tisdag 26 juni 2018

HISTORIEN OM DQA1*009:01

ETT) En gammal rymdskorvs bekännelse



Kunskapen om immunförsvarets styrgener* och hur de samverkar har exploderat så att det är svårt att hänga med i utvecklingen. När immungenetiker vill berätta något för oss vanliga dödliga, förenklar de rejält. Sinsemellan diskuterar de saker och samband, som lämnar oss andra stående som nyanlända frågetecken på främmande mark. Vi förstår helt enkelt inte språket. Att läsa immungenetiska forskningsrapporter idag är att vara en rostig gammal rymdskorv bakom Tusenårsfalken, som plötsligt slår om till ljushastighet: på fyra meningar är man trettio år efter. Man får vara glad, om man förstår hälften av bakgrundsredovisningen, något lite av rapporten om metodiken och det mesta av sammanfattningen.
Det är ett riskabelt utgångsläge för alla, som inte själva är genetiker. Och det, kära läsare, skall ni ta som en varning.

Ingenting är lättare än att missuppfatta det som man inte vet så mycket om. Och ingenting är lättare än att vrida faktauppgifter som man inte förstår till något, som passar ens syften.

                             Det man gör när man inte vet. Man letar upp källorna!

Det gäller påståenden som slängdes ut under Collieklubbens senaste årsmöte och som framförts i diskussionen kring colliens mentalitet. Det gäller sättet att hänvisa till lösryckta bitar och meningar ur genetikers forskning, när man inte förstår bakgrunden eller sammanhanget, men tror att man äntligen har fått höra något som man väldigt gärna vill höra. Det gäller den här texten också. Det gäller alla, som inte själva är genetiker. Är ni med?
I så fall tar vi det ett steg i taget. Inte för att ni läsare skall hänga med, utan för att jag själv skall göra det.
Vad är sant? Vad är sant, men inte relevant, i samtalet om avelsurval, genetisk variation och mentalindex? Hur ser colliens genetiska läge ut jämfört med andra raser? Hur kommer det sig att den engelska settern finns kvar och varför är geparden inte utdöd?
De första tre artiklarna är inte lättlästa och kanske lite omständliga och trista. Det är inte bara mitt fel. Så snart jag försöker få det kort och enkelt, får jag bassning av faktagranskaren. Men håll ut! Snärtigare inlägg följer.

                                                              * * *

En amerikansk genetiker höll i slutet av 2015 en mycket uppskattad föreläsning för colliefolk och andra här i Sverige. Tyvärr hade jag inte möjlighet att delta. Men i kort sammanfattning och enligt anteckningar från föreläsningen, som skickades till mig då, sa Leigh Anne Clark, biträdande professor i biokemi och genetik vid Clemson University, ungefär så här.
Collie har en bristande variation på en punkt i generna som dirigerar immunförsvaret*.  Det handlar om en grupp gener, som har till uppgift att känna av och veta skillnaden mellan det som hör till kroppen och det som är främmande och kommer in i oss utifrån. De här generna producerar ämnen, som  känner av molekyler på cellernas yta, s k transplantationsantigener. Tänk er en virusangripen cell! På dess yta finns främmande virusproteiner. De gener som vi pratar om nu har som sitt jobb att känna igen virusproteinet och visa upp det för immunsförsvarets celler. Då vaknar immunförsvaret. Larmet går! Immunförsvaret aktiveras, viruset oskadliggörs och infektionen är över. 
 
Undersökningar utförda av Leigh Ann Clarke och hennes team har alltså sett, att collie inte har någon variation alls i en av generna i den delen av sitt DNA, som aktiverar immunförsvaret på det här sättet. I stort sett varje testad collie i USA, Sverige och Europa - över 90% - har en enda version av genen DQA1, den version som kallas DQA1*009:01. Att vara så låst i den genetiska möjligheten att upptäcka och känna igen kroppsfrämmande proteriner kan medföra en framtida risk. Det kan alltid dyka upp en ny ilsken smitta - ett virus eller en bakterie - som kanske då inte skulle kunna visas upp för immunförsvaret hos en enda hund av rasen collie, eftersom varenda collie har samma variant och den varianten kanske inte är bra på att reagera på just den smittan. Då skulle ingen collie kunna aktivera sitt immunförsvar och alla skulle dö. Hade collies som ras däremot haft många olika varianter av DQA1, skulle några av dem fungera även mot detta nya virus och även om många hundar dog, skulle många andra inte göra det. Rasen skulle överleva. Nu har de bara en version av DQA1. Vad har de att sätta emot, om den nya smittan kommer? Skulle de inte känna igen den som främmande? Skulle immunförsvaret inte gå i gång?
Det är grundtanken. Som princip är den helt riktig och gäller som huvudregel för alla levande organismer.

En brist på genetisk variation i dessa immunförsvarsstyrande gener kan också betyda en ökad risk för att en eller annan snutt av hundens eget protein felaktigt presenteras som främmande för immunförsvaret och att hundens kropp därmed börjar attackera sig själv. På det viset uppkommer autoimmuna sjukdomar. Immunförsvaret tror fel och attackerar egna celler som om de vore en främmande invasionsstyrka. Autoimmuna sjukdomar hos människor är ofta vanligare hos individer som har en viss variant av ett transplantationsantigen, d v s en viss typ av ytproteiner på sina celler som är lättare för styregenerna att missuppfatta som främmande. Det finns många kända autoimmuna sjukdomar både hos människa och hund. De är rätt jämtfördelade hos människor och oftare rasbundna hos hund. En av dem är den otrevliga sjukdomen dermatomyosit (förkortat till DMS för att skilja den från den lika otrevliga DM, degenerativ myelopati). Det finns en form av den som angriper barn och som kallas juvenil DMS. Den är gudskelov ovanlig.
De enda hundraser där DMS inte är helt ovanlig är collie och sheltie, som ju är nära släkt med varandra. Alltså var collie och sheltie ett naturligt val, när Anne Leigh Clark började se sig om efter den genetiska bakgrunden till juvenil DMS hos människa. Det är lättare att leta efter öar av DMS-relaterade gener i en liten hink med släktavlade hundpopulationer än att fiska runt på måfå i en stor sjö av olika gener, som vi utavlade människor ståtar med.
Därför börjar man där det är lättast, med hundarna. Hittar man då gener, som oftare finns hos hundar med DMS, så går man över till att titta på generna hos människor med DMS och ser, om det ser likadant ut hos oss.
Det var Leigh Anne Clarks projekt. Hon gav sig av på jakt efter generna bakom en autoimmun sjukdom hos människor och snubblade på vägen dit in i upptäckten av den ensamma genversionen DQA1*009:01 hos collie. Någon annan hade redan sett den, men inte satt den i samband med sjukdom. Under resans gång sprang hon på hon andra gener, som har en del att säga till om i sammanhanget.

Bodil Carlsson



* Det jag litet slarvigt här kallar för ”gener som dirigerar immunförsvaret” eller kort och gott ”styrgener” heter HLA hos människa– de bestämmer bland annat om vi kan ta emot en njure från en annan person eller inte. Nära släktings njure? Går ofta bra med lite hjälp. Helt obesläktad persons njure? Stor risk för avstötning. De här generna, HLA hos oss och DLA hos hund (Human LeukocytAntigener respektive Dog Leukocyte Antigener) – kallas sammantaget ofta för MHC: vävnadskompatibilitetskomplexet. Kompatibel betyder ”förenlig”. D v s detta är de som bestämmer vilka vävnader en kropp tänker godta som sina egna och vilka den tänker se som främmande. Som någon sa: det de här generna gör är att producera ett korvbröd. När ett protein, korven, kommer i närheten, slår brödet ihop om det och sträcker fram hela paketet mot immunförsvarets spejare. Som då antingen sniffar vänligt på korven och säger ”Nothing to see here, hemmatillverkad” eller slår på Hesa Fredrik och samlar trupperna. Ni ser, att välfungerande HLA- och DLA-gener är bra att ha. Utan dem riskerar man att dö i en infektion som inte blir igenkänd eller att få sina egna organ attackerade, i värsta fall med samma resultat.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar