lördag 23 oktober 2021

ETT INFORMATIVT EXEMPEL PÅ VEM SOM BESTÄMMER I SLUTÄNDAN

 

Handlingarna från Länsstyrelsen kom. De visade sig gälla ett annat ärende än det jag hade frågat om – något måste ha blivit fel med diarienumren – men det handlar om samma ras och samma problem och, faktiskt, samma utställning. Hundarna som skymtar i det här ärendet vann priser. Det är offentliga uppgifter: den som vet hur man letar, hittar dem. Jag har läst. Med växande bestörtning och sedan med ren ilska. Detta är inte ett vanligt sorgligt tillsynsärende som kommer till Länsstyrelsen för att någon har tappat kontrollen över sin hundhållning. Det är inte misskötta hundar. Det är ett annat fel. En dryg timma ute med hundar på en vacker skogsväg i solnedsgångsljus och höstfärger hjälpte inte, för jag var fortfarande lika chockad när jag kom hem och lika arg.

Så här beskrivs ärendet  i en försynt version. KSS protokoll 4/2021 är bekymrat, men prickar in poängen exakt. Det är så konflikten mellan traditionell renrasavel och ny lagstiftning kommer att se ut.


SKK och KSS har uppmärksammats på att en ägare av engelska bulldoggar av länsstyrelsen i den aktuella regionen fått föreläggande gällande avel. Beslutet grundas i hundarnas exteriör som inte anses vara förenlig med lagstiftningen och de aktuella hundarna har därmed belagts med avelsförbud. Flera av hundarna har deltagit i aktiviteter inom SKK organisationen och har bland annat premierats högt på utställning. Ärendet diskuterades ingående och kommittén anser ärendet vara ett informativt exempel på tillämpning av den nya djurskydds- lagstiftningen och vikten av att SKK anpassar sig efter denna.


Letar ni efter identikationsmöjligheter för hundarna och ägaren, får ni söka någon annanstans, för här kommer de inte. Jag har gjort det jag kan för att avidentifiera allt utom rasen. Anmälan till LS gjordes av en veterinär och vid hembesöket kontrollerades hundarna av annan veterinär. Det fanns fler än tio bulldoggar i hemmet, när LS besökte. Tre av dem var påtänkta för avel inom en snar framtid. Här är de. Hundarnas namn och chipnummer är borttagna, i övrigt är texten oförändrad.


Veterinärmedicinsk bedömning vid kontrollen:

Hunden X är en fyra år gammal engelsk bulldogg. Han har kort nos med påtagligt förträngda och knipta (stenotiska) näsborrar. Han har ett kraftigt hudveck vid nosen

med tecken på hudinfektion i form av rodnad hud, vilket också finns

vid tassarna och huden kring munnen. Han bedömdes ha underbett

med snedställda tänder. I pälsen under ögonen fanns spår efter torkat

tårflöde (epifora). Vid vila hördes tydliga, kontinuerliga missljud och

snarkningar och vid undersökning av övre luftstrupe (auskultation

trachea) hörs kraftiga snarkljud (stertor). Vid vila hördes tydliga, kontinuerliga missljud och till följd av biljuden kunde inte lungor och hjärta bedömas. X bedömdes som sjua på niogradig hullskala vilket är över normalhull.


Tiken Y är en sex år gammal engelsk bulldogg. Hon har kort nos med påtagligt förträngda och knipta (stenotiska) näsborrar. Hon har ett kraftigt hudveck vid nosen

och i hudvecket fanns salva. Hon bedömdes ha underbett med två

snedställda tänder, överflödigt tandkött och en hudinfektion i

läppvecken. I pälsen under ögonen fanns spår efter torkat tårflöde

(epifora). Klorna på alla fyra tassar var långa. Vulvan var svullen till

följd av pågående löp. Vid vila hördes lindriga snarkljud och vid

undersökning av den övre luftstrupe hördes kraftiga snarkljud. Som

följd av biljuden kunde inte lungor och hjärta bedömas. Y bedömdes

som sjua på niogradig hullskala vilket är över normalhull.


Tiken Z är en fem år gammal engelsk bulldogg. Hon har en kort nos med påtagligt förträngda och knipta (stenotiska) näsborrar. Hon har ett kraftigt hudveck vid nosen i

vilket bedömdes finnas en kraftig hudinfektion och med rodnad i

huden. Också vid tassarna och vid öronen fanns hudrodnad. Vid

öronen misstänks svampinfektion. Någon vidare undersökning inne i

öronen genomfördes inte. Hon har underbett och snedställda tänder.

Vid vila bukandades hon och det hördes lindriga snarkljud. Vid

undersökning av den övre luftstrupen hördes kraftiga snarkljud. Som

följd av biljuden kunde inte lungor och hjärta bedömas. Z

bedömdes som sexa på niogradig hullskala vilket är något över

normalhull.” (Mina fettningar)


Samtliga tre kandidater för avel har alltså så svåra förträngningsljud från sina övre luftvägar, att veterinären inte kunde höra hjärta och lungor i stetoskopet. En gång till, SKK! Ljuden från hjärta och lungor dränks i väsandet från de övre luftvägarna. Den yngsta av hundarna behöver ta hjälp av bukmusklerna för att orka dra ner luft i lungorna även när hon vilar.

Samtliga har djupa hudveck, där jästsvamp och bakterier får en bra livsmiljö. Två var överviktiga, den tredje lätt överviktig. Hudvecken är det mindre bekymret. Övervikten är värre: ju mera kropp som måste syresättas, ju bättre andning behövs.


Och vad svarade uppfödaren på detta? Att hennes hundar var precis som de skulle och att veterinärerna inte vet vad de pratar om. Hon tänkte visst avla på dem.

Länsstyrelsen står fast. Uppfödaren läser lusen av dem en gång till. Länsstyrelsen har inte förstått vem de talar med! Länsstyrelsen sammanfattar hennes svar:


” Du anser att du har tillräcklig kompetens. Du har varit en del

av uppfödarvärlden sedan du var liten, dina föräldrar hade

//kennel. Du har varit aktiv i SKK (Svenska

kennelklubben) sedan du var 18 år/.../. Du har

haft rasen engelsk bulldogg i 25 år, /.../haft kennelnamn sedan 1998, sitter med i flera kommittéer i SKK, är ordförande i en lokal brukshundsklubb, gått flera

uppfödarutbildningar, deltagit i avelskonferenser, är certifierad

utställningsansvarig i SKK:s regi samt aktiv i beteende- och

personlighetsbeskrivning av hund i SKK:s regi.


Du hänvisar till trubbnosupproret och anser att vissa

veterinärer har uppfattningen att denna typ av hundar inte ska

finnas. Du skriver att du och din veterinär varit i kontakt med

/kanslianställd/ på SKK och bedömer att det inte går att sätta en

BOAS-diagnos genom den veterinärundersökning som gjordes

vid kontrollen.

Du /... / anser att hundarna inte kommer passa in i rasstandarden om de går ner i vikt.

Du anser att djurskyddskontrollen var ett övergrepp mot dig och /../

hundarna.

Du ifrågasätter om Länsstyrelsens djurskyddskontrollanter sett

en bulldogg /.../ .

.


Nej, det är möjligt att det inte går att sätta en BOAS-diagnos på hundar som har sådana biljud från luftvägarna att hjärta och lungor inte hörs i stetoskopet. Det kan faktiskt finnas andra förklaringar än BOAS. Till exempel kan samtliga hundar ha råkat sätta fast en boll i svalget precis före undersökningen, eller ha var sin stor tumör i luftstrupen. Det skulle låta ungefär likadant. En kanslianställd på SKK skulle per telefon invända mot en veterinärs diagnos? Tillåt mig tvivla. Den yngsta tiken, hon som bukandas i vila, är den som först skall paras. Hon klarar säkert en dräktighet med den andningen, även om det blir tungt mot slutet, men klarar hon en förlossning? Tillåt mig tvivla.

Men tydligast av allt, above and beyond doubt, är att en person med den uppfödarens i egna ögon enorma kunskaper och organisationsmeriter helt enkelt inte kan ha fel. Har ni aldrig sett en bulldogg, LS?


Den här uppfödaren är funktionär i sin länsklubb och rasombud för engelsk bulldogg. Hen är väl därmed det som trubbnosfolket i sin motion kallar spetskompetens. Och här är mitt problem: kan jag fortsätta vara medlem i en sådan organisation? Den representerar inte mig. Den representerar inga vanliga hundägare och inga hundar. Kan man försvara en medlemsavgift till en organisation där så mycket arrogant okunnighet i offerkofta är van att sitta på posterna?

De pengarna hade kunnat öka på mitt bidrag till Läkare Utan Gränser. De hade räckt till malariamedicin för ett barn på ett landsbygdssjukhus i Sierra Leone. Är det försvarligt att låta tid och pengar i stället gå till någras självpåtagna rätt att avla fram sjuk anatomi på djur utan att behöva förstå vad man gör?


Det där grubblade jag på under vår promenad i skogen. Sedan tänkte jag: visst – den uppfödaren är SKK. Den länsklubben är SKK. Men det är Avelskommittén, KSS och UKK och kanslipersonalen också – alla dessa människor, som kämpar med ett inte alltid tacksamt jobb och gör det bra. Tack, förresten! Hundarna behöver er – så vi behöver er. Alla de kunniga uppfödarna, som vill sina hundar och sina valpköpare väl och strävar på med att göra rätt i ett svårt jobb – tack! Ni är också SKK.


Och LS är faktiskt LS med myndighetsansvar för djurskyddet. Undrar ni hur det gick den här gången? Avelsförbud för alla tre. Så, när ni diskuterar regelverket den här helgen, KF – fundera på om det inte är bättre att ni står för anständig avel än att Länsstyrelserna står för konfrontationerna. Det är som KSS skriver i sitt protokoll: SKK måste anpassa sig efter lagen, för lagen kommer inte att anpassa sig efter er.


Bodil Carlsson



1 kommentar:

  1. Lena Sommerfeld Ulf24 oktober 2021 kl. 16:06

    Tacksam över er som orkar kämpa för hundarnas bästa, ni är guld värda!

    SvaraRadera