söndag 10 oktober 2021

HÄR HAR NI DEN!

Det är inte riktigt snyggt att komma med kritik mot något, som läsaren inte  ser och inte själv kan bedöma. Någon sa det till mig med anledning av det jag har skrivit och kommer att skriva om CS proposition till KF. Den personen har helt rätt.

Så här har ni det i sin helhet, förslaget som ligger som Bilaga 24:10 i föredragningslistan på SKK:s hemsida. Det CS gör här är att servera lösningar på problem som inte beskrivs annat än antydningsvis och svepande. Jag vill inte göra som CS. Alltså:


Proposition till ny ordning för hälsoprogram

 Centralstyrelsen, CS, vill skapa en samordnad utvärdering av de drygt 150 hälsoprogram på nivå 2 och 3 som idag administreras av SKK.

 Nivå 2: Krav på centralt registrerat resultat avseende specifik sjukdom: Hälsoprogram på denna nivå kan försvåra användningen av utländska avelsdjur. Konsekvensen av detta måste beaktas framför allt i numerärt små raser. I praktiken medför ofta hälsoprogram på nivå 2 en utslagning av avelsdjur och därmed en reduktion av avelsbasen trots att inga krav föreligger på specifika undersökningsresultat. 

Nivå 3: Krav på centralt registrerat resultat avseende specifik sjukdom: Krav på visst undersökningsresultat avseende specifik sjukdom. Denna nivå kan omöjliggöra användningen av utländska avelsdjur i de fall då utländska undersökningsresultat ej accepteras. Importerad hund måste vanligtvis undersökas på nytt i Sverige för registrering av avkomma, detta oavsett tidigare resultat. Rasens populationsbild är av stor vikt. Rasens numerär, sjukdomen/defektens utbredning samt övriga problem inom rasen är av avgörande betydelse för Avelskommitténs beslut om bifall eller avslag.

 CS utgångspunkt är att alla hälsoprogram på nivå 2 och 3 ska avslutas när problemet för rasen är löst eller när antalet drabbade individer är lågt. CS ser exempel på hälsoprogram som nu varit gällande i två till tre decennier och där antalet hundar som t.ex. drabbas av höftledsdysplasi är i det närmaste obefintligt utan att programmet har ändrats. CS menar att i dessa fall kan bevakningen av att aktuella hälsoproblem inte återkommer sker genom det arbete som uppfödaren gör. 

Effekten av att inte regelmässigt avsluta hälsoprogram som uppnått sitt syfte och där få hundar är hälsomässigt drabbade blir att onödigtvis begränsa tillgängliga avelsdjur och möjligheten till att därmed långsiktigt kunna bibehålla en bred avelsbas. Vidare blir det en hög ekonomisk kostnad för ägarna av den aktuella rasen, oftast flera hundratusen per år. 

Under kommande verksamhetsperiod önskar CS få ett uppdrag att göra en utvärdering av samtliga hälsoprogram i samråd med berörd specialklubb. Till skillnad mot den utvärdering som gjorts 2016-2020 är CS avsikt denna gång att säkerställa att hälsoprogrammen inte i onödan ska begränsa tillgängliga avelsdjur. Vidare ska även den ekonomiska aspekten att upprätthålla hälsoprogram beaktas. Om hälsoprogrammet uppnått sitt syfte ska de särbestämmelser som idag finns för de aktuella raserna för att kunna registrera en valpkull och som rör hälsoprogrammet tas bort. Efter denna engångsinsats föreslår CS att utvärderingen av hälsoprogram sker samtidigt som den regelmässiga revideringen av RAS görs och att samma bedömningskriterier ska gälla om hälsoprogrammen ska fortsätta, förändras eller avslutas. Nya hälsoprogram kan införas enligt den ordning som gäller idag, dvs. ansökan från specialklubb – godkännande av SKK. Efter godkännande införs sedan programmet i det regelmässiga revideringsarbetet av RAS. Hälsoprogram på nivå 1, dvs möjligheten att kunna undersöka sin hund för en specifik sjukdom och få den uppgiften centralt registrerad av SKK finns kvar men det finns inga krav för registrering av valpkull.

 CS föreslår KF att CS får mandat att förändra proceduren för hälsoprogrammen enligt ovan. 


Förslag till morronkaffet - läs igenom och fundera på vad orden står för.


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar