tisdag 12 oktober 2021

VARFÖR SÅ BRÅTTOM?

Det finns motioner till det här årets KF, som är välskrivna och lätta att följa. Även den som inte håller med förstår tankegången och kan värdera de fakta, som återges. Det gäller egendomligt nog inte CS proposition till KF, trots att detta måste vara den stora frågan i år. Propositionen väcker flera frågor än den svarar på. Varför vet jag inte – den kan ha givits som uppdrag till en person under tidspress, eller den är bara tänkt som ett sammanfattande utkast inför en detaljerad framställning som CS avser att lämna till KF. Men när jag tittar på propositionen, så är den upplagd som påståenden utan mycket underlag. Så här presenterar sittande CS ett viktigt ärende.


  1. Det finns en massa hälsoprogram som inte längre behövs, utan bara belastar.

  2. Hälsoprogrammen minskar den genetiska variationen genom att slå ut utländska hundar och låta Avelskommittén bestämma.

  3. Hälsoprogrammen är dyra för valpköparna .

CS visar inte, att något av detta stämmer. Första punkten är inte närmare beskriven och punkterna 2) och 3) närmast häpnadsväckande. Om inte CS lägger fram ett omfattande kompletterande faktamaterial för KF, kan delegaterna inte ha särskilt mycket grepp om vad de röstar om. Propositionen landar inte heller i att Avelskommittén eller fristående bedömare, t ex SLU, får i uppdrag att gå igenom och redovisa för kommande KF hur hälsoprogrammen har fungerat och fungerar idag och vilka effekter de har haft på hälsa och genetisk variation hos raserna. Det CS föreslår är att CS själv får mandat att ändra hälsoprogrammen. Nu!


Jag vet inte, varför det är så bråttom. Kan det bero på, att efterfrågan på valpar ökat, så att någon i panik vill rycka sin invanda marknad ur gapet på importer och blandrasuppfödare? Det var väl ungefär vad den då nystartade KUS sa i sitt protokoll våren 2020 - att det måste bli flera uppfödare, så då måste det bli lättare att föda upp.

Eller hänger brådskan ihop med att förslaget om ny konsumentköplag med undantag för levande djur förväntas börja gälla från 1 januari 2022? Man hoppas att riskerna för bassning från konsumentombudsmannen minskar, så det är dags att förbereda en nedskärning av reglerna för aveln?

Tanken har slagit mig. Det vore inte konstigt, om det faktiskt är de här sakerna som är bakgrunden. Men kan man i så fall inte tala ur skägget? Då skulle KF:s delegater och alla vi andra medlemmar – vi som är den stora majoriteten av SKK - åtminstone veta vad det röstas om.



Jag hoppas, att CS inte får det bifall man begär. Propositionen visar i det skick den föreligger varken vilja eller förmåga att lösa renrasavelns problem, inte heller vilja att förbättra för hundarna och deras ägare. Det som möjligen skymtar är viljan att flytta mera makt över till sig själv och till uppfödare och bort från en kunskapsbank av regler, som skyddar både hundar och hundägare.

Så låt mig då till sist komma med det blygsamma förslag, som alla de här inläggen leder fram till.

Jag föreslår att CS drar sig till minnes att anledningen till att

           SKK har ett så gott rykte internationellt;

           fortfarande registrerar en så stor andel av alla inhemska hundar;

           fortfarande har ett stort förtroende hos valpköparna och ett stort öra hos myndigheter och lagstiftare       

är att

SKK har skapat en bild av sig själv som en hundägarorganisation med mycket kunskap och ansvarstagande regler - inte ett försäljningsinriktat uppfödarskrå. Innan man gör alltför mycket som ändrar den bilden skulle det kanske vara klokt att tänka över konsekvenserna.

Mitt förslag till de uppfödare som tänker rösta för CS proposition är ett annat – kom ihåg, att avelsreglerna inte bara skyddar hundarna. De skyddar även er! En arg valpköpare, som har måst avliva sin unga hund för något som uppfödaren gjort allt för allt undvika genom att följa reglerna, kommer kanske inte så långt med ett klagomål. Men dagen då någon ställs till svars för att ha avlat fram ett fel som man visste fanns inom rasen - bara för att man kunde, bara för att reglerna inte fanns längre, bara för att det skulle bli ”lätt att göra rätt”, fast det som hände var att det blev lättare att göra fel – då är det inte någon framtida Centralstyrelse som fälls.

Det är uppfödaren.


Bodil Carlsson

Inlägget skickat för kännedom till CS samt till SBK:s generalsekreterare.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar