torsdag 27 februari 2020

ENSAMMA?

Det har ofta sagts från visst uppfödarhåll att Sverige är så speciellt.Varför har bara vi problem med att collien skulle vara ängslig, när andra länder, t ex rasens hemland England, inte har det?


Collieutredningen skickade en enkät med frågor till ett antal utländska rasklubbar. Här hittar ni  en kort sammanfattning, bl a den engelska rasklubbens svar (Collieutredningen, s 24, min kursivering):

"Svarsfrekvensen var relativt låg och i stora drag framkom följande i enkätsvaren: Nervositet och rädsla för blanka golv nämns av klubbarna i Storbritannien och Italien som även nämner sociala rädslor. Annars beskrivs temperamentet som i grunden gott av alla rasklubbarna.Italien vill införa någon form av mentaltest för champions, som ska mäta oräddhet för människor och plötsligt uppdykande saker, exempelvis cyklar. I Danmark beskrivs en splittring, där en del uppfödare anser att det inte finns några problem, medan andra menar att det finns problem med bristande avreaktioner och brist på nyfikenhet."


Vi kanske inte är alldeles ensamma om att tycka att det finns ett problem att ta tag i?

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar