söndag 9 februari 2020

VAD SÄGER COLLIEUTREDNINGEN?

Del 1)

Collieutredningens rapport till CS är uppbyggd som rapporter och forskningsrapporter brukar vara. Först kommer slutsatserna och förslagen, så att alla kan ta en snabb överblick och se vad man kommit fram till. Sedan kommer en bakgrund – hur kom det sig att man startade genomgången? - och så en längre del om det som slutsatserna bygger på. Finns det ett problem? Hur ser problemet ut? Vad vet vi idag? Vilken statistik finns? Vilka resultat har andra hittat, när man tittat på detta?
Den korta delen på första sidan ger en sammanfattning av hur utredningsgruppen tycker att en fråga skall lösas. Den långa delen visar hur man gjorde, när man tittade på problemet. Hur mycket fakta har man gått igenom och vilka fakta?


Så här börjar första sidans slutsatser:

1) Utredningsgruppen föreslår att SKKs Centralstyrelse uttalar en stark rekommendation till uppfödare och hanhundsägare av collie, lång-och korthår. Rekommendationen, som bör gälla direkt efter taget beslut, ska påtala vikten av att uppfödarna tar hänsyn till mentalindex vid ett avelsbeslut. Rasens medelvärde för Nyfikenhet/Orädsla, N/O,förskjuts gradvis i positiv riktning så att det närmar sig, och i förlängningen överstiger, ett kullindex för N/O större än 100. SvenskaBrukshundklubben, SBK, tillsammans med Svenska Collieklubben, SCK, bör samtidigt uppdras att redovisa årligt utfall till SKKs Avelskommitté, SKK/AK,och SKKs Kommitté för hundars mentalitet, SKK/KHM, utifrån satta uppföljningsmål, tabell 4 sidan 34 .Ett beslut om rekommendation medför att Svenska Collieklubben även fortsättningsvis publicerar mentalindex för rasen på sin webbplats. Sveriges lantbruksuniversitet bör därmed uppdras, formellt och mot ersättning, att skatta mentalindex 4-5 gånger per år för rasen så att uppdaterade avelsvärden finns tillgängliga inför avelsbeslut. ”

Detta är alltså första förslaget i Collieutredningens förslag till SKK:s Centralstyrelse. Vad är det de säger?
Utredningen vill att CS kraftfullt rekommenderar alla collieägare som håller på med avel att använda sig av mentalindex när de bestämmer sig för vilka hundar de skall avla på. Den rekommendationen börjar gälla så snart CS fattat beslutet att tillstyrka utredningens slutsatser.

Vad skall hända sedan?

Utredningsgruppen utgår från att de uppfödare som redan följer rekommendationerna i RAS, att kombinationer som görs ska ha ett kullindex för Nyfikenhet/Orädsla på lägst 100,fortsätter med det.
För de uppfödare som inte når målet i RAS blir uppföljningsmålen (tabell 4 ) en kompromiss som förhoppningsvis kan accepteras samtidigt som kombinationer med låga index stegvis minskar i antal. Värt att komma ihåg i sammanhanget är att index 100 motsvarar dagens medelcollie i fråga om nedärvning av egenskapen Nyfikenhet/orädsla.”


Alltså: alla de uppfödare som idag använder mentalindex och prioriterar N/O 100 eller högre fortsätter med det de redan gör. De håller sina kullar på eller över det som i dag är rasens genomsnitt på MH för de collies, som kommer till beskrivning.
Andra uppfödare börjar använda sig av mentalindex, men ett steg i taget. De startar från sina egna utgångsvärden och siktar uppåt. Inga krav på mentalindex på eller över rasens genomsnitt idag, eller i morron, men siktet är inställt på att nå dit och man får några år på sig för att göra det.

SLU anlitas för att regelbundet uppdatera mentalindex. Rasklubben publicerar resultaten på sin hemsida. Uppfödare får därmed den information de behöver för att kunna följa rekommendationen från CS, när de väljer avelsdjur. Rasklubben och SBK informerar varje år SKK:s Avelskommitté och Kommittén för hundars mentalitet om hur det hela går.



Hur har utredningen kommit fram till detta? Vilka uppgifter bygger man sin slutsats på?

Fortsättning följer!


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar