torsdag 28 oktober 2021

HUNDVISSLAN

 



Ur Centralstyrelsens (CS) svar på en motion till Kennelfullmäktige (KF) från Västra Kennelklubben:


SKK ska arbeta för att göra det lättare att föda upp hundar inom organisationen och inte svårare, detta genom att bland annat erbjuda frivilliga utbildningar till våra uppfödare. Vid KF 1983 beslutades det att den då obligatoriska utbildningen för kennelnamn skulle tas bort då man vid det tillfället inte var nöjd med bestämmelsen. CS konstaterar vidare att det via Djurskyddslagens föreskrifter (SJVFS 2019:27 Statens jordbruksverks föreskrifter om tillståndsplikt för viss djurhållning av sällskapsdjur, häst och pälsdjur;) i dag redan finns lagstadgat krav på adekvat utbildning om man som uppfödare föder upp mer än tre kullar/år eller bedriver yrkesmässig uppfödning. CS menar även att det också kan finnas en ekonomisk faktor som är nog så viktig i sammanhanget. Att som nystartad kennel, förutom de faktiska uppstartskostnaderna, som införskaffandet av avelsmaterial, utrymmen, kostnad för kennelnamn o.s.v. också ska behöva bekosta en utbildning kan innebära att någon väljer att avstå att föda upp inom SKK. CS vet att det i dag finns en reell och växande marknad av uppfödare som yrkesmässigt föder upp hundar utanför SKK-organisationen. Dessa uppfödare har inga andra krav än att de ska uppfylla lagtextens föreskrifter. Att lägga på ytterligare krav på våra blivande uppfödare än de redan existerande, som diverse hälsoundersökningar samt mentaltester för att få föda upp inom SKK anser CS därför inte är rätt väg att gå. ” (Min fettning)


Jag hade verkligen tänkt sluta med KF och motioner, jag svär. Så mycket annat att läsa! Så många roligare saker att göra!  Men jag hörde plötsligt en hundvissla...

Ni vet vad en dog whistle är? Från början betydde det en visselpipa med toner som bara hörs av hundöron. Numera: ett budskap som bara kan uppfattas av de insatta.

Uppe på detta KF, som på ett sätt är över men på ett annat sätt kanske bara är början på ett långvarigt bråk, fanns en motion från Västra Kennelklubben som fick en hundvissla till svar. Motionen ligger fortfarande ute på SKK:s föredragningslista. 25:4 heter den där. Motionen är bra.

Den säger, att det kommer till många nya renrasuppfödare varje år och att det är så för uppfödare som för oss andra, att vi inte kan allt i starten. Alla är barn i början. Många nya är inte ens medlemmar i sin egen rasklubb och har ingen att fråga. Därför, säger Västra Kennelklubben, skulle det vara bra om första steget mot kennelnamn är en obligatorisk grundutbildning i SKK:s regi. Nu får man lov att föda upp två renraskullar utan kennelnamn, men vill man regga en tredje kull måste man betala för att få kennelnamn. Med en obligatorisk utbildning i botten blir det mera legitimitet i detta att lägga ut sina kullar på Köpahund.se och skylta med att man är SKK-ansluten uppfödare. Först går man utbildningen – sedan föder man upp valpar med kennelnamn!

Som valpköpare kan man tycka, att detta är mycket rimligt. Men det tyckte inte CS.


CS tycks se det som så, att först bestämmer man sig för att bli småföretagare i fyrfotsbranschen. Då köper man på sig hundar att avla med, vilket kostar pengar. Sedan skaffar man ”utrymmen” för dem – vad det nu kan vara, hundgårdar? Det kostar pengar. Sedan betalar man för kennelnamnet. Det kostar pengar. Och blir det något över när man väl har sålt sina första valpkullar, så kan man med tiden kanske lockas att betala för en frivillig utbildning för att åtminstone i efterhand lära sig vad man sysslar med. Den som är ambitiös nog att göra det, får tusen kronor i rabatt på köp av prylar från SKK:s webshop.


Har CS låga tankar om uppfödare? De jag känner började med en hund eller två, åkte på något som många av oss känner igen som en livslång förälskelse och började med tiden fundera på att föda upp. Deras liv har gått åt till att balansera jobb mot hundtid och lära sig mera om avel. Deras hundar bor med sina människor, inte i ”utrymmen”, även om många uppfödare med tiden har valt bostadens plats och omgivning efter hundarnas behov snarare än sina egna. De blev medlemmar i sin rasklubb innan de hoppade på uppfödning. Inte alla kan rabbla RAS om man väcker dem mitt i natten, men alla känner till och respekterar grundreglerna för avel inom sin ras. Alla håller inte med om allt, men om de blev erbjudna tusenlapp i rabatt för att lära sig grunderna i det de håller på med, skulle de skratta. Vad tänker de, när de läser CS beskrivning?

Jag är valpköpare. Det här är vad jag tänker. Om man tror att man kan konkurrera ut blandrasuppfödarna genom att ta bort de bästa skälen för hundägare att välja renras, då har man inte tänkt särskilt långt. Varför vill CS ta den lättaste vägen? Jo – folk som föder upp hundar utanför SKK har ju inga regler och inga kunskaper alls. Utom Djurskyddslagstiftningens krav, då. Alltså är det smartaste sättet att få till flera renrasuppfödare och mera reggpengar till SKK att göra det lika enkelt att bli SKK-uppfödare som att vara blandrasuppfödare.

Hundvisslan piper. Prio ett: sälj och finansiera oss!


Det CS säger här ökar en klyfta som redan finns mellan SKK:s uppfödare. Följden blir att de minst pålästa uppfödarna kan använda SKK:s namn för att sälja till de minst pålästa valpköparna – just de som annars hade köpt ur bakluckorna på bilar.

På vilket sätt gagnar detta hundarna? Eller de kunniga uppfödarna? Eller hundägarna? Eller något annat än SKK:s budget på kort sikt?

Motionen avslog, som CS ville, men röstsiffrorna var 84 för avslag och 69 emot. Tack ändå för motionen, Västra Kennelklubben, och tack, tack, att det åtminstone fanns 69 röster för seriös avel! Förhoppningsvis får nästa KF se samma motion – och förhoppningsvis blir svaret bättre då.


Sedan var det en motion till där hundvisslan gav ifrån sig ett mera oväntat pip .. och så var det förstås ordförandeval. Fortsättning följer!


Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar