fredag 15 oktober 2021

KUSligt, StoKK...?

Det är inte lätt för en stackars dödlig att förstå allt som StoKK säger i sin nästa motion till KF. Ni hittar den och CS svar i Föredragningslistan inför KF, bilaga 23:7. Men åtminstone en sak framgår tydligt: StoKK är förbaskade. De är riktigt arga över hur illa KUS, Kommittén för uppfödarsamverkan, har behandlats. KUS, med sina ”erfarna och ytterst merittunga uppfödare”, skapades för att ”vara proaktiva både inom och utom organisationen angående fördelarna med att köpa rashund” - jaha, behöver man vara proaktiv om att köpa renras inom en renrasorganisation? - och en bit i detta var att skicka ut en enkät om regelverket för aveln till uppfödare. Gillar uppfödarna regelverket?


Ja, de gör faktiskt det. Som CS påpekar i sitt svar, var nästan tre fjärdedelar med på noterna när det gällde SKK:s grundregler och ännu flera, 83%, höll med om registreringsreglerna. I en andra enkät från KUS tillfrågades uppfödarna om vad de tyckte om RAS och Hundsport Special och om dem tyckte de också. ”Enkäten visar att vi har väldigt nöjda uppfödare”, säger KUS själva i sitt protokoll 1 från 2021.


Det är inte riktigt den bilden som StoKK ger. KUS ”bildades för att bygga broar mellan många av kennelklubbens uppfödare som känner stort missnöje och utanförskap med sin organisation”, får vi veta. Man river sitt huvud. 74% är nöjda med grundreglerna och 83% är tillfreds med registreringskraven, så var är de missnöjda skarorna, StoKK? Sitter de hemma i utanförskapet och tiger? Eller är de i själva verket inte så många?

Det här är en gissning från min sida. Ni får ta den för vad den är, men det är vad jag tror: att KUS fick en respons på enkäten som de inte hade väntat sig. Uppfödarna är nöjda med regelverket. De som är missnöjda är KUS.


Efter enkäten tycks något ha inträffat. Exakt vad är inte lätt att bli klok på, men i StoKK:s värld gick det till så här. Något som hade med redovisningen av enkäten att göra bordlades* av en annan SKK-kommitté, nämligen UKK. Det är den av SKK:s kommittéer som hanterar råd till uppfödare i avelsfrågor, brott mot regler, utbildning av kennelkonsulenter och annat. På vilket sätt KUS enkät blev ett ärende för UKK att ta upp eller varför detta var ett sådant haveri framgår inte i StoKK:s ordflöde och jag har inte hittat det någon annanstans heller. Men illa var det – ärendet bordlades! StoKK:


Enkäten utvärderades av de invalda KUS- uppfödarna, sett ur en uppfödares perspektiv. Denna utvärdering bordlades av UKK, med hänvisning till KUS uppfödarspecialisters tolkande av andra uppfödares svar. ”


Jag har läst de där två meningarna flera gånger. Om jag ser rätt, står det så här.

När man är uppfödare, särskilt om man sitter i KUS, så är man specialist inte bara på hunduppfödning, utan på andra hunduppfödares tankar också. Inga andra kan förstå vad uppfödare menar. Inga andra är kvalificerade nog att gå igenom en enkät med svar från andra uppfödare än uppfödarspecialister som ser svaren utifrån sitt eget uppfödarperspektiv.

Jag vet inte om det går att bli mer insnöad än så. För att gå igenom enkätsvar och redovisa dem behöver man inte vara uppfödare, StoKK. Det räcker med läskunnighet, papper, penna och ärlighet.


Undrar ni också vad som hände? StoKK:s pådrag gör mig fundersam. Tänk om det var så enkelt, att KUS hade hoppats på helt andra svar från uppfödarna och inte riktigt visste vad de skulle ta sig till med de svar som de faktiskt fick. Tänk om det finns en majoritet av SKK-anslutna uppfödare, som förstår och uppskattar SKK:s regler och registreringskrav och RAS och eftersom de uppfödarna faktiskt hördes högt och tydligt i enkätsvaren, så behövde enkätsvaren... ehh... tolkas?

UKK tyckte kanske inte om tolkandet. StoKK blev inte glada. Som StoKK ser det, bildades alltså KUS ”för att bygga broar mellan många av kennelklubbens uppfödare som känner stort missnöje och utanförskap med sin organisation” men ”i arbetet hittills visar organisationen ingen vilja alls att närma sig dessa uppfödare, vilket också bordläggandet av enkäten med all önskvärd tydlighet visar. ”

KUS bildades, tror jag vid det här laget, som plattform för den minoritet av uppfödarna som anser att SKK är till för dem och inga andra. De tycker att regelverket har hindrat dem aldeles tillräckligt länge. Hittills har resten av organisationen inte riktigt velat hålla med. Är det därför StoKK är så arga? Då tycker jag att StoKK ska tänka till.


Det finns många, många bra uppfödare inom SKK – troligen flera här än i många andra länder. SKK hjälper dem genom RAS, genom Hundsport Special, genom uppfödarutbildningar, genom UKK som förklarar regelverket och genom den lättillgängliga kunskapsbanken i Hunddata och Avelsdata. Men här som i andra länder finns också uppfödare vars svansföring är avsevärt högre än deras kunskapsnivå. De har inget annat svar på blandrasökning och oreggad import än att SKK ska göra som de vill och det är inget bra svar. Om de ges obegränsat utrymme, riskerar SKK att splittras.


Bodil Carlsson


* Att ett ärende bordläggs brukar vanligtvis bara betyda, att det uppskjuts till nästa sammanträde. Här ser ordet ut att stå för något annat.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar