fredag 14 februari 2020

SÅ HAR VI ALDRIG SETT DET! Collieutredningen del 4)



I trettio år, så länge jag haft collie, har jag mötts av samma kommentarer. De har kommit från veterinärer, från ägare till andra raser, från bruksfolk och från vanliga hundintresserade människor.

Dina hundar är väl inte renrasiga? De verkar ju inte skotträdda?”

Oj, vilka frimodiga collievalpar! Så roligt att se att det finns såna också!”

Din hund är ingen collie – hon är ju inte rädd!”

Det där var en stabil hund. Såna collies är vi inte vana vid!”

Va, kan de åka tåg? Det har man ju hört att de är så nervösa!”

I trettio år har jag fått höra, att det där bara var löst prat. Rykten. Anekdotiskt. Inget att ta fasta på. Nu kan alla som vill själva se, vad ryktena haft för grund.

Det som vi kallar för rasspindeln för collie – det sammanlagda resultatet för alla drygt  5 000 collies som gått MH - domineras av uppfödare, som ligger över genomsnittet i N/O och under genomsnittet i rädsla. Ändå är samma MH-spindel annorlunda mot andra rasers.
Att colliens spindel skiljer sig från andra bruksraser visste vi. Om den saken har sagts, att det är inget att bry sig om. – collie är ju ingen brukshund. Den är en vallhund! Eller en sällskapshund. Därför skall man jämföra collie med vallhundar och sällskapshundar. 

Och det är just vad Collieutredningen har gjort. För första gången jämför man collie med andra hundar än bruksraser!
www.skk.se/contentassets/e8e064970ec04cfdbf4e19df521a4e60/rapport-collieutredningen_final-2020.pdf 


Titta på det här! Ni hittar spindlarna på s 17 i utredningen. Först jämförs collie med två andra besläktade raser ur FCI:s grupp 1 (vall-, boskaps- och herdehundar). Den ena rasen är visserligen en bruksras, men med vallhundsbakgrund och dessutom nära släkt med collie. Det är aussien. Den andra rasen är sheltie, idag nästan uteslutande en sällskapshund och ännu mera nära släkt med vår ras. Collie sticker ut jämfört med båda.
.Den är räddare.



Här ovan har ni vallhunden collie jämförd med vallhunden aussie. Den gröna cirkeln är aussiens genomsnitt. De blå fälten är colliens –de sammantagna egenskaperna hos alla de collies som gått igenom MH. Där de blå fälten sticker iväg utanför den gröna cirkeln, där har collie mera av en egenskap än aussie.
Där de blå fälten inte når fram till den gröna cirkeln, där har collie mindre än aussien. Jämfört med genomsnittsaussien har genomsnittscollien mindre lekfullhet, kontaktlust, nyfikenhet – och mera bara av en sak: rädsla och skotträdsla.

                                                             Collie jämförd med


/

Här ovan har ni sällskapshunden collie jämförd med sällskapshunden sheltie. Det är samma princip. Den gröna cirkeln är alla MH-beskrivna shelties, de blå fälten är alla MH-beskrivna collies. MH-beskrivna shelties är inte särskilt många till antalet, ett par hundra bara av en ras som reggar mellan 900 och 1 000 varje år, och kanske ska man ta sig en funderare på om inte de shelties som kommer till MH är ett ännu mera särpräglat urval än MH-beskrivna collies, på så sätt att de mest framåt hundarna med de mest aktiva ägarna kommer. Men så här ser det i alla fall ut.
Genomsnittscollien har något mera leklust, mera kontaktvilja mot människor och mera nyfikenhet än sällskapshunden sheltie; men den är lika skotträdd som sheltien och den har mer av andra rädslor.
(Med tanke på hur flitigt den ursprungliga hunden från shetlandsöarna en gång i tiden korsades med collie för att få fram rasen sheltie, är likheterna inte förvånande. Det förvånande är, att man lyckats få fram ännu mera rädslebenägenhet hos collien än hos sheltien. Nej, det säger inte Collieutredningen, som förhåller sig neutral, men jag säger det.)

Som vi alla vet, är collie idag inte en ofta använd vallhund och ingen stor ras i bruksproven heller. Den är för det mesta sällskaps- och familjehund. Så hur ser det ut då, om man jämför collie med de rena sällskapshundarna?
I grupp 9, FCI:s sällskapshundar finns 32 olika raser. 25 av dem har MH-beskrivna individer – sammanlagt 2 487 stycken - och dessa 25 raser har tagits med i jämförelsen. De raserna är inte lejonjägare, inte arméhundar och inte kamphundar. Det är bland annat bichon, cavalier king charles, malteser, mops, papillon, shih tzu, fransk bulldogg och pudel. Men när man jämför den genomsnittliga MH-beskrivna collien mot de 25 sällskapsrasernas genomsnittliga MH-beskrivna hund, så ser det ändå ut så här:
                                                  
                                                            Collie jämförd med



Collie har lite mera kontaktvilja och mera lekfullhet, men också mindre nyfikenhet än de utpräglade sällskapsraserna. Men framför allt har collie mycket mera skotträdsla och annan rädsla.



Till sist jämförde Collieutredningen collien med alla raser utanför SBK med fler än 30 MH-beskrivna hundar. Totalt handlar det om ungefär 40 000 resultat för hundar från 114 olika raser. En gång till: ingen av de 114 raserna är brukshundar. Ändå ser man – också en gång till – att det finns en enda egenskap, där collie ligger långt över genomsnittet. Vår ras har lika mycket kontaktlust, lika mycket lekfullhet och lika mycket intresse för omgivningen som genomsnittet för de 40 000 resultaten. Men den har också mycket mera rädsla.

                                                           Collie jämförd med



Vi har aldrig sett det visat så här förut. Ingen har gjort sig omaket att ta fram jämförelserna. Nu har Collieutredningen gjort det. Och man har gjort det för CS att titta på. 

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar