söndag 23 februari 2020

ABSOLUTELY NO TRUTH!

LÖSA RYKTEN, TOMT SNACK & STATISTIK



På sistone har två olika personer hört av sig och undrat om jag också har hört vad de har hört. Hört ryktesvis, vill säga. Nämligen att en person i SKK:s högsta ledning skulle ha sagt, att när danska Kennelklubben slopade en massa krav på avelsdjur, så steg registreringarna i Danmark med nästan 30%!

 

 

Alltså borde Sverige också slopa krav.. . antas ledningspersonen mena. Jaså? Verkligen?
Det skulle ju vara en högst förvånande ökning, om det var sant. Trettio procent!
Hur tar man reda på om det är sant? Man frågar Danska Kennelklubben. Det här är vad DKK svarar:

Denmark has only abolished regulations; that didn´t make sense – like eye examinations in breed with no positive results for years.
We don’t think, it has made an impact on our total numbers.



Dansk Kennel Klub
Parkvej 1 • DK-2680 Solrød Strand
Tlf. +45 5618 8100 • Information +45 5618 8155
http://www.dkk.dk
post@dkk.dk

Riktigt nöjd var jag ändå inte. Var kom de där trettio procenten ifrån? Var de bara tagna ur luften, var det rent hittepå att det skulle vara just 30%?
Siffran var inte tagen ur luften. Men sammanhanget var det.
Här kommer nästa fråga och nästa svar. Det tog inte mer än ett dygn att reda ut.

Bodil Carlsson
Thu, Feb 20, 6:32 PM (2 days ago)
Thanks! Then there is no truth to the statement that the Danish Kennel Club abolished nearly every regulation and that the result was a 30% increase in registrations?




Fri, Feb 21, 8:31 AM (1 day ago)


to me


Absolutely no truth!

Our registration has a variation less than 5 % over the last 10 year. We make studbook to less than 35 % of new puppies in Denmark every year – VERY different from Sweden!!













Så nu vet vi varifrån siffran i trettioprocentsintervallet kom. Det är siffran för hur stor andel av de danska valparna som förses med stamtavlor av DKK. Det vi inte vet är varifrån någon skulle ha fått för sig att den siffran har förändrats kraftigt. Det har den inte gjort. Under de senaste tio åren har den gått lite upp och lite ned med runt 5%.

Att någon i SKK skulle uttrycka sig som det har påståtts är så osannolikt, att det inte är värt att öda ord på.

Att någon eller några på hemmaplan antingen var rädda för att detta skulle vara sant, och att vi alla därmed kan se framemot hursomhelstavel för att SKK vill dra in mera reggpengar; alternativt, att några gärna skulle vilja tro att ryktet var sant och att uppfödarfrihet och organisationsintressen snart går i armkrok, halleluja–– det är däremot inte särskilt osannolikt.
Hundvärlden är ovanligt bra på rykten, inklusive organiserad ryktesspridning. Det den är dålig på är att vända sig direkt till källan och fråga.

Det där var rykten. Nästa avsnitt tillägnas tomt snack och sedan kommer lite statistik.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar