett får! Om Collien ifråga måste försöka göra detta har den ett felaktigt uppträdande som vallhund. Att du skriver detta gör mig ännu mer övertygad om att du inte har ett dugg koll vad en vallhund och i detta fall Collie skall kunna prestera. Mitt råd till dig är att sluta försöka göra om Collierasen och skaffa dig en Belgisk vallhund och om den fortfarande ska kunna springa ifatt ett får, blanda in Greyhound.

    Jacke

    SvaraRadera
  4. Jacke,
    De tider då några få, av sig själv utsedda, skrev ner hur en collie ska se ut är förhoppningsvis över. Nu är det tjugohundratal och rasen är inte längre en angelägenhet endast för uppfödarna - det är inte heller rasstandarden. Sedan den skrevs har världen upplevt enorma förändringar och framsteg. Historieböckerna skrivs om allt oftare men rasstandarden för collie står i det närmaste oförändrad. Det är då man ställer den lilla frågan som drivit mänskligheten framåt så många gånger - varför då?
    Och är det den rasstandard vi collieägare vill ha?

    Johan Nilsson

    SvaraRadera
  5. Hej Johan,

    Om ni inte vill ha en Collie som rasstandarden beskriver den så är det fritt fram att leta bland andra raser, det kanske finns någon som passar.

    Jacke

    SvaraRadera
  6. Hej Taina och Jacke!
    Jag börjar få den uppfattningen, att avfallande skalle väldigt mycket oftare förekommer på vissa varianter av hundfolk än på hundar. Men om ni sätter på skallen en stund, så resonerar vi.
    1) Jag angriper inte rasens standard. Jag beklagar, att det inte finns en verklig och implementerad rasstandard. Det är ju uppenbart för vilken betraktare som helst, tror jag, att antingen tillhör inte hundarna som visas på fotona i mitt inlägg samma ras; eller så döms de efter var sin standard.
    Bevisligen är de representanter för en och samma ras. Även den moderna Cruft´s-hunden är en renrasig collie. Tyvärr, är jag frestad att säga, för det skulle ha varit lättare att acceptera att den hade inslag från annat håll än att den så tydligt illustrerar hur rasen driver iväg från sitt ursprung och sin funktion.
    Och eftersom den standard de bedöms efter knappt har förändrat en mening på alla de år som gått kvarstår bara den andra möjliga förklaringen - vad som i verkligheten är rasens standard skiftar med modet för dagen (eller årtiondet). Och vad har modet för kennelprefix?

    Ja, Jacke, jag är väl medveten om att "dessa saker sköts i England". Men till skillnad från dig tycker jag inte att de sköts snyggt, eller på ett bra sätt. Jag tror nämligen att i praktiken bestäms den rådande tolkningen av rasens s k standard av en ganska liten grupp människor med tävlandet om utmärkelser som livsintresse. Det är helt OK för min del om man vill lägga ner sin tid på att resa runt med sina hundar och visa upp dem för olika personer ur samma lilla krets. Det som inte är OK är att den lilla gruppens värderingar styr genpoolen för stora delar av ras.
    Tvärtom! Har den lilla gruppen rätten att tolka standarden fritt på det sätt som faller dem i smaken - så har resten av oss (som troligen är majoriteten av collieägarna) samma rätt.

    2)Jacke, du har kanske rätt i att en collie inte kan springa ikapp ett får, även om en av mina gamla gjorde ett rätt bra försök en gång...:-) Hur gör dina collies? Står och ser värdiga ut och håller upp en skylt med texten "Stanna genast! Jag är en collie!" -?

    3)Ja, Jacke, det pågår i Europa och inte minst i England en rätt intensiv debatt om hur man ska bevara hälsa och funktionsförmåga för de renavlade raserna. Kan du vara snäll och förklara för mig och för läsarna hur den debatten blev behövlig?

    SvaraRadera
  7. Hmmm...
    Var och vallade med min collie i höstas - hon fick mycket beröm för sitt fina sätt att hantera djuren (vilket f ö alla de fem collies som var där också fick.
    Hon klarade med råge godkänd vallanlagstest efter bara två dagar i fårhagen. När något får pep iväg hade hon inga som helst problem med att hinna ifatt det och mota det tillbaka. Det är stor skillnad på det och att skilja ut ett får och jaga det - DET är fel beteende.
    Även om detta skulle ske, är jag övertygad om att en rätt byggd collie utan hysteriskt överdrivna pälsmassor lätt skulle hinna upp ett får.
    Anonyma Jacke - har du aldrig sett collies flyga fram över ett fält i lek, eller sett en arbetsglad collie på en budföring? Inget får springer så snabbt!

    SvaraRadera
  8. Jacke, jag föreslår att du läser mitt svar en gång till så kanske du förstår poängen.

    Johan Nilsson

    SvaraRadera
  9. Har läst och tagit del av en del fotografier här. Varför visar ni de "värsta" sortens foton från Crufts? Självklart fanns dessa hundar med, men kan inte ses som ett avelsmål att uppnå för den som förstår standarden.
    Det fanns andra vinnare som såg betydligt mer riktiga ut.
    Jag skulle vilja påstå att när man ser hur vinnande hundar ser ut så kan man se hur domarens kunskaper används, och hur mycket kunskaper det finns och hur dessa prioriterar olika delar. Av materialet som visas visar domaren vad han eller hon tycker är bäst. Är det då osunda hundar som toppar,så kan det visa på okunskap, det är bara att beklaga.
    Inga ytterligheter åt något håll är att föredra, vare sig högställda med tunn päls eller pälsmonster som saknar linjer. Parallella linjer i ett huvud kan bara vara parallella, annat är fel dvs både bakåtsluttande skalle och hoppbacke-varianten med för mycket stop.

    SvaraRadera
  10. Att raser genomgår förändringar är nödvändigt. Vi behöver hundar som kan "uppföra" sig i det moderna samhället. Många raser togs fram för aktiviteter som inte efterfrågas idag.
    Borzoi, vargjakt, Bulldog, tjurhetsning, mm.
    MEN om vi inte hade en rasstandard så skulle olika falanger med olika önskemål ändra raserna på rekordtid.
    Vi har många inom Sheltie som tävlar Agility. Sheltien är en ras som passar utmärkt i denna sport. MEN, tävlingsfanatiker nöjer sig inte med detta. De vill avla fram en Sheltie som antingen passar i small eller medium, (där de bör hamna). Motor, kamplust är dagens lösenord. Den Amerikanska Sheltien är lösningen.
    Och så småningom så har vi inte den Sheltie som standarden efterfrågar...
    Taina

    SvaraRadera
  11. Jacke, jag föreslår att du fördjupar dina kunskaper i anatomi. Den collie som inte kan springa ikapp ett får är oduglig som vallhund! Antingen brister den i anatomi, kondition eller för lite motivation.
    Mvh
    Lolo

    SvaraRadera
  12. Det är ibland så man både sätter kaffet i vrångstrupen och får hjärtat i halsgropen när man läser de rent hutlöst dumma kommentarerna på den här bloggen. Det som varit på tapeten den senaste månaden är visserligen gammal utjatad skåpmat, men även dessa påståenden får mig fortfarande att dåna. Vissa åsikter är det då BARA inom den inskränkta och okunniga collievärlden som man stöter på, exempelivs den skeva teorin om att en ung hund av brukshundsras inte får vara en utmaning för sin ägare, då är den inte "rastypisk". En collie av hankön, som dessutom är i ettårsåldern, får tydligen inte ha någon egen vilja. Den får INTE utgöra en utmaning för sin ägare några gånger i livet, såsom exempelivs boxer, schäfer, eller för den delen hund av annan brukshundsras tillåts göra utan att kallas mentalt dålig. Nej, nej, då är det en collie av "usel" mentalitet, heter det. Herregud, säger jag bara. Vilket j***a bullshit det är!

    Undertecknad tog upp spörsmålet med några framstående schäferuppfödare för en tid sedan och fick naturligtvis skrattsalvor till svar. Kommentarerna bestod av (för övrigt ganska självklara) ord som: "Självklart kan en ung hane bli i gasen och bli en utmaning för sin ägare ibland, jag FÖRVÄNTAR mig sådana saker av mina unga grabbar! Det är viljestarka brukshundar vi har att göra med! De jobbigaste är oftast de som blir bäst hundar i slutändan."
    Självklart är det som dessa uppfödare av annan bruksras säger. Att påstå att en hund är dålig mentalt på grund av att den är vad vi inom SBK kallar "driftstark", är så urbota dumt att det knappt behöver sägas. Jag har tusen gånger hellre en collie som besitter starka egenskaper, än att äga en av vänstervarvarnas fula, överpälsae chowhundar som får dras fram i kopplet i ringen, vilket för övrigt är något som man ser väldigt ofta, tyvärr.

    Den senaste, om möjligt ännu mer korkade kommentaren än de rörande "den rabiata collien på Malmöutställningen", handlar om att en collie inte bör kunna utföra en så pass grundläggande handliing som att springa ikapp ett FÅR! Inte heller ens detta behhöver väl egentligen kommentas på grund av graden av idioti, men tydligen bör det ändå påpekas att collien är och förblir en BRUKSHUND och vallhund! Collien MÅSTE verkligen kunna springa ikapp ett flyende får i sitt vallarbete, det är en ras som vallar med kroppen (en så kallad "kroppsvallare"), och således måste kunna komma upp framför fåret för att därefter med sin kropp driva det tiillbaka till flocken. Som brukshund ska den även vara kapabel att springa lika snabbt som schäfrarna och mallarna inom ramarna för bruksgrenen rapport. Tyvärr är det inte många collies som kan utföra ett så pass krävande bruksarbete idag, det syns snarare som att de flesta knappt lyckas hålla jämna steg med sin handler i utställningsringen. Tragiskt, i sannning. Tur dock att det exsisterar ett par handfullar uppfödare som jobbar för att utveckla collien som brukshund - även om det till och med innebär att de får fram collies med drifter och egen vilja.

    //Spökplumpen

    SvaraRadera
  13. Kära läsare!
    En liten aside kommer här. Vem är vem bland våra kommentatorer?
    Taina är en traditionell uppfödare. Än en gång - hennes inlägg illustrerar det jag försöker påtala.
    Taina säger, att "tvärsäkra uttalanden" kan man bara komma med om man är antingen uppfödare eller domare. Tycka kan man, kort sagt, men bara om man är rätt person.
    Taina säger, att en hund med "rakställda ögon" (normala ögon?) är en trist syn. Taina uttrycker den underliggande tanken att hunden har sina ögon för att Taina ska titta på dem och tycka saker.
    Jag har tanken att hunden har sina ögon för att titta på Taina. (Och annat som kan dyka upp i omvärlden.)

    Jag vet inte hur jag ska uttrycka det för att bli tillräckligt tydlig, men så här är det: Taina bestämmer inte hur en hunds ögon ska se ut. Det har biologin bestämt för längesedan och den är liksom lite svår att rösta ner.

    Taina tror, att det viktigaste inom en ras är att man har uppfödarna med sig och att uppfödarna hålls på gott humör. Jag för min del undrar lite när Taina och andra uppfödare med samma grundsyn ska upptäcka att det viktigaste för uppfödarna är att de har valpköparna och allmänheten med sig i sina värderingar av vad som är en bra hund.

    Om vår vän Jacke har jag en separat fundering, men återkommer eventuellt. Man kan för all del få vara trygg i sin mer eller mindre ogenomträngliga anonymitet, om man av något skäl är litet blyg för att våga sig fram med sitt namn...
    Fokus här ligger inte på de saker som Jacke och Taina tar upp. En gång till: de som ivrigt försvarar "rasens standard" mot folk som sätter högst värde på mentalitet och hälsa brukar påstå, att just standarden är ett värn för rasens exteriöra stabilitet - ni vet, "en collie ska se ut som en collie".
    Det man tydligt ser, när man går igenom fotografierna av vinnande hundar under 100 år, är att standarden inte har lyckats bevara colliens yttre konstant. Det den har lyckats med är att bevara uttolkarnas upphöjda status!
    Men det var väl inte så det var tänkt?

    SvaraRadera
  14. Det finns de som tycker att Sheltiens önskvärda ögonplacering är "exotisk".
    Då kan man kanske lyfta blicken och se den "URSPRUNGLIGA" Hundvariantens placering av ögonen... Typ Varg, Schakal!!!
    Ta nu med detta inlägg, då mitt tidigare inlägg försvann.
    Är Vargens, Schakalens ögon rakställda???
    Nää och därför ser dom inte så dumma ut som vissa Collie...
    Taina

    SvaraRadera
  15. Ja, herregud!
    Taina säger: "Om vi INTE hade en standard, så skulle olika falanger förändra en ras på nolltid."

    Taina - det är EXAKT DET SOM HAR HÄNT.
    Det finns, för collie som för schäfer och för alla andra raser, en standard. Men DÄRFÖR ATT den är byggd kring ord utan given eller ens någorlunda exakt betydelse;
    och DÄRFÖR ATT standardens praktiska uttolkning ligger i händerna på en inom varje ras liten grupp samtidigt aktiva uppfödare/domare, som tävlar om att pressa sina hundar ytterligare ett litet steg i riktining mot den MERA sluttande ländryggen, den ÄNNU rikligare pälsen, de ÄNNU MER små och snedställda ögonen...
    och DÄRFÖR ATT de vinnare som döms fram genom att andra förhoppningsfulla tävlare springer till de mest vinnande hanarna med sina tikar...

    ...så slår modebetingade nycker igenom med stor kraft på kort tid och på bred front inom den ena rasen efter den andra.
    Tills raserna har förändrats så till den grad, att hundintresserat folk inte är imponerade längre utan raka motsatsen.
    Taina, ni har ett problem. Den första bilden i mitt inlägg visar en collie som inte är särskilt lik hunden på den andra bilden, det kan vi väl vara överens om?
    De är framdömda av sin tids domare som utmärkta representanter för en och samma standard. Om man vill hävda att det inte spelar någon roll, eller att collien har "utvecklats" från bild 1 till bild 2 för att passa in i samhället (?), då har man ett trovärdighetsproblem.
    Sedan har man ett problem till. Många av oss skulle nog tycka att bild 2 inte handlar om utveckling av den gamla älskade rasen collie, utom om avveckling.

    SvaraRadera
  16. Anonym sa: "Varför visar ni de värsta fotona från Cruft´s? Självklart fanns dessa hundar med, men kan inte anses som ett avelsmål för den som förstår standarden."
    1) Det fanns ett stort antal foton från Cruft´s att välja på. Flertalet visade hundar av samma typ som den på foto 2. Hade det funnits en enda " klassisk collie", så hade vi hojtat av förtjusning.Men på Cruft´s precis som på de foton från utställningar i England och på Irland under 2009 som jag kikat på, är det här det som finns.
    2)"..kan inte anses som ett avelsmål för den som förstår standarden." Nähej? men hur tog de sig då till Cruft´s? Först måste man vinna lokala tävlingar för att kvalificera sig till the Big Show, inte sant? Så om man tar sig dit, så är det väl för att man har bedömts vara ett avelsmål för flera domare, som själva säkert anser att förstår standarden alldeles utomordentligt bra - eller?
    Anonym, det FINNS i verkligheten ingen standard. det som finns är över tid skiftande tolkningar gjorda av "falanger" inom uppfödarvärlden.
    Tro mig, jag är den första att beklaga det.

    SvaraRadera
  17. Jag vill att en Collie, Sheltie skall titta på mig med Varg,Räv,Schakalögon:-)
    URSPRUNGShundens snedställda, mandelformade ögon.

    Taina

    SvaraRadera
  18. Ok, Taina, det vill du. Se nästa avsnitt! Gissa vem som glor på dig med rakställda(?) ögon där? :-)
    En GB Ch, förstklassig representant för sin ras, med strimbläs och ögon och allt.
    Tio år senare var strimbläsen tabu och sådär ytterligare tio år senare var ögon á lá hunden på övre bilden the very thing to go for.
    Rasens standard hade inte ändrats, Taina. Så enligt din mening - vad hade ändrats?

    SvaraRadera
  19. Hej igen
    Visst finns det en standard för alla raser! Det kan även finnas önskemål om förtydliganden i vissa, dvs många standards kunde vara tydligare i vissa avseenden. Det är dock hemlandet som ansvarar för det eller ev. ändringar.
    På annan plats har jag sett Cruftshundar som sett betydligt bättre ut än vad ni visat, så visst fanns andra om ni bara velat visa dem.Även om ingen är lång ifrån felfri så fanns det bättre representanter att göra siluetter på. Kanske era kunskaper fallerar?
    Vad jag hört så är det mycket olika utbildningar för att bli domare i olika länder. I England blir man visst inbjuden att döma inofficiella/open shows ett antal gånger och när ett visst antal klasser/hundantal är dömt får personen stå på den officiella listan, alltså just ingen anatomi, etik, eller annan utbildning innan. I Skandinavien har Kennelklubbarna en lång och hård utbildning med tentamen i olika ämnen utöver det även en lång praktisk utbildning. Utbildningen är ganska lika i de Nordiska länderna vad jag förstår.
    Erfarenhet brukar också innebära att ju mer man vet, ju mer förstår man hur lite man vet...Man behöver inte utnämna sig till Gud, det är så många andra som aspirerar på den benämningen!

    SvaraRadera
  20. Hej Anonym, (man får använda sitt namn här!)
    visst fanns det collies som såg hyfsade ut bland bilderna. Den bild vi använder, valdes för att hunden premierats med en förstaplacering och då följaktligen måste anses vara en god representant för sin ras, eller hur?
    Det blir man intresserad av hur en rasstandard som en tid förespråkat hunden på den svartvita bilden plötsligt sägs förespråka hunden från Cruft's - trots att rasstandarden är densamma!
    Förklara det den som kan...

    Johan Nilsson

    SvaraRadera
  21. Johan, den där frågan återkommer vi ju med - både du och jag - gång på gång. Men vi får visst inte så mycket till svar.
    Taina, Anonyma, Jacke et al: det var det som var frågan. De hundar som visats har alla, var och en på sin tid, ansetts vara framstående representanter för rasens standard.
    De ser faktiskt mycket olika ut.
    Om det verkligen - inte bara på papperet, utan i verkligheten - existerar en rasstandard som är oeftergivlig - hur förklarar ni skillnaderna?

    Taina svarar att det på något sätt hänger ihop med att raser måste utvecklas för att kunna bete sig i samhället. Fair enough, Taina, men på vilket sätt ökar pälsöverflöd och onaturligt små ögon förmågan att bete sig i samhället?

    Anonym svarar (tror jag)med den för mig förvånande och i hundvärlden säkert ytterst radikala och omstörtande synpunkten att engelska domare inte har några kunskaper.Det är faktiskt andra gången en kommentar här säger att engelska domare inte kan läsa standarden! Man önskar att någon ville ta på sig att vara budbärare till de engelska domarna och att man kunde få vara en fluga på väggen då...


    Varje gång det hettar till i en diskussion mellan utställningsentusiaster och mentalitets/hälsointresserade kommer hänvisningarna till rasens standard. "Vi uppfödare kan ju inte som ni bara glömma rasens standard!" "Vi som värnar om rasens standard..." "Vi som har läst rasens standard ..."
    Jag tror att ni gömmer er bakom något som skulle behövas,men inte finns i verkligheten. Titta på hundarna på inläggen här!
    Vilken standard är det ni pratar om?

    SvaraRadera
  22. Det är så fullständigt fantastiskt att läsa alla förklaringar till hur man kan vränga ut och in på en standard – tyda den som f-n läser Bibeln – ändra en hel ras från att vara en sund, funktionsduglig vall- och brukshund – till att vara en ras där ohyggligt överpälsade, upptuperade, snedögt kisande djur har tagit över. Ett djur, en hund (?) som ser ut som något hämtat ur en science fiction-film….

    Alla collies ser inte ut så tack och lov!! Men de som premieras på utställning gör det i de flesta fall! Och – enligt ”uppfödarna med fingertoppskänsla” är det väl de hundarna som skall vara måttstocken – eller….?

    Förklaringar som ”jamen det fanns ju andra collies på Crufts än de här” – men ”de här” PREMIERADES !

    Taina

    ” Att bedöma en hund som springer behöver inte visa att den är välbyggd. Hundar kan springa med tre ben också.
    Vinklar och kropp är synnerligen viktigt och som du skriver så är det utbildat folk som får bedöma detta då vi andra är amatörer.”

    Utbildat folk…..

    Och hallå – blev de fantastiskt duktiga uppfödarna ”med fingertoppskänsla” – de som verkligen vet hur man föder upp ”riktiga collies” ,de som vi skall falla i stum beundran inför och ALDRIG i h-ete ifrågasättta – blev de plötsligt amatörer??

    Anonyme Jacke
    ” Du skrev nämligen i ditt förslag till standard att Collien skulle vara tillräckligt snabb för att springa ifatt ett får. Det finns ingen Collie som kan springa ifatt ett får! Om Collien ifråga måste försöka göra detta har den ett felaktigt uppträdande som vallhund. Att du skriver detta gör mig ännu mer övertygad om att du inte har ett dugg koll vad en vallhund och i detta fall Collie skall kunna prestera.”

    Jämrans då – var fick du luft ifrån ”anonyme Jacke….”

    ”Anonym” (of course)

    ”Man behöver inte utnämna sig till Gud, det är så många andra som aspirerar på den benämningen!”

    Mmmmmmhhmmm

    Vem har utnämnt sig till Gud???

    Läser man alla anonyma kommentarer på den här bloggen – inte bara i det här inlägget – så står det väl rätt klart var ”Gud” håller till

    Jo – hos de uppfödare som ”följer standarden” – vilken jädra standard????

    Den som många ”kunniga” utställningsdomare och många uppfödare tyder till att collies skall se ut som de kinesögda pälsmonstren på Crufts 2010 – och på många andra utställningar!

    Men aj då – de engelska domarna var visst inte så kunniga – hade rentav en rätt bedrövlig utbildning…..

    Ve den som anser att en collie ska se ut som en ”Lassie” ! Så såg de collies ut som jag hade i min omgivning när jag växte upp på 40-50- talet. Vackra, rörliga, smidiga hundar med tippöron, uttrycksfulla ögon (nej, inte knappt skönjbara kinesögon), ett oerhört vänligt och stabilt temperament – och alldeles ”lagom” päls.

    Och den som jag kände bäst och älskade allra mest – Fellow (bättre namn på en collie kan man inte tänka sig) och gick ut med i flera år – hade även en smal vit bläs ----huuuuuu!

    Och hur var det nu med mentaliteten???
    Den som flyktigast ägnas ett par rader i "The holy Bible" d v s standarden..

    Vänner till mig var på Crufts i år – gick till colliemontern förståss eftersom de är collieägare. Den dagen fanns där en colliepojke som efter oerhört mycket lock och pock kunde förmås att komma nääääästan ända fram och hälsa –det var den enda hunden i montern……

    Men det vet vi ju att ”det finns inga rädda collies” – attans, där hade jag ju fel!!! Mentalbeskrivna och korade collies lär vara överrepresenterade när det gäller rädslor och feghet – i synnerhet på utställningar.
    Says who???

    Visst – det här är ett rätt bitskt inlägg – men det är så jag känner mig – vakna för böveln upp, ta av skygglapparna, sluta med tunnelseendet, och – välkomna till verkligheten - om ni törs!!!!

    SvaraRadera
  23. Har inte sagt att alla GB domare inget kan. Det KAN vara en bidragande del att det inte finns en mer gedigen utbildning bakom många domare, inte bara från GB. Många är ganska nya och har bara sett vad som premieras och tror det ska vara så. Vad jag förstår gäller det många andra raser också. Har däremot inte sagt att den Skandinaviska är bäst men gissar att den ger lite mer insyn på helhet och sundhet bl.a.
    Hörde en gång en som sa "Jag trodde att jag skulle gilla den pälsrika, sötare typen, men nu ser jag hur fel det är och jag letar mer efter helhet". Intressant insikt!
    Man kan tycka att "lagom" hunden borde vara att eftersträva, alltså ingen ytterlighet åt något håll. Lagomhunden som utstrålar harmoni i alla lägen både exteriört och mentalt.
    Den som vill ha ytterlighetshundar åt något håll kan tex byta ras. Det finns flera hundra att välja på, någon borde passa ett annat önskemål.
    Vad är då "lagom". Det är det som är så svårt och blir då upp till betraktaren att ta ställning till.

    SvaraRadera
  24. Underbart att läsa ditt inlägg Britta.
    Alla ni som är anonyma, varför vågar ni inte stå för det ni skriver?

    SvaraRadera
  25. Hej Anonym!
    Så vitt jag förstår har du just uppmanat ett antal av de mest framgångsrika och ansedda ur uppfödar/domar-gruppen i colliens hemland att byta ras.
    Det är ett djärvt grepp, må man säga och än en gång - jag vill gärna vara flugan på väggen när du framför beskedet :-))) Men efter att ha sett fotona från Cruft´s - och youtubesnutten där hundarna rör sig - är jag nog benägen att hålla med.

    Sedan säger du en annan sak, som förvånar - du håller med mig och andra här på Collievänner! Vi förbigår meningen "utstrålar harmoni i alla lägen både exteriört och mentalt" - det är hundvärldsfraser med den gamla vanliga stoppningen av vackra ord med nollnoll i innehåll, eftersom ingen levande varelse kan sysselsätta sig med att "utstråla harmoni i alla lägen".
    Men så säger du plötsligt - "vad är lagom? Det blir upp till betraktaren att ta ställning till."

    Ja, i avsaknad av en faktisk och fungerande standard så är det just så det blir - upp till betraktaren. Det är liksom det vi försöker påtala. Och om du ursäktar, så är jag inte längre nöjd med att vissa betraktares ord gäller som guds heliga sanning, som allas rättesnöre, som kompassnål för vilken hane alla ska springa efter och resten av dumheterna.
    Om de självutnämnda Överbetraktarna inte kan bättre än vad vi har sett premieras på Cruft´s i år och på andra utställningar i Europa i ett antal år, då är nog många lika bra bedömare av vad som är en collie värd att bevara för eftervärlden.
    Minst.

    SvaraRadera
  26. Hej Britta!
    Håller med om ditt inlägg.Fast du har fel på en punkt - mentalitet ägnas inte ett par rader i standarden, utan en enda mening!:-) Mer om detta i kommande inlägg - Colliefolkets standard 3).

    Hur man ska få vissa uppfödare - gäller sannerligen inte bara collie! - att komma ut ur the boom bubble, sluta leva i upp-och-ner-vända världen, sluta tro att deras önskemål bestämmer hundintresserade människors val - vet inte! Tänker ofta på den gamla engelska barnkammarramsan om nyckelpigan. Tror du den går hem?

    Pedigree breeders, fly away home!
    Your market´s on fire and your breeds will burn!

    SvaraRadera
  27. Ladybird ladybird.....


    Tänk om man kunde fortsätta ramsan sålunda:

    All except some
    where breeders were sane
    and said come, come, come
    we´ll put everything right again!

    SvaraRadera
  28. Mmmm...Britta, välkommen till Collie Community!
    Din tik - hon som vallar och går lydnad - kan du betrakta som tvångsrekryterad! :-)))

    SvaraRadera
  29. Bodil, älskar ditt sätt att beskriva Collien. Du fullständigt äger. Keep going strong.

    SvaraRadera