torsdag 20 februari 2020

NEDSTRÖMS?


Legitimiteten i att vara en folkrörelse blev SKK:s ansikte utåt. Reggavgifterna och medlemsavgifterna blev den ekonomiska basen, utställningsverksamheten drev ekonomin i länsklubbarna och gynnade valet av renras hellre än blandras. Om det är fint och roligt att visa upp sin hund, om det blir ett folknöje, och om bara renrasiga hundar kan visas, vad väljer man då?
Renras.
Och var köper man den? Go figure.
Det var inte som ”exklusiv uppfödar- och utställningsorganisation” SKK fick ett så starkt fotfäste i Sverige. Det var som hundägarorganisation. Bättre draghjälp för uppfödarna kan man knappast tänka sig än folkrörelsen SKK.

Hur ser det ut för den engelska kennelklubben, som inte gjorde det vägvalet?
Engelska KC har varit just den organisation för utställare och uppfödare, som SKK bestämde sig för att inte bli. Exklusiv var den från början och och så har den – åtminstone fram tills nu  - velat fortsätta. Idag har KC 1 325 medlemmar. Medlemsantalet är maxat till 1 500. Man måste bli rekommenderad till äran av medlemskap av tidigare medlemmar, innan man väljs in genom röstning.
Vad skänker den engelska kennelklubben guldglans i ögonen hos andra länders uppfödare? Jag gissar att det är just den höga sociala status och oinskränkta valfrihet, som man tänker sig att de mest framgångsrika utställningsuppfödarna har. För tittar man på andra saker, ser gamla SKK ut att ha lyckats avsevärt mycket bättre.
 KC uppskattar antalet hundar i Storbrittannien till 9 miljoner. Nio miljoner! 250 000 renrasiga registreras av KC varje år – de håller register för blandraser också, gissningsvis som hundar här reggas hos Jordbruksverket. Men inte alla sålda renrasiga valpar kommer från det vi skulle kalla uppfödare. KC säger att 2014 kom 16% av alla valpar från valpfabriker och såldes via djurbutiker. Över 40% av alla valpköpare hade aldrig sett valpen med dess mamma och ännu flera hade aldrig sett dess hemmiljö. 20% av de butikssålda valparna bar på parvovirus!
Här får man smygsälja valp ur bakluckan på sin bil, om man vill ha motsvarande valfrihet. Det kan vi tacka SKK för.


Know your dog’s roots.The Kennel Club keeps a comprehensive family tree for around 40 percent of purebred dogs in this country.” Ni läser  rätt KC framhåller, att de har utförliga stamtavlor för runt 40% av de renrasiga hundarna i landet. Man undrar ju som naiv svensk hundägare var de andra sextio procenten blev av.

2018 reggades 687 långhåriga collies i rasens hemland; 2019 reggades 531. Korthåren var nere på 75 och finns på listan över hotade inhemska raser. Har de verkligen blivit så få?
Eller föddes kanske ett antal till, som obemärkta försvann in i de 60 procenten? Handlar det i så fall om hundar som aldrig hamnar i någon stambok, eftersom de bedömts vara pet quality, andrasorteringen som duger åt valpköpare men inte i utställningsringen och därmed inte i avel och som därför inte är värda att lägga reggpengar på?
Här hemma behöver man inte undra över sådana saker. Inte heller behöver man betala kennelklubben separat för att få stamtavlan för sin renrasiga hund utskriven och hemskickad efter köpet. Hos oss följer stamtavlan med valpen. Det kan vi också tacka SKK för.
.
KC säger i sin årsrapport en intressant sak till. Även om det bara är en minoritet av alla renrashundar som deltar i utställningar, så är det väsentligt att de som gör det visar upp god hälsa och välbefinnande. Så låter det nu.
Efter uppståndelsen kring TV-programmet Pedigree Dogs Exposed 2008 vaknade organisationen till och bestämde sig för att det var dags för förändringar. Mera folklighet och bättre hundhälsa! Bland annat startades ett Assured Breeder Scheme, som ställer krav på aveln. Uppfödare ansluter sig frivilligt. Det handlar om saker som att röntga höftleder och att redovisa ärftliga ögonsjukdomar hos avelsdjuren. Vet ni hur många aktiva uppfödarmedlemmar detta Assured Breeder Scheme har?
Fyratusen trehundra. Inte en enda av dem föder upp collie.

Ett land med 83 miljoner människor och 9 miljoner hundar har mindre än hälften så många hälsokravsföljande kennlar som SKK i lilla Sverige har uppfödare. Det är en rätt oansenlig ö, som renrasavelns vagga i världen har lyckats få till i det stora hundhavet.
Jag förstår inte riktigt, varför en del svenska uppfödare verkar tro att allt gott kommer flytande nedströms från den ön. 

Bodil Carlsson 










Bodil Carlsson 













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar