måndag 10 februari 2020

COLLIEUTREDNINGEN del 2): VILKET VAR UPPDRAGET?

Varför startades Collieutredningen? I vår rasklubb har alla redan hört bakgrundshistorien – rentav till leda – men även om striden om mentalitet är känd långt utanför klubben, är detaljerna kanske inte lika välkända för alla.

Bakgrunden är i korthet den, att rasklubben för collie i åratal kämpat för åtgärder som skulle medföra en förbättring av de rädsleproblem (skotträdsla, rädsla för höga ljud i alla former, allmän ängslighet/osäkerhet) som uppfattats som alldeles för vanliga och som ett problem för hundägarna likaväl som ett lidande för hundarna.
2017 vände sig rasklubben till sist till SBK och begärde stöd för ett s k hälsoprogram på nivå 3, vilket för vissa raser innebär att avelsdjur måste vara frikända från en viss sjukdom (inte bara undersökta med känt resultat) för att få användas. För t ex schäfer handlar det om blödarsjuka, för Cavalier King Charles om hjärtsjukdom: hundar som visar tecken på någon av dessa får inte användas i avel. De slås ut. I vår ras skulle det betyda något helt annat. Avelsdjur – vilka två avelsdjur som helst - måste bara ha sådana resultat att deras förväntade gemensamma kullar får ett mentalitetsindex på eller över rasens genomsnitt för nyfikenhet/orädsla. Vilket innebär att inga hundar slås ut – bara att de måste kombineras med andra hundar, som har högre mentalindex. SBK delade rasklubbens åsikt. Det gjorde SKK:s Avelskommitté också.
Men när begäran gick vidare till CS, sa CS nej. Varför?


CS konstaterade att frågeställningen har delat klubben med mycket starka åsiktsskillnader som funnits under många år. Vidare konstaterade CS att ett hälsoprogram med krav på erforderlig IT-utveckling tidigast kan starta 2021. CS ville därför utnyttja tiden till att säkerställa en större samsyn rörande befintligt och föreslaget hälsoprogram. (Citerat ur Collieutredningens text om uppdraget från CS)

I stället för att rakt av ta beslut om åtgärd och i stället för att bara rakt av säga nej, tillsatte CS en arbetsgrupp, som skulle utreda frågan. Här har ni CS motivering, även den hämtad från Collieutredningens beskrivning av bakgrunden till arbetet. Kursiveringar är mina.:

CS utgångspunkt är att colliens mentala status, i likhet med alla andra hundraser, ska ha en sådan mentalitet att den kan fungera i dagens samhälle utan t ex överdrivna rädslereaktioner i en för hunden vardaglig situation. SKK/CS vill poängtera att Kennelfullmäktige har uttalat att bland annat ur djurskyddssynpunkt är frågan om mentalitet mycket viktig och CS ser med oro och allvar på colliens situation./.../ Mentalbeskrivning Hund, MH, används som instrument för att beskriva rasens mentala status i Sverige. I den konflikt som finns bland rasens uppfödare och collieägare har även MH ifrågasatts. Arbetsgruppen ska föreslå åtgärder för att minska ifrågasättande av MH. Arbetsgruppen ska som ett resultat av sitt arbete föreslå om,och i så fall vilka, avelsåtgärder som bör beslutas om som ett resultat av arbetet. Detta kan ske genom rekommendationer, regler eller andra lämpliga åtgärder.”

CS säger: collie likaväl som andra hundar skall kunna fungera i den värld de flesta av oss lever i. Det är en djurskyddsfråga. CS säger dessutom, underförstått, att om colliens MH-resultat skiljer sig från andra rasers, så är lösningen inte att påstå att MH inte fungerar för collie. Om man inte ser så på MH för collie, blir inte följdfrågan i uppdraget -  hur minskar man motståndet mot MH? Vilka åtgärder kan tänkas för att ändra på avelns inriktning?

När jag först hörde talas om CS beslut att avstyrka förslaget om hälsoprogram på nivå 3 och i stället tillsätta en utredning, erkänner jag att jag tänkte att det rörde sig om beslutsångest eller förhalningstaktik. Nu har jag läst uppdragsformuleringen. Jag tycker inte så längre. CS uppdrog åt arbetsgruppen att ta fram det som behövs för att få en tydlig bild av läget och för att komma fram till vettiga åtgärder. Arbetsgruppen har kämpat med detta i två år. Det ser ut att ha varit väl använd tid.
Det är kanske inte läge att komma med tacksamhetsbetygelser i ett referat, men jag gör det ändå.
Tack, alla ni som har ansträngt er med detta stora arbete – och tack, CS för uppdraget!


Bodil Carlsson





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar