torsdag 7 oktober 2021

OOOPS!

 

Svenska Dvärghundsklubben, SDHK, har jobbat på att visa upp musklerna inför detta kennelfullmäktige. Förutom de två motionerna om så viktiga ting som ett behagligare ord för trubbnosar och det otillåtna i att nämna kronprinsessans valp i ett korsord, tar SDHK upp det hemska med felfärgade hundar. På den motionen har CS ett bra svar – typ ”Sluta hänga upp er på det där, för det som är felfärgat idag kan vara godkänt i morron”.

Värre är detta. Nästa motion från kortskallefolket är inget att skratta åt.


MOTION ANGÅENDE KOMMITTEERNAS SAMMANSÄTTNING Bilaga 23:4

Utifrån SKKs delegeringsordning är det Centralstyrelsen som tillsätter de olika kommittéerna. SDHKs uppfattning är att flera av kommitteèrna skulle må bra av en översyn gällande hur sammansättningen ser ut. Vi saknar bred uppfödarkompetens och anser att kanslipersonalen eller andra fast adjungerade personer idag utgör en alltför stor del av vissa kommitteer.” (Min fettning)


Vilken kommitté har flest adjungerade och kanslipersonal? Avelskommittén. De som lagts till har bland annat genetiska kunskaper. Det är därför de är anställda eller adjungerade.  Så här resonerar Dvärghundsklubben:

Den spetskompetens som finns hos CS-ledamöterna måste tas tillvara, så att de ges i uppdrag att leda arbetet i kommitteer som motsvarar deras erfarenhet och kunskap. Kommitteernas arbete ska inte styras av eller i alltför hög utsträckning påverkas av kanslipersonalen, utan ska spegla medlemmarnas vilja och åsikter.”


Spetskompetens betyder att man har stor kunskap, kära Dvärghundsklubb, inte att man är full av ”vilja och åsikter”. Man blir inte spetskompetent av att ha åsikter. Inte genom att knuffa undan andra för att ge sin vilja fritt spelrum. Faktiskt inte genom att upprepa samma ord ord heller.

Som vi ser det är det en vinst att inte ha fast adjungerade personer till kommitteerna, utan istället ta in experter till enskilda möten eller enskilda punkter på möten, beroende på vad som ligger på dagordningen.” SDHK yrkar med anledning av ovanstående a t t kommitteerna ska tillsättas med tanke på kommittens ansvarsområde så att man säkerställer att samtliga har den spetskompetens som krävs för uppdraget .” (Min fettning)


Så Avelskommitténs kanslianställda personal ska kallas in för sittningar, när det passar uppfödarkompetensen. Vad skall de göra under resten av sin betalda arbetstid? Putsa uppfödarskor?


Det var motionen. Ur CS svar:

CS kan konstatera att andelen uppfödare är hög i SKK:s olika kommittéer, även om den aspekten inte varit den primära kompetensen som sökts. I några av CS kommittéer finns ett behov av att ha tillgång till flera ur kansliets personal för deras specifika kunskaper, som stöd för de beslut som kommittén fattar. CS vill återigen betona att det är de förtroendevalda som fattar beslut. Med anledning av den kritik som kommit fram avser CS att se över hur deltagandet av kanslipersonal och adjungerade kan ändras. ” (Min fettning)

                                                                *     *     *              

Om jag har fattat rätt – men kom ihåg att jag som valpköpare kanske saknar den spetskompetens som behövs för att läsa vad uppfödare skriver – är det alltså så här:

SDHK, representant för uppfödare av hundraser som kommit att stå i blickfånget för sin utseenderelaterade ohälsas skull och lett till oro bland veterinärer i många länder och till tvingande lagstiftning i Nederländerna, knuffar på CS för att få ut kunnigt folk ur den kommitté som svarar för avelns regelverk. Att de adjungerade inte är uppfödare diskvalificerar dem från att vara adjungerade; att de har anställts för att de har den kunskap de har är ingen merit. På detta svarar CS tjänstvilligt – Visst, visst! Vi skall se hur vi kan ändra!

                                                          ???

Den motionen och CS svar på den var väl kanske inte renrasavelns stoltaste ögonblick. Jag har ett valpköparförslag, delegater. Rösta ner dem!

I den här motionen har trubbnosfolket nämligen rätt i en enda halv mening. Det är när de säger ”Vi saknar bred uppfödarkompetens.” Till uppfödarkompetens måste man, förutom basal kännedom om hundars normala anatomi, räkna förmågan att till åtminstone till någon liten, liten, pytte del förstå hur man ser ut för andra, när man bankar på dörrn till maktens boningar genom att haspla ur sig dumheter.

Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar