fredag 29 oktober 2021

NÄSTA GÅNG HUNDVISSLAN HÖRDES

 


Av berättelser från deltagare att döma gick det emellanåt riktigt livligt till på detta Kennelfullmäktige. Arga uppfödare ville påminna om om att det inte finns något SKK utan dem. Ännu argare trubbnosuppfödare ryade om en djurrättsaktivist, som skriver på dogwellnet.com – vilket råkar vara nätplattformen för IPFD, en samarbetsorganisation för flera kennelklubbar, varav SKK är en. IPFD handlar om hundars hälsa. Djurrättsaktivisten är troligen Brenda Bonnett, VD för organisationen. Bonnett har doktorerat i i veterinärmedicin och är hedersdoktor vid SLU. Hon var en drivande kraft bakom Agria Breed Profile,  den troligen bästa översikt över rasbundna hälsoproblem som går att hitta. Brenda Bonnett är en sansad, duktig förespråkare för renrasavel med kunskap. Hon brukar påtala, att det sällan leder någonvart att försöka skräna sig ur en konflikt eller blåneka sig ur problem. Exakt vad i allt detta som har förtretat trubbnosfolket mest är inte gott att veta, men efter vad som hördes på KF vill de inte att SKK skall vara med i sådana sammanhang längre.

Trubbnosfolket har mycket att säga om vad andra inte får säga. Mera om detta i morron! Vi börjar så här.


Från Svensk Hundungdom kom en motion till detta KF. Svensk Hundungdom påminde om att i många familjer är det faktiskt inte barnet, som bestämmer valet av hund. Så upptäcker man att det är jätteroligt att hålla på med morsans cavapoo, så är det morsans cavapoo man börjar träna med. Man kanske rentav upptäcker SKK:s ungdomsorganisation också och går med!

Men... om det går bra? Om det går såpass bra att lokala klubben och tonåringen med cavapoo kommer med i ett reportage i Hundsport? Då blir det problem. Då får inte blandrashunden vara med, för Hundsport är ålagd att låtsas som om blandraser inte existerar. Svensk Hundungdom föreslog i all ödmjukhet att förbudet mot att nämna och fota oreggade hundar inte längre skulle gälla för dem. Man kan liksom inte knuffa undan cavapootjejen, när Hundsport kommer. Man kan inte låta sina medlemmar känna, att vissa hundägare och vissa hundar är mindre värda än andra. Som ni ser – en mycket klok motion, denna 28:1. Common sense. Vardagsdemokrati. Eller organisatorisk självbevarelsedrift? Ibland sammanfaller de.


Självklart blev det bråk. ASSÅ! NEEEJ! Hundsport är VÅR tidning! Där bestämmer VI så den ska fasicken inte visa blandraser! Det blev så mycket väsen kring detta förslag, att någon till sist klev fram och harklade sig. Nyvalde ordföranden för SKK gick upp i talarstolen och sa att det nog var dags att tänka sig för ... för om motionen avslogs, så skulle kanske den största specialklubben tända till och dra oönskade slutsatser. Hundvisslan pep.

Den största specialklubben i SKK är SBK. SBK har klubbstugor, träningsplaner, kurser, instruktörer och aktiva medlemmar runtom i Sverige – stora tillgångar för hundägare och för hundar, ras eller icke. SBK har inställningen, att alla hundar och alla hundägare är värda chansen att få lära sig saker tillsammans. I delar av den organiserade hundvärlden är detta extremradikalt, men även där finns de som förstår att det kanske ändå inte är alldeles riskfritt att reta upp SBK i onödan.


Effekten av hundvisslan den här gången var att motionen gick igenom. Så tack vare den kan en tonåring som gör roliga saker ihop med en hund utan registreringsbevis ändå få lov att förekomma i SKK:s tidning. I en alltmer åldrande organisation får man väl vara innerligt tacksam över att högljudda gråa huvuden inte lyckades fotoshoppa bort de unga huvudenas verklighet. Vi tackar Svensk Hundungdom för motionen och SKK:s nye ordförande för förmågan att se när det är dags att hundvissla.

Vi hoppas att ordföranden också ser, när hundvisslan inte räcker – men mer om det i morgondagens inlägg.


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar